Tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem, czyli gęsina w kuchni

Dużymi krokami zbliża się sezon na gęsinę. Z tej okazji kucharz Tomasz Dziura przygotował kilka dań z tego mięsa. Na stole pojawiły się: tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem, czosnkowy bulion z gęsiny z krewetkami i soczewicą oraz udko z gęsi z kremowymi ziemniakami.

Sezon na gęsinę zbliża się dużymi krokami. Z tej okazji kucharz Tomasz Dziura przygotował kilka dań z tego mięsa. Na stole pojawiły się: tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem, czosnkowy bulion z gęsiny z krewetkami i soczewicą oraz udko z gęsi z kremowymi ziemniakami.

Mięso gęsi jest zdrowe i pożywne – zawiera cenne witaminy oraz minerały. Wśród nich są to przede wszystkim witaminy z grupy B, A, PP, E, a także potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód. W gęsinie znajdziemy sporo pełnowartościowego białka (ponad 23 proc.). Wszystkie te składniki wzmacniają organizm, wpływając korzystnie na układ odpornościowy, oddziałują pozytywnie na układ krwionośny, poprawiają stan włosów i skóry, chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja