Szybki piernik na ostatnią chwilę
Prosty i szybki piernik, który nie musi leżakować. Przygotujecie go bez użycia miksera. Smakiem wcale nie ustępuje tradycyjnemu dojrzewającemu piernikowi. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Dodatkowo:
- 250 g powideł śliwkowych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- śliwki suszone do dekoracji
- Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 180 st. C.
- W małym rondelku podgrzewamy masło, kakao, przyprawę piernikową oraz miód. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia i rozpuszczenia się składników.
- Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
- Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masę z rondelka do mąki i mieszamy wszystko rózgą. Nie mieszamy za długo, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- Po upieczeniu należy piernik wystudzić i przekroić poziomo na dwa blaty. Następnie smarujemy dolny płat powidłami i przykrywamy górnym płatem.
- W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę i masło.
- Po połączeniu się masła i czekolady smarujemy polewą nasz piernik i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Piernik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze