WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Sos koperkowy - prosty przepis. Jak go zrobić? Z czym podawać?

Sos koperkowy to polska klasyka. Idealnie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi czy z ziemniakami. Dla koneserów tego charakterystycznego smaku ciekawym połączeniem może być też sos koperkowy z makaronem. Sprawdzi się on również jako dip do ziemniaczanych czipsów.

Sos koperkowy to klasyczny polski dodatek do potraw z rybSos koperkowy to klasyczny polski dodatek do potraw z ryb
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Mazur-Puchała

Sos koperkowy – najlepszy do ryb i ziemniaków

W polskiej kuchni sos koperkowy najczęściej podaje się do dań rybnych. Popularnym połączeniem jest również to z ziemniakami. Jeśli lubisz smak sosu koperkowego, na pewno będzie ci on też smakował, jeśli zaserwujesz go z mięsem lub z makaronem.

Sos koperkowy – przepis

Składniki na sos koperkowy:

  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Śmietana do sosów (150 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mąka (4 łyżki)
  • Pęczek koperku
  • Przyprawy

Przygotowanie sosu koperkowego:

  • Przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło na patelni, wymieszaj je z mąką i podgrzej składniki na małym ogniu
  • Wlej przestudzony bulion do zasmażki, wymieszaj i doprowadź do wrzenia
  • Koperek umyj, osusz, pokrój i wrzuć do bulionu, po czym gotuj wywar przez kilka minut
  • Dodaj śmietanę, pieprz i sól, po czym zdejmij sos z ognia
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad