Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Ile razy zdarzyło się wam przynieść z piwnicy czy spiżarni słoik kiszonych ogórków i przeżyć rozczarowanie, bo okazało się, że ogórki są puste w środku? Zapewne większość z nas spotkało się z taką sytuacją. Co zrobić, by w przyszłości uniknąć tej przykrej niespodzianki? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów. Warto je wypróbować.

Ogórki kiszoneJak prawidłowo kisić ogórki?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Puste ogórki kiszone - jak tego uniknąć?

Aby ogórki kiszone nie były puste w środku, musimy zadbać o odpowiedni rodzaj ogórków przeznaczonych na domowe przetwory. Przede wszystkim należy unikać warzyw z marketów i niesprawdzonych źródeł. Najlepsze będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Wybierajmy odmiany ogórków, które nie mają dużych komór nasiennych. Kulinarni znawcy kiszenia zalecają używanie ogórków śremskich ze względu na ich odpowiedni kształt i smak.

Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do słoika włożymy stare ogórki, po ukiszeniu mogą okazać się puste w środku. Zwróćmy też uwagę na skórkę, im bardziej szorstka ("kolczasta"), tym lepiej.

By ogórki kiszone nie były puste, warto ciasno upychać je w słoikach. Wcześniej należy je dokładnie wyszorować i namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Dzięki temu staną się jeszcze bardziej jędrne.

Pamiętajmy też, że bardzo ważny jest sposób przechowywania przetworów. Najlepsze będzie chłodne i ciemne miejsce.

Zobacz też:

Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯