Tani i zdrowy. Jak wykorzystać zielony groszek?

Propozycję dań przygotowała Daria Ładocha.

Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała tanie dania z zielonego groszku. Wśród nich znalazły się: sałatka z buraka z groszkiem i miętą, pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą oraz burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym. Blogerka wyjaśniła też, który groszek jest najzdrowszy.

Pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą

Składniki:
1 opakowanie groszku rozmrożonego
sok z 2 limonek
1 łyżeczka soli
pęczek kolendry
3 łyżki podprażonych pestek słonecznika
2 papryczki chilli

Przygotowanie:
Groszek zblanszuj w gorącej wodzie i ostudź. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.

Burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym

Składniki:
2 jajka
pęczek zielonej pietruszki
700 g rozmrożonego groszku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej lub kukurydzianej
150 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
olej do smażenia

Sos:
300 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 ogórki kiszone
2 łyżki drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:
By przygotować sos, pokrój ogórki w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z jogurtem, przyprawami i koperkiem, po czym wstaw do lodówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw do ostygnięcia. Groszek zmiksuj z czosnkiem w blenderze na gładką masę. Dodaj przyprawy, jajka, zieloną pietruszkę oraz bułkę tartą. Uformuj małe burgery i wstaw do lodówki na 2 godziny, by maksymalnie się chłodziły i stężały. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni lub 200 z termoobiegiem. Burgery obtocz w mące i smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw je do piekarnika na 5 minut. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥