WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Sos koperkowy - prosty przepis. Jak go zrobić? Z czym podawać?

Sos koperkowy to polska klasyka. Idealnie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi czy z ziemniakami. Dla koneserów tego charakterystycznego smaku ciekawym połączeniem może być też sos koperkowy z makaronem. Sprawdzi się on również jako dip do ziemniaczanych czipsów.

Sos koperkowy to klasyczny polski dodatek do potraw z rybSos koperkowy to klasyczny polski dodatek do potraw z ryb
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Mazur-Puchała

Sos koperkowy – najlepszy do ryb i ziemniaków

W polskiej kuchni sos koperkowy najczęściej podaje się do dań rybnych. Popularnym połączeniem jest również to z ziemniakami. Jeśli lubisz smak sosu koperkowego, na pewno będzie ci on też smakował, jeśli zaserwujesz go z mięsem lub z makaronem.

Sos koperkowy – przepis

Składniki na sos koperkowy:

  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Śmietana do sosów (150 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mąka (4 łyżki)
  • Pęczek koperku
  • Przyprawy

Przygotowanie sosu koperkowego:

  • Przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło na patelni, wymieszaj je z mąką i podgrzej składniki na małym ogniu
  • Wlej przestudzony bulion do zasmażki, wymieszaj i doprowadź do wrzenia
  • Koperek umyj, osusz, pokrój i wrzuć do bulionu, po czym gotuj wywar przez kilka minut
  • Dodaj śmietanę, pieprz i sól, po czym zdejmij sos z ognia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀