Smażone potrawy nie są szkodliwe dla serca

Czyżby runął kolejny zdrowotny mit? Do tej pory smażonego dania nie traktowano jako składnika zdrowej diety. Jednak naukowcy z Madrytu dowiedli, że niesłusznie. Potrawy smażone nie są szkodliwe dla serca, o ile używa się oliwy albo oleju słonecznikowego - informuje serwis "BBC News/Health".

Smażone potrawy nie są szkodliwe dla serca
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Produkty smażone stają się bardziej kaloryczne, ponieważ wchłaniają otaczający je tłuszcz. Tłuste jedzenie sprzyja podwyższonemu ciśnieniu krwi i podwyższonemu poziomowi cholesterolu - a to typowe czynniki ryzyka dla chorób serca.

Jak jednak wynika z badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Madrycie, spożywanie potraw smażonych na oliwie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób serca ani przedwczesnej śmierci. Badania objęły 40 757 dorosłych osób, które pytano o ich dietę oraz sposób przyrządzania spożywanych potraw. Na początku trwających 11 lat badań, żadna z biorących w nich udział osób nie chorowała na serce, jednak do czasu ich zakończenia odnotowano 606 zachorowań i 1134 zgony. Szczegółowa analiza nie wykazała jednak związku pomiędzy smażonymi potrawami a chorobą czy zgonem.

Naukowcy podkreślają, że wyniki ich badań odnoszą się do tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, opartej na oliwie i oleju słonecznikowym i nie można ich przenosić na produkty czy dania przygotowane na smalcu, maśle, oleju palmowym czy innych tłuszczach nasyconych. Ponadto nadmiar kalorycznych produktów smażonych może doprowadzić do niebezpiecznej dla zdrowia otyłości.

Wyniki te komentuje Michael Leitzmann z uniwersytetu w Regensburgu, stwierdzając, że powszechna opinia o tym, iż smażone potrawy są generalnie szkodliwe dla serca, nie znajduje żadnego potwierdzenia. Co nie oznacza, że częste sięganie po takie posiłki nie będzie miało żadnych zdrowotnych konsekwencji. Dieta śródziemnomorska, a taką przecież reprezentuje hiszpańska kuchnia, od dawna uznawana jest za zdrową - niskotłuszczowa, bogata w ryby i błonnik obecny w świeżych warzywach i owocach. A wyniki badań sugerują właśnie, że sposób smażenia jest równie ważny, jak i pozostałe aspekty diety.

(PAP)/BBC News/Health/mmch
pmw/ krf/

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć