Sok z brzozy. Sprawdź jak przechowywać, żeby zachował swoje właściwości

Początek kwietnia to sezon na sok z brzozy, warto go w tym czasie spróbować. Podpowiadamy jak najlepiej go przechowywać.

Sok z brzozy wzmacnia organizm i oczyszcza z toksyn
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Sok z brzozy doskonale oczyszcza, dodaje energii i poprawia wygląd cery. Można go pić lub nakładać bezpośrednio na skórę. Warto wykorzystywać go cały rok. Niestety, sezon na świeży sok jest bardzo krótki.

Sok z brzozy ma wiele wartości odżywczych, jednak niewłaściwie przechowywany szybko kwaśnieje. Z kolei podgrzanie powoduje utratę jego właściwości. W lodówce można go przechowywać do 4 dni. Najlepszą formą konserwowania go jest mrożenie. W tej formie zachowuje najwięcej swoich zalet. Bez względu na to, jaki sposób wybierzemy, powinniśmy korzystać ze szklanych pojemników.

Innym sposobem na sok z brzozy jest jego przetworzenie. Największą popularnością cieszą się nalewki i słodkie syropy. Mniej znany jest ocet brzozowy, który powstaje w procesie fermentacji.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja