Szynka z szynkowaru
Nie ma nic lepszego niż domowa szynka. Warto więc zaopatrzyć się w szynkowar, w którym wyczarujecie prawdziwe cuda. Tym razem zapraszam na prosty przepis na domową wędlinę. Tak przygotowana domowa szynka sprawdzi się na każdym świątecznym stole.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
DODATKOWO:
- Szynkowar + woreczek
Umyte, osuszone mięso kroimy na małe kawałki i rozbijamy je za pomocą tłuczka do mięsa. Wkładamy do misy dodajemy peklosól, żelatynę, przyprawę do wieprzowiny, cukier, wodę, czosnek i pieprz. Wszystko dokładnie masujemy za pomocą dłoni.
Następnie całość przekładamy do woreczka (ja użyłam woreczka do pieczenia ryb, bo jest długi i dosyć wąski) i ugniatamy w nim porcje mięsa. Koniec zawijamy i pakunek wkładamy do szynkowara dociskając pokrywą ze sprężyną. Wypełniony szynkowar wkładamy do lodówki na 1 dobę (można nawet na dłużej).
Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar, wlewamy wodę około 3 cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 3 godz. w 80-85 st. C. Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną, pachnącą szyneczkę.
Przepis dodał użytkownik evita0007
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze