Trwa ładowanie...
d32tcnm
26-01-2022 08:06

Szarlotka z bezą. Skusi każdego łasucha

Przepis

Lekka chmurka ze słodkiej bezy, aromatyczne, odrobinę kwaskawe jabłka i kruche, maślane ciasto – takie połączenie sprawia, że już na samą myśl cieknie nam ślinka. I choć bezy uchodzą za dość kapryśne wypieki, są sprawdzone sposoby na to, aby z białek jaj uzyskać delikatny przysmak.

d32tcnm
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Fermy Drobiu Jokiel
Źródło: Fermy Drobiu Jokiel
Składniki

Składniki na ciasto:
• 180 g mąki pszennej
• 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
• szczypta soli
• 1 żółtko jaja
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka śmietany 18 proc.

Składniki na nadzienie:
• 1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
• sok z połowy pomarańczy
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę:
• 4 białka jaj M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)
• 150 g cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek)

Przepis
  • Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1h do lodówki.
  • Formę (22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie wyłożyć nim blachę (najpierw koło na spód, a potem brzegi). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 15 min (190°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 15 minut.
  • Obrane, pocięte w dużą kostkę jabłka zasmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy do miękkości (kawałki powinny być nadal widoczne). Pod koniec smażenia dodać cynamon, a po zdjęciu patelni z kuchenki - dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ponieważ ciasto z bezą jest bardzo słodkie, można zrezygnować z dosładzania jabłek. Gotową masę owocową wyłożyć na upieczony spód.
  • Białka ubić, następnie powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier i kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pod koniec ubijania piany z cukrem dodać łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą pianę wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C (w trybie góra-dół).
  • Szarlotkę należy podawać ostudzoną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szarlotka z bezą. Skusi każdego łasucha
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32tcnm
d32tcnm
d32tcnm
d32tcnm
Więcej tematów
d32tcnm