Sprzątanie lodówki przed wakacjami. Jak wykorzystać jedzenie, aby niczego nie marnować?

Sezon wakacyjny w pełni. Często pakując się na weekendowy wyjazd lub tygodniowe wczasy na głowie mamy wiele zmartwień i nie mamy czasu myśleć o sprzątaniu mieszkania, a tym bardziej o sprzątaniu lodówki.

Sprzątanie lodówki przed wakacjami.
Źródło zdjęć: © 123RF

Na co dzień lodówka "sprząta się sama" - jest opróżniana przez domowników, a jedzenie, które się zepsuje ląduje po prostu w koszu. Przed wakacjami warto poświęcić chwilę i ograniczyć wyrzucanie dobrego jedzenia. Z drugiej strony zostawianie produktów w lodówce, tylko po to, żeby się przeterminowały i po powrocie z wakacji trafiły do kosza jest równie bez sensu. Przed wyjazdem zrób sobie przysługę i wykorzystaj wszystkie możliwe produkty, w taki sposób, aby niczego nie zmarnować. Dzięki temu możesz stworzyć smaczne przekąski na drogę lub przetwory na powrót do domu.

Na wyjazd…

Sprzątanie lodówki zacznij od wybrania produktów, które możesz zabrać ze sobą w drogę. Owoce, warzywa wystarczy pokroić w mniejsze cząstki i spakować do pudełka. Będzie to smaczna i zdrowa przekąska, po którą można wygodnie sięgnąć w samochodzie. Cytrynę oraz miętę dodaj do wody, aby stworzyć orzeźwiający napój na drogę. Doskonale sprawdzą się też plasterki świeżego ogórka.

Ostatnią rzeczą, o jakiej marzymy po powrocie do domu, są zepsute jajka w lodówce., dlatego na kolację lub śniadanie przed wyjazdem przygotuj swojej rodzinie frittatę. To włoska odmiana omletu, którą możesz wzbogacić o brokuły, szpinak lub szynkę. Dzięki temu, że do jajek pasuje wiele różnych składników, pozbędziesz się kilku kłopotliwych produktów z lodówki, które nie nadawałyby się do zjedzenia na powrocie. Jajka można także ugotować na twardo i zrobić z nich pastę na kanapki. Wystarczy dodać przyprawy: sól, biały pieprz, paprykę, a całość uzupełnić majonezem. Prosta w przygotowaniu pasta sprawdzi się także, jeśli jedziesz na urlop samochodem i przygotujesz z nią kanapki na drogę.

Zobacz też: Wiosenne porządki w kuchni. Ekspertka podpowiada, jak to ogarnąć

A po powrocie…

Część produktów można wykorzystać na przekąski na podróż, inne zjeść jeszcze przed. Z drugiej strony, nikt nie chce zastać pustej lodówki po powrocie do domu. Zmęczenie po podróży zdecydowanie zniechęca każdego do chodzenia po supermarkecie i wymyślania obiadu dla całej rodziny. Dlatego warto poświęcić na to czas przed wyjazdem.

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy-kremu. Dowolne warzywa podsmaż na patelni z ulubionymi przyprawami, a następnie podduś w bulionie. Dodaj mleczko kokosowe, całość zblenduj i ostudź, a następnie zamroź. Dzięki temu zupa będzie gotowa na dzień, kiedy wrócisz, a wtedy wystarczy ją podgrzać. Tak samo można przygotować warzywny sos lub pesto do makaronu.

Do zamrażarki można także schować zblendowane owoce z jogurtem. Słodka, mrożona przekąska sprawdzi się idealnie na deser po powrocie z urlopu.

Sprzątanie lodówki nie musi oznaczać opróżnienia jej całkowicie. Skoncentruj się na produktach, które koniecznie tego wymagają, ponieważ mają krótki termin przydatności. Dzięki uporządkowaniu lodówki przed wyjazdem oszczędzisz sobie wielu kłopotów, więc warto poświęcić na to czas.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany