Tarta z owocami na cztery sposoby
Tarta to klasyczny francuski wypiek, który można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Spód możemy przygotować z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. Ciastem wylepiamy okrągłą foremkę o niskich, karbowanych brzegach. Na jesienny deser polecamy wyjątkowe tarty z sezonowymi owocami. Na pewno wybierzecie coś dla siebie.
Tarta z owocami i mascarpone
Ciasto:
- 100 g schłodzonego masła
- 300 g mąki pszennej
- 30 g mąki krupczatki
- 2 małe jaja
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
Masa:
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 100 g białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 150 g borówek lub malin
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Schłodzone nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy mascarpone i czekoladę. Miksujemy.
- Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy owoce.
- Schładzamy w lodówce.
Jak zrobić suflet?
Tarta z owocami i budyniem
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 40 g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 100 g masła
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 0,75 l mleka
- 100-300 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
- śliwki
- cynamon
- cukier trzcinowy
Przygotowanie:
- Siekamy sól z masłem, dodajemy cukier, żółtka i sól, szybko zagniatamy na jednolitą masę.
- Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Wylepiamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
- Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Budyń musi mieć gęstą konsystencję.
- Po ugotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.
- Mikserem łączymy cukier puder i cukier waniliowy z masłem, do powstania puszystego kremu. Stopniowo dodajemy budyń i znów miksujemy. W przypadku, gdy pojawią się grudki, dodajemy łyżkę mleka.
- Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy na połówki, posypujemy cukrem i cynamonem.
- Owoce podsmażamy na suchej patelni.
- Ostudzone ciasto smarujemy kremem budyniowym, na wierzchu układamy śliwki i chłodzimy w lodówce.
Tarta Ewy Wachowicz z malinami i brzoskwiniami
Składniki:
- 200 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- 500 g malin
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Siekamy z zimnym masłem. Robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę.
- Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy. Oprószamy mąką i przekładamy do formy na tartę (średnica 28 cm) wcześniej wysmarowanej masłem. Wyklejamy dno i boki. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- Do białka dodajemy szczyptę soli. Ubijamy. Utrwalamy cukrem, dodając go porcjami. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie miksujemy.
- Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy owoce na mniejsze kawałki. Wykładamy owoce na ciasto i dodajemy maliny.
- Oprószamy mąką. Przykrywamy pianą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40-45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy przez kolejne 20-30 minut.
Tarta z jabłkami i kruszonką
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 100g zimnego masła
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
Masa:
- 200 ml mleka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 4 jabłka
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone masło i całość siekamy nożem.
- Dodajemy żółtko, śmietanę, a następnie zagniatamy masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C (z termoobiegiem).
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty (średnica ok. 24 cm; wysmarowana tłuszczem i oprószona mąką).
- Nakłuwamy widelcem, a na spodzie umieszczamy obciążenie np. w postaci grochu. Pieczemy 25 minut.
- Miksujemy żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii, dolewamy mleko i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Miksujemy 2-3 minuty. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
- W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny oraz przygotowujemy kruszonkę, ucierając wszystkie składniki.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze 10 minut w 170 stopniach C.