Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Ile razy zdarzyło się wam przynieść z piwnicy czy spiżarni słoik kiszonych ogórków i przeżyć rozczarowanie, bo okazało się, że ogórki są puste w środku? Zapewne większość z nas spotkało się z taką sytuacją. Co zrobić, by w przyszłości uniknąć tej przykrej niespodzianki? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów. Warto je wypróbować.

Ogórki kiszoneJak prawidłowo kisić ogórki?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Puste ogórki kiszone - jak tego uniknąć?

Aby ogórki kiszone nie były puste w środku, musimy zadbać o odpowiedni rodzaj ogórków przeznaczonych na domowe przetwory. Przede wszystkim należy unikać warzyw z marketów i niesprawdzonych źródeł. Najlepsze będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Wybierajmy odmiany ogórków, które nie mają dużych komór nasiennych. Kulinarni znawcy kiszenia zalecają używanie ogórków śremskich ze względu na ich odpowiedni kształt i smak.

Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do słoika włożymy stare ogórki, po ukiszeniu mogą okazać się puste w środku. Zwróćmy też uwagę na skórkę, im bardziej szorstka ("kolczasta"), tym lepiej.

By ogórki kiszone nie były puste, warto ciasno upychać je w słoikach. Wcześniej należy je dokładnie wyszorować i namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Dzięki temu staną się jeszcze bardziej jędrne.

Pamiętajmy też, że bardzo ważny jest sposób przechowywania przetworów. Najlepsze będzie chłodne i ciemne miejsce.

Zobacz też:

Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia