Tarta z owocami na cztery sposoby

Tarta to klasyczny francuski wypiek, który można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Spód możemy przygotować z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. Ciastem wylepiamy okrągłą foremkę o niskich, karbowanych brzegach. Na jesienny deser polecamy wyjątkowe tarty z sezonowymi owocami. Na pewno wybierzecie coś dla siebie.

tartaTarta to idealny deser na jesienne popołudnie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Tarta z owocami i mascarpone

Ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki krupczatki
  • 2 małe jaja
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

Masa:

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g borówek lub malin

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Schłodzone nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  3. Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy mascarpone i czekoladę. Miksujemy.
  4. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy owoce.
  5. Schładzamy w lodówce.

Jak zrobić suflet?

Tarta z owocami i budyniem

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,75 l mleka
  • 100-300 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • śliwki
  • cynamon
  • cukier trzcinowy

Przygotowanie:

  1. Siekamy sól z masłem, dodajemy cukier, żółtka i sól, szybko zagniatamy na jednolitą masę.
  2. Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Wylepiamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
  4. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Budyń musi mieć gęstą konsystencję.
  5. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Mikserem łączymy cukier puder i cukier waniliowy z masłem, do powstania puszystego kremu. Stopniowo dodajemy budyń i znów miksujemy. W przypadku, gdy pojawią się grudki, dodajemy łyżkę mleka.
  7. Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy na połówki, posypujemy cukrem i cynamonem.
  8. Owoce podsmażamy na suchej patelni.
  9. Ostudzone ciasto smarujemy kremem budyniowym, na wierzchu układamy śliwki i chłodzimy w lodówce.

Tarta Ewy Wachowicz z malinami i brzoskwiniami

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 500 g malin
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Siekamy z zimnym masłem. Robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę.
  2. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy. Oprószamy mąką i przekładamy do formy na tartę (średnica 28 cm) wcześniej wysmarowanej masłem. Wyklejamy dno i boki. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  3. Do białka dodajemy szczyptę soli. Ubijamy. Utrwalamy cukrem, dodając go porcjami. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie miksujemy.
  4. Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy owoce na mniejsze kawałki. Wykładamy owoce na ciasto i dodajemy maliny.
  5. Oprószamy mąką. Przykrywamy pianą.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40-45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy przez kolejne 20-30 minut.
Tarta z kruszonką
© 123RF

Tarta z jabłkami i kruszonką

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100g zimnego masła
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli

Masa:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone masło i całość siekamy nożem.
  2. Dodajemy żółtko, śmietanę, a następnie zagniatamy masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C (z termoobiegiem).
  4. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty (średnica ok. 24 cm; wysmarowana tłuszczem i oprószona mąką).
  5. Nakłuwamy widelcem, a na spodzie umieszczamy obciążenie np. w postaci grochu. Pieczemy 25 minut.
  6. Miksujemy żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii, dolewamy mleko i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Miksujemy 2-3 minuty. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
  7. W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny oraz przygotowujemy kruszonkę, ucierając wszystkie składniki.
  8. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze 10 minut w 170 stopniach C.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀