Tarta z owocami na cztery sposoby

Tarta to klasyczny francuski wypiek, który można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Spód możemy przygotować z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. Ciastem wylepiamy okrągłą foremkę o niskich, karbowanych brzegach. Na jesienny deser polecamy wyjątkowe tarty z sezonowymi owocami. Na pewno wybierzecie coś dla siebie.

tartaTarta to idealny deser na jesienne popołudnie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
3

Tarta z owocami i mascarpone

Ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki krupczatki
  • 2 małe jaja
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

Masa:

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g borówek lub malin

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Schłodzone nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  3. Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy mascarpone i czekoladę. Miksujemy.
  4. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy owoce.
  5. Schładzamy w lodówce.

Jak zrobić suflet?

Tarta z owocami i budyniem

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,75 l mleka
  • 100-300 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • śliwki
  • cynamon
  • cukier trzcinowy

Przygotowanie:

  1. Siekamy sól z masłem, dodajemy cukier, żółtka i sól, szybko zagniatamy na jednolitą masę.
  2. Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Wylepiamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
  4. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Budyń musi mieć gęstą konsystencję.
  5. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Mikserem łączymy cukier puder i cukier waniliowy z masłem, do powstania puszystego kremu. Stopniowo dodajemy budyń i znów miksujemy. W przypadku, gdy pojawią się grudki, dodajemy łyżkę mleka.
  7. Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy na połówki, posypujemy cukrem i cynamonem.
  8. Owoce podsmażamy na suchej patelni.
  9. Ostudzone ciasto smarujemy kremem budyniowym, na wierzchu układamy śliwki i chłodzimy w lodówce.

Tarta Ewy Wachowicz z malinami i brzoskwiniami

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 500 g malin
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Siekamy z zimnym masłem. Robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę.
  2. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy. Oprószamy mąką i przekładamy do formy na tartę (średnica 28 cm) wcześniej wysmarowanej masłem. Wyklejamy dno i boki. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  3. Do białka dodajemy szczyptę soli. Ubijamy. Utrwalamy cukrem, dodając go porcjami. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie miksujemy.
  4. Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy owoce na mniejsze kawałki. Wykładamy owoce na ciasto i dodajemy maliny.
  5. Oprószamy mąką. Przykrywamy pianą.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40-45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy przez kolejne 20-30 minut.
Tarta z kruszonką
© 123RF

Tarta z jabłkami i kruszonką

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100g zimnego masła
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli

Masa:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone masło i całość siekamy nożem.
  2. Dodajemy żółtko, śmietanę, a następnie zagniatamy masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C (z termoobiegiem).
  4. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty (średnica ok. 24 cm; wysmarowana tłuszczem i oprószona mąką).
  5. Nakłuwamy widelcem, a na spodzie umieszczamy obciążenie np. w postaci grochu. Pieczemy 25 minut.
  6. Miksujemy żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii, dolewamy mleko i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Miksujemy 2-3 minuty. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
  7. W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny oraz przygotowujemy kruszonkę, ucierając wszystkie składniki.
  8. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze 10 minut w 170 stopniach C.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne