Tani i zdrowy. Jak wykorzystać zielony groszek?

Propozycję dań przygotowała Daria Ładocha.

Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała tanie dania z zielonego groszku. Wśród nich znalazły się: sałatka z buraka z groszkiem i miętą, pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą oraz burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym. Blogerka wyjaśniła też, który groszek jest najzdrowszy.

Pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą

Składniki:
1 opakowanie groszku rozmrożonego
sok z 2 limonek
1 łyżeczka soli
pęczek kolendry
3 łyżki podprażonych pestek słonecznika
2 papryczki chilli

Przygotowanie:
Groszek zblanszuj w gorącej wodzie i ostudź. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.

Burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym

Składniki:
2 jajka
pęczek zielonej pietruszki
700 g rozmrożonego groszku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej lub kukurydzianej
150 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
olej do smażenia

Sos:
300 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 ogórki kiszone
2 łyżki drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:
By przygotować sos, pokrój ogórki w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z jogurtem, przyprawami i koperkiem, po czym wstaw do lodówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw do ostygnięcia. Groszek zmiksuj z czosnkiem w blenderze na gładką masę. Dodaj przyprawy, jajka, zieloną pietruszkę oraz bułkę tartą. Uformuj małe burgery i wstaw do lodówki na 2 godziny, by maksymalnie się chłodziły i stężały. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni lub 200 z termoobiegiem. Burgery obtocz w mące i smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw je do piekarnika na 5 minut. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny