WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Stop marnowaniu żywności. Z tymi trikami nie będziesz wyrzucać jedzenia

O tym, jak planować zakupy spożywcze i posiłki, aby ograniczyć marnowanie żywności rozmawiamy z Mają Lewandowską, dietetyk z Naturhouse Morena w Gdańsku.

Stop marnowaniu żywności. Z tymi trikami nie będziesz wyrzucać jedzenia
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by przeprowadzić rachunek sumienia i zastanowić się, ile jedzenia wyrzucamy dzień w dzień i co zrobić, by zapobiec temu wstydliwemu problemowi. Paradoksem naszych czasów jest fakt, że z jednej strony bezrefleksyjnie wyrzucamy jedzenie do kosza, podczas gdy inni żyją na granicy skrajnego ubóstwa. A wystarczy odrobina wiedzy i dobrych chęci, by ten problem zminimalizować. O tym, jak planować zakupy spożywcze i posiłki, aby ograniczyć marnowanie żywności rozmawiamy z Mają Lewandowską, dietetykiem z Naturhouse Morena w Gdańsku.

Zgodnie z wynikami raportu Federacji Polskich Banków Żywności, co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania żywności. Co najczęściej pani zdaniem ląduje w koszu i dlaczego?
Najczęściej w koszu lądują produkty dnia codziennego, mam tu na myśli czerstwe już pieczywo, niewykorzystane i zwiędnięte warzywa, nadpsute owoce, niewykorzystane do końca mleko i produkty mleczne, wędliny i przetwory mięsne.

*Jak planować posiłki dla siebie i całej rodziny, aby ograniczyć marnowanie żywności? *
Sprawdzonym sposobem na ograniczenie wyrzucania żywności jest robienie zaplanowanych i przemyślanych, a nie spontanicznych zakupów. Powinniśmy iść do sklepu z przygotowaną wcześniej listą potrzebnych produktów. Warto także już przed samym wyjściem do sklepu zajrzeć do lodówki i upewnić się co jest, a czego brakuje. Dobrym pomysłem dla niektórych może okazać się poświęcenie kilku dni na spisywanie, ile produktów danego rodzaju zużywają domownicy. Jeśli jednak już zrobiliśmy zakupy i okazuje się, że jest ich za dużo śmiało część z nich można zamrozić – to samo tyczy się resztek gotowych posiłków. Na pewno warto zaplanować posiłki dla swojej rodziny z wyprzedzeniem. Zdecydować, co będzie w najbliższych dniach na obiady i kolacje, można też spróbować określić średnią porcję np. mięsa na osobę i tym sposobem określić wielkość zakupów na kilka dni do przodu. Niezjedzone resztki wielu dań nadają się do zamrożenia i wyciągnięcia z zamrażarki "na czarną
godzinę".

A czy warto już podczas planowania zakupów spożywczych myśleć o naszym dziennym zapotrzebowaniu kalorycznym i jak to robić prawidłowo?
O zapotrzebowaniu kalorycznym też, ale przede wszystkim o wartości odżywczej tego co kupujemy. Biorąc za przykład zakupy śniadaniowe – nie kupujmy kilku paczek płatków na zapas, bo wówczas łatwiej nam zdecydować się na większe porcje czy na dokładkę. Wybierajmy nieprzetworzone płatki np. górskie owsiane lub jęczmienne, a nie śniadaniowe słodkie kulki czy płatki fitness, które ze zdrową żywnością nie mają nic wspólnego. Myślmy, co kupujemy i ile tego naprawdę potrzebujemy.

*Dlaczego warto stawiać na sezonowe warzywa i owoce? *
Sezonowość jest doskonałym pomocnikiem w komponowaniu zdrowych posiłków, ponieważ nasze organizmy przystosowane są do naszych rodzimych produktów. Sezonowe warzywa i owoce mają lepszy, prawdziwy smak i wyższe wartości odżywcze, gdyż nie spędzają wielu dni w transporcie z dalekich krajów. Dzięki temu są także tańsze, bo lokalne. Tutaj też pamiętajmy o ekologicznym i oszczędnym podejściu do produktu – lekko obite lub mniej urodziwe owoce doskonale nadają się do robienia domowych przetworów na zimę.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń