Surówka piękności Heleny Rubinstein

Surówka piękności została stworzona przez jeden z największych autorytetów urody i mody - Helenę Rubinstein. Pozwala poczuć się lekko i rześko od samego rana. Sprawia, że paznokcie i włosy są mocniejsze i zdrowsze, dodaje sił witalnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Trudno nie zgodzić się z opinią, że dieta ma znaczny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd. Wiedziała o tym również Helena Rubinstein, która rozpropagowała wyjątkową przekąskę. Pochodząca z Krakowa założycielka znanego koncernu kosmetycznego jadła ją codziennie i dożyła 95. urodzin, a jej uroda była najlepszą wizytówką firmy. To ona jest autorką powiedzenia "Nie ma brzydkich kobiet, są tylko leniwe". W czym tkwi sekret surówki piękności?

Salon kosmetyczny w kuchni

Helena Rubinstein była najstarsza z ośmiorga rodzeństwa. Wyróżniała się naturalnym pięknem oraz smykałką do interesów. Na początku XX wieku założyła firmę kosmetyczną, która do dziś jest jedną z najpotężniejszych w branży. Kosmetyki sygnowane jej nazwiskiem dostępne są w drogeriach na całym świecie i nadal poszerza się grono ich fanek. Sama Helena dbała o swój wygląd nie tylko od zewnątrz, ale zwracała też uwagę na odpowiednią dietę. Legenda głosi, że w jej salonach piękności każda klientka przed zabiegiem otrzymywała do zjedzenia surówkę piękności.

Na urodę i na zdrowie

Przekąska ta zawiera komplet witamin, minerałów i błonnik. Jest bardzo sycąca i doskonale zaspakaja głód, dlatego poleca się ją szczególnie osobom dbającym o linię. Po miesiącu jej konsumpcji zauważyć można znaczne rozświetlenie cery, przyspieszenie gojenia drobnych ranek i redukcję przebarwień potrądzikowych. Sprawia, że paznokcie i włosy są mocniejsze i zdrowsze, dodaje sił witalnych.

W klasycznej wersji znajdują się m.in. orzechy, czyli skarbnica witamin z grupy B. Z kolei mleko lib jogurt zapewnia odpowiednią dawkę wapnia. Sok z cytryny oraz owoce pokrywają dzienną dawkę witaminy C oraz wzbogacają surówkę o walory smakowe. Istotnym składnikiem jest miód, który korzystnie wpływa na układ krążenia. Podstawą są jednak płatki owsiane - produkt ten regularnie spożywany zapobiega podwyższonemu poziomowi cholesterolu, obniżając ryzyko wystąpienia miażdżycy i nadciśnienia. Ponadto poprawia perystaltykę jelit i pracę całego układu trawienia.

Prosty a wyjątkowy przepis

Jest to bardzo szybka i prosta surówka. Przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż kwadrans. Ważną jej cechą jest praktyczność - zamknięta w pojemniku śniadaniowym nada się jako przekąska lub lunch do pracy, szkoły lub na uczelnię.

Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka (lub jogurtu, kefiru, maślanki, mleka sojowego), 1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny, 200 g świeżych lub mrożonych owoców, nasiona dyni, orzechy, pestki słonecznika, opcjonalnie morele lub inne owoce suszone.
Wykonanie: Płatki wsypać do miseczki i zalać 8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Przykryć i odstawić na noc. Rano dodać pozostałe składniki, zalać np. mlekiem i wymieszać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów