Smażone potrawy nie są szkodliwe dla serca

Czyżby runął kolejny zdrowotny mit? Do tej pory smażonego dania nie traktowano jako składnika zdrowej diety. Jednak naukowcy z Madrytu dowiedli, że niesłusznie. Potrawy smażone nie są szkodliwe dla serca, o ile używa się oliwy albo oleju słonecznikowego - informuje serwis "BBC News/Health".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Produkty smażone stają się bardziej kaloryczne, ponieważ wchłaniają otaczający je tłuszcz. Tłuste jedzenie sprzyja podwyższonemu ciśnieniu krwi i podwyższonemu poziomowi cholesterolu - a to typowe czynniki ryzyka dla chorób serca.

Jak jednak wynika z badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Madrycie, spożywanie potraw smażonych na oliwie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób serca ani przedwczesnej śmierci. Badania objęły 40 757 dorosłych osób, które pytano o ich dietę oraz sposób przyrządzania spożywanych potraw. Na początku trwających 11 lat badań, żadna z biorących w nich udział osób nie chorowała na serce, jednak do czasu ich zakończenia odnotowano 606 zachorowań i 1134 zgony. Szczegółowa analiza nie wykazała jednak związku pomiędzy smażonymi potrawami a chorobą czy zgonem.

Naukowcy podkreślają, że wyniki ich badań odnoszą się do tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, opartej na oliwie i oleju słonecznikowym i nie można ich przenosić na produkty czy dania przygotowane na smalcu, maśle, oleju palmowym czy innych tłuszczach nasyconych. Ponadto nadmiar kalorycznych produktów smażonych może doprowadzić do niebezpiecznej dla zdrowia otyłości.

Wyniki te komentuje Michael Leitzmann z uniwersytetu w Regensburgu, stwierdzając, że powszechna opinia o tym, iż smażone potrawy są generalnie szkodliwe dla serca, nie znajduje żadnego potwierdzenia. Co nie oznacza, że częste sięganie po takie posiłki nie będzie miało żadnych zdrowotnych konsekwencji. Dieta śródziemnomorska, a taką przecież reprezentuje hiszpańska kuchnia, od dawna uznawana jest za zdrową - niskotłuszczowa, bogata w ryby i błonnik obecny w świeżych warzywach i owocach. A wyniki badań sugerują właśnie, że sposób smażenia jest równie ważny, jak i pozostałe aspekty diety.

(PAP)/BBC News/Health/mmch
pmw/ krf/

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia