Trwa ładowanie...
d4ee12n
01-12-2020 11:53

Szybki piernik na ostatnią chwilę

Przepis

Prosty i szybki piernik, który nie musi leżakować. Przygotujecie go bez użycia miksera. Smakiem wcale nie ustępuje tradycyjnemu dojrzewającemu piernikowi. Przepis z bloga "Marta M.".

d4ee12n
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Składniki
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 250 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • śliwki suszone do dekoracji
Przepis
  • Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 180 st. C.
  • W małym rondelku podgrzewamy masło, kakao, przyprawę piernikową oraz miód. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia i rozpuszczenia się składników.
  • Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
  • Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masę z rondelka do mąki i mieszamy wszystko rózgą. Nie mieszamy za długo, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  • Po upieczeniu należy piernik wystudzić i przekroić poziomo na dwa blaty. Następnie smarujemy dolny płat powidłami i przykrywamy górnym płatem.
  • W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę i masło.
  • Po połączeniu się masła i czekolady smarujemy polewą nasz piernik i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Piernik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Szybki piernik na ostatnią chwilę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n