Szynka z szynkowaru

Nie ma nic lepszego niż domowa szynka. Warto więc zaopatrzyć się w szynkowar, w którym wyczarujecie prawdziwe cuda. Tym razem zapraszam na prosty przepis na domową wędlinę. Tak przygotowana domowa szynka sprawdzi się na każdym świątecznym stole.

Szynka z szynkowaraSzynka z szynkowara

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • pieprz świeżo mielony wg uznania
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml wody zimnej przegotowanej

DODATKOWO:

  • Szynkowar + woreczek

Przepis

Umyte, osuszone mięso kroimy na małe kawałki i rozbijamy je za pomocą tłuczka do mięsa. Wkładamy do misy dodajemy peklosól, żelatynę, przyprawę do wieprzowiny, cukier, wodę, czosnek i pieprz. Wszystko dokładnie masujemy za pomocą dłoni.

Przepis

Następnie całość przekładamy do woreczka (ja użyłam woreczka do pieczenia ryb, bo jest długi i dosyć wąski) i ugniatamy w nim porcje mięsa. Koniec zawijamy i pakunek wkładamy do szynkowara dociskając pokrywą ze sprężyną. Wypełniony szynkowar wkładamy do lodówki na 1 dobę (można nawet na dłużej).

Przepis

Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar, wlewamy wodę około 3 cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 3 godz. w 80-85 st. C. Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną, pachnącą szyneczkę.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika