Tani i zdrowy. Jak wykorzystać zielony groszek?

Propozycję dań przygotowała Daria Ładocha.

Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała tanie dania z zielonego groszku. Wśród nich znalazły się: sałatka z buraka z groszkiem i miętą, pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą oraz burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym. Blogerka wyjaśniła też, który groszek jest najzdrowszy.

Pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą

Składniki:
1 opakowanie groszku rozmrożonego
sok z 2 limonek
1 łyżeczka soli
pęczek kolendry
3 łyżki podprażonych pestek słonecznika
2 papryczki chilli

Przygotowanie:
Groszek zblanszuj w gorącej wodzie i ostudź. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.

Burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym

Składniki:
2 jajka
pęczek zielonej pietruszki
700 g rozmrożonego groszku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej lub kukurydzianej
150 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
olej do smażenia

Sos:
300 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 ogórki kiszone
2 łyżki drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:
By przygotować sos, pokrój ogórki w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z jogurtem, przyprawami i koperkiem, po czym wstaw do lodówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw do ostygnięcia. Groszek zmiksuj z czosnkiem w blenderze na gładką masę. Dodaj przyprawy, jajka, zieloną pietruszkę oraz bułkę tartą. Uformuj małe burgery i wstaw do lodówki na 2 godziny, by maksymalnie się chłodziły i stężały. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni lub 200 z termoobiegiem. Burgery obtocz w mące i smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw je do piekarnika na 5 minut. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów