Trwa ładowanie...
d2h7jo7
13-12-2016 09:49

Szafranowe bułeczki na dzień świętej Łucji

Przepis
3.3
(15 głosów)
Oceń:
d2h7jo7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 150 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 1 g szafranu
  • 150 g - 180 g cukru (w zależności, czy lubimy mniej lub bardziej słodkie wypieki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 900 - 950 g mąki
  • spora garść rodzynek
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Przepis

Mleko i masło podgrzewamy. Szafran rozcieramy delikatnie i dodajemy do mleka oraz rozpuszczonego masła. Przesianą mąkę łączymy z solą na stolnicy, tworząc kopiec. Robimy wgłębienie, wlewamy do środka mleko z masłem, drożdże i cukier. Lekko mieszamy i dodajemy serek, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.

Im mniej mąki zużyjemy z podanej ilości, tym lepiej, bo bułeczki wyjdą miękkie i delikatnie wilgotne. Masę przekładamy do misy, przykrywamy lnianą, czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na ok. 24 części (100 g na każdą część). Formujemy wałeczki, a następnie zawijamy je w charakterystyczne "S". Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą dekorujemy rodzynkami. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.

Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 10-12 minut. Gdy złapią złoty kolor, to znak, że są gotowe.

Szafranowe bułeczki na dzień świętej Łucji
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
Więcej tematów
d2h7jo7