Smaki Polski: Tradycyjny śląski kołocz

Trudno sobie wyobrazić śląski obiad bez kołocza. Dawniej określano tak wszystkie słodkie wypieki w regionie. Jednak z czasem ta nazwa została zarezerwowana dla drożdżowych ciast z kruszonką i nadzieniem makowym, serowym lub owocowym. W cyklu "Smaki Polski", pochodząca ze Śląska Bernadeta Jarnot-Manecka, autorka bloga "Mój kulinarny pamiętnik", opowiada o tradycji wypiekania kołoczy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Kołocz to specjalność Górnego oraz Opolskiego Śląska. Jednak zanim stał się regionalnym przysmakiem, gościł na stolach w całej Polsce. Nazwę swą zawdzięczał charakterystycznemu kształtowi. Odgrywał rolę pieczywa obrzędowego. Tradycja wypieku sięga średniowiecza. Pierwsze zapiski potwierdzające wypiek kołoczy na Śląsku pochodzą z początków XVIII wieku. Popularność zyskały po II wojnie światowej. Kołocze z nadzieniem owocowym piecze się co niedzielę, natomiast z makiem lub serem mają charakter odświętny.

- Kołocz podaje się na wszystkich rodzinnych uroczystościach, komuniach, weselach, odpustach, świętach. Tradycyjnie jest roznoszony także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę tuż przed weselem. Prostokątne kawałki ciasta zawinięte w folię, ozdobione mirtem mają przynieść szczęście przyszłej parze młodej – mówi Bernadeta Jarnot-Manecka.
Dawniej nowożeńcy sami piekli i roznosili kołocze. Dziś ta tradycja zanika. Wciąż jednak obowiązuje zasada kolejności. Ciasto należy najpierw podarować rodzinom stojącym wyżej w hierarchii krewniaczej.

Kołocz przygotowuje się na dużej blasze. Dawniej były to okrągłe formy, współcześnie, ze względów praktycznych, używa się prostokątnych o wymiarach 40 na 60 cm. - Kołocze są robione w kilku wersjach. Podstawowa to ciasto z posypką, druga wersja jest z nadzieniem z twarogu, trzecia z makiem i ostatnia to kołocz z jabłkami. Masa takiego jednego wypieku sięga 5-6 kg. Spód to maślane ciasto drożdżowe, do tego nadzienie i waniliowa posypka – wyjaśnia blogerka.

Ciasto powstaje z rozczynu zrobionego z drożdży, cukru, mleka i mąki. - Następnie dodaje się mąkę, jajka, tłuszcz i sól, a potem wyrabia i odstawia do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuje się nadzienie. Makowe z mielonego maku, cukru, jajek, olejku migdałowego oraz bakalii. Jabłkowe z prażonych jabłek, cukru, cynamonu, bułki tartej. Serowe z mielonego twarogu, cukru, żółtek, masła, skórki cytrynowej, rodzynek. Wierzch ciasta pokrywa posypką, którą wyrabia się z mąki, cukru oraz masła. Posypka jest dwukolorowa, bo do jednej części dodaje się kakao – opowiada autorka bloga "Mój kulinarny pamiętnik".

Wyrośnięte ciasto dzieli się na 2 części. - Trzeba je rozwałkować i przełożyć wybranym nadzieniem. Na wierzchu układa się posypkę. Gotowe ciasto wstawia się do piekarnika – dodaje Bernadeta Jarnot-Manecka.

Czym się różni kołocz od zwykłego ciasta drożdżowego z owocami? Jest niższy, a na wierzchu zamiast kruszonki ma charakterystyczną posypkę. Wyróżnia go przyjemny maślany zapach oraz specyficzna struktura. Kołocz został wpisany na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej. - Dzisiaj na Śląsku nikt nie wyobraża sobie rodzinnej uroczystości bez tego wypieku – podsumowuje blogerka.

Śląski kołocz z serem

Składniki na ciasto: 500 g mąki, 100 g cukru, 50 g drożdży, 1 jajko, 3-4 żółtka, 100 g masła, 1 szklanka mleka, szczypta soli.
Posypka: 500 g mąki, 250 g masła, 250 g cukru, 3 żółtka.
Masa twarogowa: 1,5 kg półtłustego twarogu, 6 jajek, 2,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 175 g masła, 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej lub 1,5 opakowania budyniu śmietankowego, skórka otarta z 1 cytryny.

Przygotowanie: podgrzej mleko z cukrem. Dodaj drożdże i parę łyżek mąki. Odstaw. Gdy zaczyn urośnie, dodaj do niego jajka i wymieszaj. Zaczyn wlać do mąki z solą. Zamieszaj. Dodaj masło, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 2 części. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż połowę ciasta i ponakłuwaj widelcem. Ser przepuść przez maszynkę. Żółtka utrzyj z cukrem, masłem. Dodaj ser, skrobię, skórkę cytryny. Wymieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie połącz z masą twarogową. Nadzienie wyłóż na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkuj, przykryj ser. Ze składników na posypkę przygotuj kruszonkę i rozrzuć ją na wierzchu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,