Smakowite pierożki z grzybowym farszem. Palce lizać

Pierogi z grzybami zna chyba każdy, jednak w takim wydaniu zamieniają się w niezwykle oryginalne danie. Rydze połączone z serem feta, zieloną pietruszką i solidna szczyptą chili to prawdziwa poezja smaku! Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Jesienne pierożki z rydzamiJesienne pierożki z rydzami
Monika Lemko

Farsz:

  • 700 g oczyszczonych i osuszonych świeżych grzybów – u mnie rydze,
  • sól do smaku,
  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona suszona chili do smaku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 100 g sera typu feta- śmietankowo kanapkowego półtłustego.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ. 500,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżką oliwy,
  • 150 ml ciepłej wody.

Ponadto:

  • masło,
  • cytryna.

Przepis

  • Farsz: na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażyć rydze, tak żeby woda z nich całkowicie odparowała, pozostawić do przestygnięcia. Zmiksować na bardzo drobne kawałeczki, dodać ser, posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i chili do smaku (na ostro). Powstałą masę schłodzić w lodowce ok. 1 godz., można przygotować ją dzień wcześniej.
  • Ciasto: do miski przesiać 250 g (50 g do podsypania) mąki, dodać sól, wlać wodę, olej i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
  • Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.
  • Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podawać z podsmażonym masłem z dodatkiem skórki ze świeżo startej cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni