Trwa ładowanie...

Takich kremów z dyni jeszcze nie jedliście!

Jeśli jesień ma dla ciebie smak dyni, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na zupy-krem z dyni. Nie pożałujesz! Z dużym prawdopodobieństwem takich wersji dyniowego kremu nie znasz.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Zupa krem z dyni to jesienne danie, na które wiele z nas czeka cały rok!Zupa krem z dyni to jesienne danie, na które wiele z nas czeka cały rok!Źródło: Unsplash, fot: Irina
d36g9o4
d36g9o4

Zupa krem z dyni z mlekiem i cynamonem

·      pół kg dyni

·      płaska łyżeczka cynamonu

·      1 cebula

·      1 ząbek czosnku

d36g9o4

·      3-4 łyżeczki miodu

·      łyżeczka soku z cytryny

·      sól i pieprz

·      szklanka mleka

·      uprażone pestki z dyni

·      olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię i cynamon. Dusić przez 10 minut pod przykryciem.

d36g9o4

Zalej dynię mlekiem i gotuj do miękkości. Zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i miodem.

Jeśli zupa krem z dyni na słodko jest zbyt gęsta, można dodać jeszcze mleka. Zupę podawać oprószoną cynamonem i posypaną uprażonymi pestkami dyni.

Zupę krem z dyni można podawać zarówno na ostro jak i na słodko. Unsplash
Zupę krem z dyni można podawać zarówno na ostro jak i na słodko.Źródło: Unsplash, fot: Elena Leya

Zupa krem z dyni z boczkiem

Składniki:

·      pół kg dyni

·      woda

·      20 dag boczku

d36g9o4

·      1 cebula

·      1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

·      3 ząbki czosnku

·      1/2 łyżeczki estragonu

·      serek topiony

·      pestki dyni

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy. Chwilę podsmaż, a następnie duś ok. 10 minut pod przykryciem. Zalej wodą lub bulionem do wysokości dyni i gotuj do miękkości. Na końcu zagęść zupę serkiem topionym.

d36g9o4

Boczek podsmaż na patelni. Osobno upraż pestki dyni – wsyp je na suchą, zimną patelnię i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż staną się rumiane.

Zupę krem z dyni podawaj z podsmażonym boczkiem i uprażonymi pestkami dyni.

Czym zmiksować zupę krem?

Do zmiksowania zupy wystarczy zwykły blender ręczny. Przy jego wyborze zwróć uwagę na materiał wykonania końcówki (metalowe są najtrwalsze), moc, możliwość dostosowania prędkości, a także funkcje dodatkowe. Są blendery, które nie tylko miksują, ale także ubijają, siekają, a nawet przecierają i wyrabiają ciasta. Im więcej funkcji, tym blender jest droższy. Warto więc zastanowić się, do jakich celów najczęściej będziemy używać sprzętu, by niepotrzebnie nie przepłacać. Najprostsze blendery, bez dodatkowych końcówek, jedynie z pojemnikiem w zestawie, można kupić już za 100 zł. Warto jednak pokusić się o taki model, który nie tylko zblenduje nam zupę, ale też ubije pianę z jednego białka, albo poszatkuje cebulę – uwierzcie, to może bardzo ułatwić życie w kuchni!

Z gorącymi zupami świetnie poradzi sobie blender kielichowy. Pod wieloma względami przewyższa on ten ręczny – jest wygodniejszy w użyciu, ma większą moc, więc szybciej osiąga upragniony efekt, podczas miksowania nic nie chlapie, wystarczy po prostu przelać zupę do kielicha, zamknąć pokrywę i włączyć przycisk. Na liście słabych stron można umieścić fakt, że przed miskowaniem zupę trzeba przelać z garnka do kielicha blendera, nie zawsze kielich pomieści całą zupę i czasami trzeba blendować partiami oraz w nie każdym blenderze kielichowym można umieszczać gorące płyny. Warto sprawdzić, czy twój sprzęt ma taką możliwość. Ten rodzaj blendera to także wielofunkcyjny sprzęt. Przygotujesz z nim nie tylko zupy, ale też koktajle, smoothie czy przeciery dla dzieci.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Redakcja Wirtualnej Polski
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj