Trwa ładowanie...

Śmietanka na słono, czyli cukinia otulona grzankami oraz gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej

Tłusta śmietanka kojarzy się głównie z przygotowaniem bitej śmietany czy słodkiego kremu. Andrzej Polan udowadnia, że może być głównym składnikiem dań w wersji wytrawnej. Na stole pojawiły się dania zarówno na słono: gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej i cukinia otulona grzankami. Kucharz na deser przygotował strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową oraz ciasto filo.

d3ehoy6
d3ehoy6

Tłusta śmietanka kojarzy się głównie z przygotowaniem bitej śmietany czy słodkiego kremu. Andrzej Polan udowadnia, że może być głównym składnikiem dań w wersji wytrawnej. Na stole pojawiły się dania zarówno na słono: gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej i cukinia otulona grzankami. Kucharz na deser przygotował strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową oraz ciasto filo.

Cukinia i chrupiące pieczywo
Składniki:
2 bułki
8 jajka
200 ml śmietanki łaciatej 30 proc.
sól, pieprz do smaku
oregano świeże
bazylia świeża
6 cukinii młodej
cebula dymka
200 g sera żółtego 1 op. krakersów słonych
2 pomidory polskie
olej do smażenia

Przygotowanie:
Śmietankę łączymy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem. Bułkę pokrojoną na kromki moczymy w śmietance i układamy w tortownicy, wypełniając dno i brzegi. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy cukinię i przesmażamy chwilę razem. Studzimy i dodajemy do pozostałej masy śmietankowo-jajecznej. Dodajemy jeszcze tarty ser żółty, oregano, bazylię i zgniecione krakersy. Masę przekładamy na wyłożone kromki na blaszce, posypujemy pozostałym serem, układamy plastry pomidora. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 40 min.

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami
Składniki:
3 duże główki sałaty rzymskiej
1 kg fileta z dorsza
2 łyżki majonezu
300 g zielonych winogron
300 g czerwonych winogron
koperek
natka pietruszki
cebula dymka
500 ml śmietanki łaciatej 18 proc.
4 łyżki chrzanu śmietankowego
miód

d3ehoy6

Przygotowanie:
Sałatę parzymy w wodzie, dzielimy na pojedyncze liście, rybę mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z majonezem, przesmażoną dymką i bułką tartą. Dodajemy sporą ilość koperku. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy na liście, zwijamy gołąbki, układamy w garnku. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zalewamy gołąbki i wstawiamy do duszenia. Winogrona układamy na pergaminie i skrapiamy miodem, posypujemy pieprzem czarnym. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C, do momentu aż skórka zacznie pękać na owocach.

d3ehoy6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
Więcej tematów