Smażone potrawy nie są szkodliwe dla serca

Czyżby runął kolejny zdrowotny mit? Do tej pory smażonego dania nie traktowano jako składnika zdrowej diety. Jednak naukowcy z Madrytu dowiedli, że niesłusznie. Potrawy smażone nie są szkodliwe dla serca, o ile używa się oliwy albo oleju słonecznikowego - informuje serwis "BBC News/Health".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Produkty smażone stają się bardziej kaloryczne, ponieważ wchłaniają otaczający je tłuszcz. Tłuste jedzenie sprzyja podwyższonemu ciśnieniu krwi i podwyższonemu poziomowi cholesterolu - a to typowe czynniki ryzyka dla chorób serca.

Jak jednak wynika z badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Madrycie, spożywanie potraw smażonych na oliwie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób serca ani przedwczesnej śmierci. Badania objęły 40 757 dorosłych osób, które pytano o ich dietę oraz sposób przyrządzania spożywanych potraw. Na początku trwających 11 lat badań, żadna z biorących w nich udział osób nie chorowała na serce, jednak do czasu ich zakończenia odnotowano 606 zachorowań i 1134 zgony. Szczegółowa analiza nie wykazała jednak związku pomiędzy smażonymi potrawami a chorobą czy zgonem.

Naukowcy podkreślają, że wyniki ich badań odnoszą się do tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, opartej na oliwie i oleju słonecznikowym i nie można ich przenosić na produkty czy dania przygotowane na smalcu, maśle, oleju palmowym czy innych tłuszczach nasyconych. Ponadto nadmiar kalorycznych produktów smażonych może doprowadzić do niebezpiecznej dla zdrowia otyłości.

Wyniki te komentuje Michael Leitzmann z uniwersytetu w Regensburgu, stwierdzając, że powszechna opinia o tym, iż smażone potrawy są generalnie szkodliwe dla serca, nie znajduje żadnego potwierdzenia. Co nie oznacza, że częste sięganie po takie posiłki nie będzie miało żadnych zdrowotnych konsekwencji. Dieta śródziemnomorska, a taką przecież reprezentuje hiszpańska kuchnia, od dawna uznawana jest za zdrową - niskotłuszczowa, bogata w ryby i błonnik obecny w świeżych warzywach i owocach. A wyniki badań sugerują właśnie, że sposób smażenia jest równie ważny, jak i pozostałe aspekty diety.

(PAP)/BBC News/Health/mmch
pmw/ krf/

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia