Szybki piernik na ostatnią chwilę

Prosty i szybki piernik, który nie musi leżakować. Przygotujecie go bez użycia miksera. Smakiem wcale nie ustępuje tradycyjnemu dojrzewającemu piernikowi. Przepis z bloga "Marta M.".

Szybki piernik na ostatnią chwilęSzybki piernik na ostatnią chwilę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 250 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • śliwki suszone do dekoracji

Przepis

  • Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 180 st. C.
  • W małym rondelku podgrzewamy masło, kakao, przyprawę piernikową oraz miód. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia i rozpuszczenia się składników.
  • Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
  • Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masę z rondelka do mąki i mieszamy wszystko rózgą. Nie mieszamy za długo, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  • Po upieczeniu należy piernik wystudzić i przekroić poziomo na dwa blaty. Następnie smarujemy dolny płat powidłami i przykrywamy górnym płatem.
  • W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę i masło.
  • Po połączeniu się masła i czekolady smarujemy polewą nasz piernik i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Piernik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja