Trwa ładowanie...
d19n2sb
06-07-2017 14:29

Strudel szpinakowo-serowy

Przepis

Strudel nie musi kojarzyć się jedynie ze słodkimi i owocowymi nadzieniami. Świetnie sprawdzi się też jako wytrawne danie. Serowo-szpinakowy farsz otulony doskonałym ciastem będzie pyszną propozycją na kolację lub obiad.

d19n2sb
4.0
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 łyżki mleka
  • cukier i sól do smaku

Farsz:

  • 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g sera gouda
  • dodatkowo 1 łyżeczka masła klarowanego
Przepis

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Mrożony szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Świeży dokładnie przepłukać. Na maśle podsmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180 stopniach C w piekarniku, przez ok. 40 minut.

Zobacz także wideo: strudel z serem i brokułami

Strudel szpinakowo-serowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

47
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19n2sb
d19n2sb
d19n2sb
d19n2sb
Więcej tematów
d19n2sb