Trwa ładowanie...

Tarta z owocami na cztery sposoby

Tarta to klasyczny francuski wypiek, który można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Spód możemy przygotować z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. Ciastem wylepiamy okrągłą foremkę o niskich, karbowanych brzegach. Na jesienny deser polecamy wyjątkowe tarty z sezonowymi owocami. Na pewno wybierzecie coś dla siebie.

Tarta to idealny deser na jesienne popołudnieTarta to idealny deser na jesienne popołudnieŹródło: 123RF
d43vkso
d43vkso

Tarta z owocami i mascarpone

Ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki krupczatki
  • 2 małe jaja
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

Masa:

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g borówek lub malin

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Schłodzone nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  3. Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy mascarpone i czekoladę. Miksujemy.
  4. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy owoce.
  5. Schładzamy w lodówce.

Jak zrobić suflet?

Tarta z owocami i budyniem

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,75 l mleka
  • 100-300 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • śliwki
  • cynamon
  • cukier trzcinowy

Przygotowanie:

  1. Siekamy sól z masłem, dodajemy cukier, żółtka i sól, szybko zagniatamy na jednolitą masę.
  2. Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Wylepiamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
  4. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Budyń musi mieć gęstą konsystencję.
  5. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Mikserem łączymy cukier puder i cukier waniliowy z masłem, do powstania puszystego kremu. Stopniowo dodajemy budyń i znów miksujemy. W przypadku, gdy pojawią się grudki, dodajemy łyżkę mleka.
  7. Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy na połówki, posypujemy cukrem i cynamonem.
  8. Owoce podsmażamy na suchej patelni.
  9. Ostudzone ciasto smarujemy kremem budyniowym, na wierzchu układamy śliwki i chłodzimy w lodówce.

Tarta Ewy Wachowicz z malinami i brzoskwiniami

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 500 g malin
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Siekamy z zimnym masłem. Robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę.
  2. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy. Oprószamy mąką i przekładamy do formy na tartę (średnica 28 cm) wcześniej wysmarowanej masłem. Wyklejamy dno i boki. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  3. Do białka dodajemy szczyptę soli. Ubijamy. Utrwalamy cukrem, dodając go porcjami. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie miksujemy.
  4. Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy owoce na mniejsze kawałki. Wykładamy owoce na ciasto i dodajemy maliny.
  5. Oprószamy mąką. Przykrywamy pianą.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40-45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy przez kolejne 20-30 minut.
Tarta z kruszonką 123RF
Źródło: 123RF

Tarta z jabłkami i kruszonką

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100g zimnego masła
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli

Masa:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
d43vkso

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone masło i całość siekamy nożem.
  2. Dodajemy żółtko, śmietanę, a następnie zagniatamy masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C (z termoobiegiem).
  4. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty (średnica ok. 24 cm; wysmarowana tłuszczem i oprószona mąką).
  5. Nakłuwamy widelcem, a na spodzie umieszczamy obciążenie np. w postaci grochu. Pieczemy 25 minut.
  6. Miksujemy żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii, dolewamy mleko i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Miksujemy 2-3 minuty. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
  7. W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny oraz przygotowujemy kruszonkę, ucierając wszystkie składniki.
  8. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze 10 minut w 170 stopniach C.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d43vkso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43vkso
Więcej tematów