Strudel szpinakowo-serowy
Strudel nie musi kojarzyć się jedynie ze słodkimi i owocowymi nadzieniami. Świetnie sprawdzi się też jako wytrawne danie. Serowo-szpinakowy farsz otulony doskonałym ciastem będzie pyszną propozycją na kolację lub obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18 proc.
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku
Farsz:
- 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 250 g sera gouda
- dodatkowo 1 łyżeczka masła klarowanego
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Mrożony szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Świeży dokładnie przepłukać. Na maśle podsmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180 stopniach C w piekarniku, przez ok. 40 minut.
Zobacz także wideo: strudel z serem i brokułami
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze