Tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem, czyli gęsina w kuchni
Dużymi krokami zbliża się sezon na gęsinę. Z tej okazji kucharz Tomasz Dziura przygotował kilka dań z tego mięsa. Na stole pojawiły się: tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem, czosnkowy bulion z gęsiny z krewetkami i soczewicą oraz udko z gęsi z kremowymi ziemniakami.
Mięso gęsi jest zdrowe i pożywne – zawiera cenne witaminy oraz minerały. Wśród nich są to przede wszystkim witaminy z grupy B, A, PP, E, a także potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód. W gęsinie znajdziemy sporo pełnowartościowego białka (ponad 23 proc.). Wszystkie te składniki wzmacniają organizm, wpływając korzystnie na układ odpornościowy, oddziałują pozytywnie na układ krwionośny, poprawiają stan włosów i skóry, chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.