Trwa ładowanie...

Sos koperkowy - prosty przepis. Jak go zrobić? Z czym podawać?

Sos koperkowy to polska klasyka. Idealnie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi czy z ziemniakami. Dla koneserów tego charakterystycznego smaku ciekawym połączeniem może być też sos koperkowy z makaronem. Sprawdzi się on również jako dip do ziemniaczanych czipsów.

Sos koperkowy to klasyczny polski dodatek do potraw z rybSos koperkowy to klasyczny polski dodatek do potraw z rybŹródło: 123RF
d2i97l6
d2i97l6

Sos koperkowy – najlepszy do ryb i ziemniaków

W polskiej kuchni sos koperkowy najczęściej podaje się do dań rybnych. Popularnym połączeniem jest również to z ziemniakami. Jeśli lubisz smak sosu koperkowego, na pewno będzie ci on też smakował, jeśli zaserwujesz go z mięsem lub z makaronem.

Sos koperkowy – przepis

Składniki na sos koperkowy:

  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Śmietana do sosów (150 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mąka (4 łyżki)
  • Pęczek koperku
  • Przyprawy
d2i97l6

Przygotowanie sosu koperkowego:

  • Przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło na patelni, wymieszaj je z mąką i podgrzej składniki na małym ogniu
  • Wlej przestudzony bulion do zasmażki, wymieszaj i doprowadź do wrzenia
  • Koperek umyj, osusz, pokrój i wrzuć do bulionu, po czym gotuj wywar przez kilka minut
  • Dodaj śmietanę, pieprz i sól, po czym zdejmij sos z ognia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2i97l6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i97l6
Więcej tematów