Surówka piękności Heleny Rubinstein

Surówka piękności została stworzona przez jeden z największych autorytetów urody i mody - Helenę Rubinstein. Pozwala poczuć się lekko i rześko od samego rana. Sprawia, że paznokcie i włosy są mocniejsze i zdrowsze, dodaje sił witalnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Trudno nie zgodzić się z opinią, że dieta ma znaczny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd. Wiedziała o tym również Helena Rubinstein, która rozpropagowała wyjątkową przekąskę. Pochodząca z Krakowa założycielka znanego koncernu kosmetycznego jadła ją codziennie i dożyła 95. urodzin, a jej uroda była najlepszą wizytówką firmy. To ona jest autorką powiedzenia "Nie ma brzydkich kobiet, są tylko leniwe". W czym tkwi sekret surówki piękności?

Salon kosmetyczny w kuchni

Helena Rubinstein była najstarsza z ośmiorga rodzeństwa. Wyróżniała się naturalnym pięknem oraz smykałką do interesów. Na początku XX wieku założyła firmę kosmetyczną, która do dziś jest jedną z najpotężniejszych w branży. Kosmetyki sygnowane jej nazwiskiem dostępne są w drogeriach na całym świecie i nadal poszerza się grono ich fanek. Sama Helena dbała o swój wygląd nie tylko od zewnątrz, ale zwracała też uwagę na odpowiednią dietę. Legenda głosi, że w jej salonach piękności każda klientka przed zabiegiem otrzymywała do zjedzenia surówkę piękności.

Na urodę i na zdrowie

Przekąska ta zawiera komplet witamin, minerałów i błonnik. Jest bardzo sycąca i doskonale zaspakaja głód, dlatego poleca się ją szczególnie osobom dbającym o linię. Po miesiącu jej konsumpcji zauważyć można znaczne rozświetlenie cery, przyspieszenie gojenia drobnych ranek i redukcję przebarwień potrądzikowych. Sprawia, że paznokcie i włosy są mocniejsze i zdrowsze, dodaje sił witalnych.

W klasycznej wersji znajdują się m.in. orzechy, czyli skarbnica witamin z grupy B. Z kolei mleko lib jogurt zapewnia odpowiednią dawkę wapnia. Sok z cytryny oraz owoce pokrywają dzienną dawkę witaminy C oraz wzbogacają surówkę o walory smakowe. Istotnym składnikiem jest miód, który korzystnie wpływa na układ krążenia. Podstawą są jednak płatki owsiane - produkt ten regularnie spożywany zapobiega podwyższonemu poziomowi cholesterolu, obniżając ryzyko wystąpienia miażdżycy i nadciśnienia. Ponadto poprawia perystaltykę jelit i pracę całego układu trawienia.

Prosty a wyjątkowy przepis

Jest to bardzo szybka i prosta surówka. Przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż kwadrans. Ważną jej cechą jest praktyczność - zamknięta w pojemniku śniadaniowym nada się jako przekąska lub lunch do pracy, szkoły lub na uczelnię.

Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka (lub jogurtu, kefiru, maślanki, mleka sojowego), 1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny, 200 g świeżych lub mrożonych owoców, nasiona dyni, orzechy, pestki słonecznika, opcjonalnie morele lub inne owoce suszone.
Wykonanie: Płatki wsypać do miseczki i zalać 8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Przykryć i odstawić na noc. Rano dodać pozostałe składniki, zalać np. mlekiem i wymieszać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości