Sprzątanie lodówki przed wakacjami. Jak wykorzystać jedzenie, aby niczego nie marnować?

Sezon wakacyjny w pełni. Często pakując się na weekendowy wyjazd lub tygodniowe wczasy na głowie mamy wiele zmartwień i nie mamy czasu myśleć o sprzątaniu mieszkania, a tym bardziej o sprzątaniu lodówki.

Sprzątanie lodówki przed wakacjami.
Źródło zdjęć: © 123RF

Na co dzień lodówka "sprząta się sama" - jest opróżniana przez domowników, a jedzenie, które się zepsuje ląduje po prostu w koszu. Przed wakacjami warto poświęcić chwilę i ograniczyć wyrzucanie dobrego jedzenia. Z drugiej strony zostawianie produktów w lodówce, tylko po to, żeby się przeterminowały i po powrocie z wakacji trafiły do kosza jest równie bez sensu. Przed wyjazdem zrób sobie przysługę i wykorzystaj wszystkie możliwe produkty, w taki sposób, aby niczego nie zmarnować. Dzięki temu możesz stworzyć smaczne przekąski na drogę lub przetwory na powrót do domu.

Na wyjazd…

Sprzątanie lodówki zacznij od wybrania produktów, które możesz zabrać ze sobą w drogę. Owoce, warzywa wystarczy pokroić w mniejsze cząstki i spakować do pudełka. Będzie to smaczna i zdrowa przekąska, po którą można wygodnie sięgnąć w samochodzie. Cytrynę oraz miętę dodaj do wody, aby stworzyć orzeźwiający napój na drogę. Doskonale sprawdzą się też plasterki świeżego ogórka.

Ostatnią rzeczą, o jakiej marzymy po powrocie do domu, są zepsute jajka w lodówce., dlatego na kolację lub śniadanie przed wyjazdem przygotuj swojej rodzinie frittatę. To włoska odmiana omletu, którą możesz wzbogacić o brokuły, szpinak lub szynkę. Dzięki temu, że do jajek pasuje wiele różnych składników, pozbędziesz się kilku kłopotliwych produktów z lodówki, które nie nadawałyby się do zjedzenia na powrocie. Jajka można także ugotować na twardo i zrobić z nich pastę na kanapki. Wystarczy dodać przyprawy: sól, biały pieprz, paprykę, a całość uzupełnić majonezem. Prosta w przygotowaniu pasta sprawdzi się także, jeśli jedziesz na urlop samochodem i przygotujesz z nią kanapki na drogę.

Zobacz też: Wiosenne porządki w kuchni. Ekspertka podpowiada, jak to ogarnąć

A po powrocie…

Część produktów można wykorzystać na przekąski na podróż, inne zjeść jeszcze przed. Z drugiej strony, nikt nie chce zastać pustej lodówki po powrocie do domu. Zmęczenie po podróży zdecydowanie zniechęca każdego do chodzenia po supermarkecie i wymyślania obiadu dla całej rodziny. Dlatego warto poświęcić na to czas przed wyjazdem.

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy-kremu. Dowolne warzywa podsmaż na patelni z ulubionymi przyprawami, a następnie podduś w bulionie. Dodaj mleczko kokosowe, całość zblenduj i ostudź, a następnie zamroź. Dzięki temu zupa będzie gotowa na dzień, kiedy wrócisz, a wtedy wystarczy ją podgrzać. Tak samo można przygotować warzywny sos lub pesto do makaronu.

Do zamrażarki można także schować zblendowane owoce z jogurtem. Słodka, mrożona przekąska sprawdzi się idealnie na deser po powrocie z urlopu.

Sprzątanie lodówki nie musi oznaczać opróżnienia jej całkowicie. Skoncentruj się na produktach, które koniecznie tego wymagają, ponieważ mają krótki termin przydatności. Dzięki uporządkowaniu lodówki przed wyjazdem oszczędzisz sobie wielu kłopotów, więc warto poświęcić na to czas.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja