Tarta z jagodami
- Ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 70 g cukru
- 1 jajo
- 3 łyżki oleju
- 250 g mąki pszennej
- sól
- Nadzienie:
- 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki masła, roztopionego
- 400 g jagód + 3 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- lody waniliowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
- łyżka świeżych jagód
Przygotowanie ciasta:
Do mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło. Przez chwilę siekamy wszystkie składniki nożem, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy olej i wyrabiamy składniki w gładką kulę, nie ugniatając za długo.
Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Obie części rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
W miseczce należy połączyć mielone migdały z cukrem i roztopionym masłem, a jagody zasypać 3 łyżkami cukru.
Formę do tarty o średnicy 23/24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Większą częścią ciasta wyklejamy spód oraz boki formy i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się w nim bąble. Mieszankę z migdałami wykładamy na tak przygotowany spód i posypujemy jagodami.
Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy je i kroimy na paski. Układamy je przeplatając ze sobą, a końce przyklejamy do brzegów. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor.
Każdy kawałek możemy podać z gałką lodów waniliowych i posypać świeżymi jagodami.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze