Takich kremów z dyni jeszcze nie jedliście!
Jeśli jesień ma dla ciebie smak dyni, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na zupy-krem z dyni. Nie pożałujesz! Z dużym prawdopodobieństwem takich wersji dyniowego kremu nie znasz.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Zupa krem z dyni z mlekiem i cynamonem
· pół kg dyni
· płaska łyżeczka cynamonu
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 3-4 łyżeczki miodu
· łyżeczka soku z cytryny
· sól i pieprz
· szklanka mleka
· uprażone pestki z dyni
· olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię i cynamon. Dusić przez 10 minut pod przykryciem.
Zalej dynię mlekiem i gotuj do miękkości. Zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i miodem.
Jeśli zupa krem z dyni na słodko jest zbyt gęsta, można dodać jeszcze mleka. Zupę podawać oprószoną cynamonem i posypaną uprażonymi pestkami dyni.
Zupa krem z dyni z boczkiem
Składniki:
· pół kg dyni
· woda
· 20 dag boczku
· 1 cebula
· 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
· 3 ząbki czosnku
· 1/2 łyżeczki estragonu
· serek topiony
· pestki dyni
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy. Chwilę podsmaż, a następnie duś ok. 10 minut pod przykryciem. Zalej wodą lub bulionem do wysokości dyni i gotuj do miękkości. Na końcu zagęść zupę serkiem topionym.
Boczek podsmaż na patelni. Osobno upraż pestki dyni – wsyp je na suchą, zimną patelnię i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż staną się rumiane.
Zupę krem z dyni podawaj z podsmażonym boczkiem i uprażonymi pestkami dyni.
Czym zmiksować zupę krem?
Do zmiksowania zupy wystarczy zwykły blender ręczny. Przy jego wyborze zwróć uwagę na materiał wykonania końcówki (metalowe są najtrwalsze), moc, możliwość dostosowania prędkości, a także funkcje dodatkowe. Są blendery, które nie tylko miksują, ale także ubijają, siekają, a nawet przecierają i wyrabiają ciasta. Im więcej funkcji, tym blender jest droższy. Warto więc zastanowić się, do jakich celów najczęściej będziemy używać sprzętu, by niepotrzebnie nie przepłacać. Najprostsze blendery, bez dodatkowych końcówek, jedynie z pojemnikiem w zestawie, można kupić już za 100 zł. Warto jednak pokusić się o taki model, który nie tylko zblenduje nam zupę, ale też ubije pianę z jednego białka, albo poszatkuje cebulę – uwierzcie, to może bardzo ułatwić życie w kuchni!
Z gorącymi zupami świetnie poradzi sobie blender kielichowy. Pod wieloma względami przewyższa on ten ręczny – jest wygodniejszy w użyciu, ma większą moc, więc szybciej osiąga upragniony efekt, podczas miksowania nic nie chlapie, wystarczy po prostu przelać zupę do kielicha, zamknąć pokrywę i włączyć przycisk. Na liście słabych stron można umieścić fakt, że przed miskowaniem zupę trzeba przelać z garnka do kielicha blendera, nie zawsze kielich pomieści całą zupę i czasami trzeba blendować partiami oraz w nie każdym blenderze kielichowym można umieszczać gorące płyny. Warto sprawdzić, czy twój sprzęt ma taką możliwość. Ten rodzaj blendera to także wielofunkcyjny sprzęt. Przygotujesz z nim nie tylko zupy, ale też koktajle, smoothie czy przeciery dla dzieci.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski