Trwa ładowanie...

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Ile razy zdarzyło się wam przynieść z piwnicy czy spiżarni słoik kiszonych ogórków i przeżyć rozczarowanie, bo okazało się, że ogórki są puste w środku? Zapewne większość z nas spotkało się z taką sytuacją. Co zrobić, by w przyszłości uniknąć tej przykrej niespodzianki? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów. Warto je wypróbować.

Jak prawidłowo kisić ogórki?Jak prawidłowo kisić ogórki?Źródło: 123RF
d35iy16
d35iy16

Puste ogórki kiszone - jak tego uniknąć?

Aby ogórki kiszone nie były puste w środku, musimy zadbać o odpowiedni rodzaj ogórków przeznaczonych na domowe przetwory. Przede wszystkim należy unikać warzyw z marketów i niesprawdzonych źródeł. Najlepsze będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Wybierajmy odmiany ogórków, które nie mają dużych komór nasiennych. Kulinarni znawcy kiszenia zalecają używanie ogórków śremskich ze względu na ich odpowiedni kształt i smak.

Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do słoika włożymy stare ogórki, po ukiszeniu mogą okazać się puste w środku. Zwróćmy też uwagę na skórkę, im bardziej szorstka ("kolczasta"), tym lepiej.

By ogórki kiszone nie były puste, warto ciasno upychać je w słoikach. Wcześniej należy je dokładnie wyszorować i namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Dzięki temu staną się jeszcze bardziej jędrne.

Pamiętajmy też, że bardzo ważny jest sposób przechowywania przetworów. Najlepsze będzie chłodne i ciemne miejsce.

d35iy16

Zobacz też:

Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d35iy16
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
Więcej tematów