Tani i zdrowy. Jak wykorzystać zielony groszek?

Propozycję dań przygotowała Daria Ładocha.

Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała tanie dania z zielonego groszku. Wśród nich znalazły się: sałatka z buraka z groszkiem i miętą, pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą oraz burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym. Blogerka wyjaśniła też, który groszek jest najzdrowszy.

Pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą

Składniki:
1 opakowanie groszku rozmrożonego
sok z 2 limonek
1 łyżeczka soli
pęczek kolendry
3 łyżki podprażonych pestek słonecznika
2 papryczki chilli

Przygotowanie:
Groszek zblanszuj w gorącej wodzie i ostudź. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.

Burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym

Składniki:
2 jajka
pęczek zielonej pietruszki
700 g rozmrożonego groszku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej lub kukurydzianej
150 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
olej do smażenia

Sos:
300 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 ogórki kiszone
2 łyżki drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:
By przygotować sos, pokrój ogórki w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z jogurtem, przyprawami i koperkiem, po czym wstaw do lodówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw do ostygnięcia. Groszek zmiksuj z czosnkiem w blenderze na gładką masę. Dodaj przyprawy, jajka, zieloną pietruszkę oraz bułkę tartą. Uformuj małe burgery i wstaw do lodówki na 2 godziny, by maksymalnie się chłodziły i stężały. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni lub 200 z termoobiegiem. Burgery obtocz w mące i smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw je do piekarnika na 5 minut. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu