Śmietanka na słono, czyli cukinia otulona grzankami oraz gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej

Tłusta śmietanka kojarzy się głównie z przygotowaniem bitej śmietany czy słodkiego kremu. Andrzej Polan udowadnia, że może być głównym składnikiem dań w wersji wytrawnej. Na stole pojawiły się dania zarówno na słono: gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej i cukinia otulona grzankami. Kucharz na deser przygotował strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową oraz ciasto filo.

Tłusta śmietanka kojarzy się głównie z przygotowaniem bitej śmietany czy słodkiego kremu. Andrzej Polan udowadnia, że może być głównym składnikiem dań w wersji wytrawnej. Na stole pojawiły się dania zarówno na słono: gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej i cukinia otulona grzankami. Kucharz na deser przygotował strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową oraz ciasto filo.

Cukinia i chrupiące pieczywo
Składniki:
2 bułki
8 jajka
200 ml śmietanki łaciatej 30 proc.
sól, pieprz do smaku
oregano świeże
bazylia świeża
6 cukinii młodej
cebula dymka
200 g sera żółtego 1 op. krakersów słonych
2 pomidory polskie
olej do smażenia

Przygotowanie:
Śmietankę łączymy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem. Bułkę pokrojoną na kromki moczymy w śmietance i układamy w tortownicy, wypełniając dno i brzegi. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy cukinię i przesmażamy chwilę razem. Studzimy i dodajemy do pozostałej masy śmietankowo-jajecznej. Dodajemy jeszcze tarty ser żółty, oregano, bazylię i zgniecione krakersy. Masę przekładamy na wyłożone kromki na blaszce, posypujemy pozostałym serem, układamy plastry pomidora. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 40 min.

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami
Składniki:
3 duże główki sałaty rzymskiej
1 kg fileta z dorsza
2 łyżki majonezu
300 g zielonych winogron
300 g czerwonych winogron
koperek
natka pietruszki
cebula dymka
500 ml śmietanki łaciatej 18 proc.
4 łyżki chrzanu śmietankowego
miód

Przygotowanie:
Sałatę parzymy w wodzie, dzielimy na pojedyncze liście, rybę mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z majonezem, przesmażoną dymką i bułką tartą. Dodajemy sporą ilość koperku. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy na liście, zwijamy gołąbki, układamy w garnku. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zalewamy gołąbki i wstawiamy do duszenia. Winogrona układamy na pergaminie i skrapiamy miodem, posypujemy pieprzem czarnym. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C, do momentu aż skórka zacznie pękać na owocach.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀