Trwa ładowanie...

Smażone potrawy nie są szkodliwe dla serca

Czyżby runął kolejny zdrowotny mit? Do tej pory smażonego dania nie traktowano jako składnika zdrowej diety. Jednak naukowcy z Madrytu dowiedli, że niesłusznie. Potrawy smażone nie są szkodliwe dla serca, o ile używa się oliwy albo oleju słonecznikowego - informuje serwis "BBC News/Health".

Smażone potrawy nie są szkodliwe dla sercaŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d39w3z3
d39w3z3

Produkty smażone stają się bardziej kaloryczne, ponieważ wchłaniają otaczający je tłuszcz. Tłuste jedzenie sprzyja podwyższonemu ciśnieniu krwi i podwyższonemu poziomowi cholesterolu - a to typowe czynniki ryzyka dla chorób serca.

Jak jednak wynika z badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Madrycie, spożywanie potraw smażonych na oliwie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób serca ani przedwczesnej śmierci. Badania objęły 40 757 dorosłych osób, które pytano o ich dietę oraz sposób przyrządzania spożywanych potraw. Na początku trwających 11 lat badań, żadna z biorących w nich udział osób nie chorowała na serce, jednak do czasu ich zakończenia odnotowano 606 zachorowań i 1134 zgony. Szczegółowa analiza nie wykazała jednak związku pomiędzy smażonymi potrawami a chorobą czy zgonem.

Naukowcy podkreślają, że wyniki ich badań odnoszą się do tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, opartej na oliwie i oleju słonecznikowym i nie można ich przenosić na produkty czy dania przygotowane na smalcu, maśle, oleju palmowym czy innych tłuszczach nasyconych. Ponadto nadmiar kalorycznych produktów smażonych może doprowadzić do niebezpiecznej dla zdrowia otyłości.

Wyniki te komentuje Michael Leitzmann z uniwersytetu w Regensburgu, stwierdzając, że powszechna opinia o tym, iż smażone potrawy są generalnie szkodliwe dla serca, nie znajduje żadnego potwierdzenia. Co nie oznacza, że częste sięganie po takie posiłki nie będzie miało żadnych zdrowotnych konsekwencji. Dieta śródziemnomorska, a taką przecież reprezentuje hiszpańska kuchnia, od dawna uznawana jest za zdrową - niskotłuszczowa, bogata w ryby i błonnik obecny w świeżych warzywach i owocach. A wyniki badań sugerują właśnie, że sposób smażenia jest równie ważny, jak i pozostałe aspekty diety.

(PAP)/BBC News/Health/mmch
pmw/ krf/

Polecamy również:

Mocne śniadanie

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj