- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 150 g masła
- 500 ml mleka
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- 250 g serka homogenizowanego
- 1 g szafranu
- 150 g - 180 g cukru (w zależności, czy lubimy mniej lub bardziej słodkie wypieki)
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 900 - 950 g mąki
- spora garść rodzynek
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Przepis
Mleko i masło podgrzewamy. Szafran rozcieramy delikatnie i dodajemy do mleka oraz rozpuszczonego masła. Przesianą mąkę łączymy z solą na stolnicy, tworząc kopiec. Robimy wgłębienie, wlewamy do środka mleko z masłem, drożdże i cukier. Lekko mieszamy i dodajemy serek, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.
Przepis
Im mniej mąki zużyjemy z podanej ilości, tym lepiej, bo bułeczki wyjdą miękkie i delikatnie wilgotne. Masę przekładamy do misy, przykrywamy lnianą, czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przepis
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na ok. 24 części (100 g na każdą część). Formujemy wałeczki, a następnie zawijamy je w charakterystyczne "S". Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą dekorujemy rodzynkami. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.
Przepis
Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 10-12 minut. Gdy złapią złoty kolor, to znak, że są gotowe.