Trwa ładowanie...
d18m55u
06-04-2021 08:28

Szukasz pomysłu na obiad? Podaj grillowany filet z kaczki z zielonym puree

Przepis

Mięso kaczki uchodzi za bardzo tłuste i trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego! Owszem, kaczka zawiera więcej tłuszczu niż kurczak czy indyk i jest bardziej kaloryczna, ale ma również aż 28 g białka w 100 g. Grillowana pierś kaczki będzie się doskonale komponowała z ziemniaczano-szpinakowym puree. Przepis jest łatwy i szybki.

d18m55u
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 piersi kaczki ze skórą
  • sól, pieprz do smaku
  • 600 g ziemniaków
  • 150 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól (do osolenia ziemniaków)
  • sos czosnkowy do smaku
Przepis
  • Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.
  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak "puści wodę", należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowym. Podawać z zielonym puree.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szukasz pomysłu na obiad? Podaj grillowany filet z kaczki z zielonym puree
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18m55u
d18m55u
d18m55u
d18m55u
Więcej tematów
d18m55u