Proste przepisy
W kuchni francuskiej królują tarty. Są podawane zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Tarta to płaski, zapiekany placek w specjalnej formie z karbowaną krawędzią. Do tarty można włożyć wszystko, a ciasto z nadzieniem wystarczy zalać masą jajeczną i zapiec. Jest to sposób na smaczny obiad.
Tarta to rodzaj tradycyjny wypiek kuchni francuskiej z nadzieniem, które może być przyrządzone na słodko, jak i słono. Ciasto zwykle jest kruche, ale może być także drożdżowe lub francuskie. Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi formy. Istnieją różne sposoby przygotowywania tarty. Można zapiec równocześnie surowe ciasto z nadzieniem lub najpierw upiec ciasto, a nadzieniem uzupełnić pod koniec przygotowywań.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kruche ciasto
200 g mąki należy utrzeć z kostką masła. Do tego dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto .W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mleka. Uformowaną kulkę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Jeżeli nie mamy czasu na zagniatanie kruchego ciasta, możemy użyć ciasta francuskiego dostępnego w supermarketach.
Tarta na kruchym spodzie z cukinią
Przygotowania farszu należy rozpocząć od umycia i starcia na tarce cukinii, warzywa posolić i odstawić na sitku, aby cukinia puściła soki. Po 20 minutach na patelni zeszklić cebulę dymkę i dodać odsączoną cukinię. W misce przygotować masę jajeczną: jajka ze śmietaną zmiksować na gładko. Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć cukinię i zalać masą. Formę z ciastem wstawić do piekarnika jeszcze na 20 minut.
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Do jej przygotowania potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego, 500 g szpinaku, pół opakowania sera feta, 2 jaja, śmietanę 30 proc. Na patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż na nim szpinak, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostudzony szpinak mieszamy z rozdrobnioną fetą. W miseczce roztrzepujemy jajka ze śmietanką, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Formę wykładamy ciastem francuskim i równomiernie rozprowadzamy farsz. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż masa się zarumieni i zetnie.
Tarta drożdżowa z kurkami
Mąkę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól oraz drożdże. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut. Rozwałkowane musi być nieco większe od średnicy tortownicy. Wyłóż nim dno i boki formy. Ciasto odstawi do lodówki na czas przygotowywania farszu. Kurki podsmaż na zeszklonej cebuli. Jajka roztrzep i odłóż 1/3 masy. Resztę wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Tartę wyjmij z lodówki i wstaw na 2 minuty do piekarnika. Na ciasto wyłóż kurki, zalej masą z jajek i śmietany, posyp tartym serem. Brzegi ciasta posmaruj odłożonym roztrzepanym jajkiem, resztą skrop wierzch tarty. Piecz jeszcze przez 30 minut.
Quiche z warzywami
Tarta wytrawna często bywa nazywana quiche. Jest to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Quiche zazwyczaj jest wyższy niż tarta. Kruche ciasto odkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy warzywny farsz. Możemy użyć ugotowanych wcześniej warzyw: brokuła, kalafiora, marchewki, fasolki szparagowej w dowolnej kombinacji. Do szklanki mleka dodajemy jajka, mieszamy to, po czym dodajemy dowolną ilość sera żółtego startego na tarce. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Farsz z masą jajeczną wykładamy na rozłożone w formie ciasto i pieczemy przez niecałe 30 minut.