Smażone potrawy nie są szkodliwe dla serca

Czyżby runął kolejny zdrowotny mit? Do tej pory smażonego dania nie traktowano jako składnika zdrowej diety. Jednak naukowcy z Madrytu dowiedli, że niesłusznie. Potrawy smażone nie są szkodliwe dla serca, o ile używa się oliwy albo oleju słonecznikowego - informuje serwis "BBC News/Health".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Produkty smażone stają się bardziej kaloryczne, ponieważ wchłaniają otaczający je tłuszcz. Tłuste jedzenie sprzyja podwyższonemu ciśnieniu krwi i podwyższonemu poziomowi cholesterolu - a to typowe czynniki ryzyka dla chorób serca.

Jak jednak wynika z badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Madrycie, spożywanie potraw smażonych na oliwie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób serca ani przedwczesnej śmierci. Badania objęły 40 757 dorosłych osób, które pytano o ich dietę oraz sposób przyrządzania spożywanych potraw. Na początku trwających 11 lat badań, żadna z biorących w nich udział osób nie chorowała na serce, jednak do czasu ich zakończenia odnotowano 606 zachorowań i 1134 zgony. Szczegółowa analiza nie wykazała jednak związku pomiędzy smażonymi potrawami a chorobą czy zgonem.

Naukowcy podkreślają, że wyniki ich badań odnoszą się do tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, opartej na oliwie i oleju słonecznikowym i nie można ich przenosić na produkty czy dania przygotowane na smalcu, maśle, oleju palmowym czy innych tłuszczach nasyconych. Ponadto nadmiar kalorycznych produktów smażonych może doprowadzić do niebezpiecznej dla zdrowia otyłości.

Wyniki te komentuje Michael Leitzmann z uniwersytetu w Regensburgu, stwierdzając, że powszechna opinia o tym, iż smażone potrawy są generalnie szkodliwe dla serca, nie znajduje żadnego potwierdzenia. Co nie oznacza, że częste sięganie po takie posiłki nie będzie miało żadnych zdrowotnych konsekwencji. Dieta śródziemnomorska, a taką przecież reprezentuje hiszpańska kuchnia, od dawna uznawana jest za zdrową - niskotłuszczowa, bogata w ryby i błonnik obecny w świeżych warzywach i owocach. A wyniki badań sugerują właśnie, że sposób smażenia jest równie ważny, jak i pozostałe aspekty diety.

(PAP)/BBC News/Health/mmch
pmw/ krf/

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇