Sos koperkowy - prosty przepis. Jak go zrobić? Z czym podawać?
Sos koperkowy to polska klasyka. Idealnie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi czy z ziemniakami. Dla koneserów tego charakterystycznego smaku ciekawym połączeniem może być też sos koperkowy z makaronem. Sprawdzi się on również jako dip do ziemniaczanych czipsów.
Sos koperkowy – najlepszy do ryb i ziemniaków
W polskiej kuchni sos koperkowy najczęściej podaje się do dań rybnych. Popularnym połączeniem jest również to z ziemniakami. Jeśli lubisz smak sosu koperkowego, na pewno będzie ci on też smakował, jeśli zaserwujesz go z mięsem lub z makaronem.
Sos koperkowy – przepis
Składniki na sos koperkowy:
- Bulion warzywny (300 ml)
- Śmietana do sosów (150 ml)
- Masło (50 g)
- Mąka (4 łyżki)
- Pęczek koperku
- Przyprawy
Przygotowanie sosu koperkowego:
- Przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło na patelni, wymieszaj je z mąką i podgrzej składniki na małym ogniu
- Wlej przestudzony bulion do zasmażki, wymieszaj i doprowadź do wrzenia
- Koperek umyj, osusz, pokrój i wrzuć do bulionu, po czym gotuj wywar przez kilka minut
- Dodaj śmietanę, pieprz i sól, po czym zdejmij sos z ognia