WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Ile razy zdarzyło się wam przynieść z piwnicy czy spiżarni słoik kiszonych ogórków i przeżyć rozczarowanie, bo okazało się, że ogórki są puste w środku? Zapewne większość z nas spotkało się z taką sytuacją. Co zrobić, by w przyszłości uniknąć tej przykrej niespodzianki? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów. Warto je wypróbować.

Ogórki kiszoneJak prawidłowo kisić ogórki?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Puste ogórki kiszone - jak tego uniknąć?

Aby ogórki kiszone nie były puste w środku, musimy zadbać o odpowiedni rodzaj ogórków przeznaczonych na domowe przetwory. Przede wszystkim należy unikać warzyw z marketów i niesprawdzonych źródeł. Najlepsze będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Wybierajmy odmiany ogórków, które nie mają dużych komór nasiennych. Kulinarni znawcy kiszenia zalecają używanie ogórków śremskich ze względu na ich odpowiedni kształt i smak.

Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie, powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do słoika włożymy stare ogórki, po ukiszeniu mogą okazać się puste w środku. Zwróćmy też uwagę na skórkę, im bardziej szorstka ("kolczasta"), tym lepiej.

By ogórki kiszone nie były puste, warto ciasno upychać je w słoikach. Wcześniej należy je dokładnie wyszorować i namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Dzięki temu staną się jeszcze bardziej jędrne.

Pamiętajmy też, że bardzo ważny jest sposób przechowywania przetworów. Najlepsze będzie chłodne i ciemne miejsce.

Zobacz też:

Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika