Jak rolada to tylko śląska

Jak wygląda tradycyjny śląski obiad? Zapewne najczęstszą odpowiedzią, jaka by padła na to pytanie, byłaby rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To niedzielny, obiadowy klasyk w wielu śląskich domach. W ramach cyklu Smaki Polski przygotowaliśmy dla was przepis na najlepszą roladę śląską, w innych częściach kraju znaną jako zawijane zrazy wołowe.

Śląski obiad
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

Kuchnia śląska jest chyba najbardziej rozpoznawalną regionalną kuchnią Polski. Jest smaczna i zróżnicowana. Kształtowała się przez dziesiątki lat, odnajdziemy w niej wpływy czeskie, niemieckie, austriackie i żydowskie. Obok języka, stanowi ważny element tożsamości mieszkańców tego regionu. A rolada śląska tak bardzo wpisała się w ich tradycję, że w 2006 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych.
Rolada wołowa była znana mieszkańcom Śląska już w dwudziestoleciu międzywojennym, ale wówczas podawano ją jedynie z okazji większych uroczystości rodzinnych, np. podczas wesel, ponieważ mięso wołowe było trudno dostępne. Z czasem ten śląski przysmak zaczął pojawiać się także podczas świątecznych obiadów, chrzcin i komunii, a po II wojnie światowej, kiedy już sytuacja materialna zarówno miast, jak i wsi, unormowała się, roladę zaczęto serwować jako główne danie niedzielnego obiadu. W wielu śląskich rodzinach, które zwyczaj ten jest kultywowany do dziś.

Przepis na roladę śląską

Składniki:

  • 4 plastry schabu wołowego,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • cebula,
  • dosyć duży ogórek kiszony,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • olej rzepakowy,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna.

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania składników na farsz – ogórka i boczek pokrój w słupki, a cebulę w piórka. Teraz plastry schabu rozbij tłuczkiem i posmaruj musztardą. Następnie na każdy kawałek mięsa połóż po równo: cebuli, boczku i po słupku ogórka kiszonego. Zawijaj roladki, zabezpieczając je białą nicią. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż oprószone mąką mięso z każdej strony, a kiedy się przyrumieni, podlej je wodą, dorzuć ziele angielskie, listki laurowe, sól oraz pieprz do smaku i gotuj przez ok. 1,5 godziny, aż stanie się miękkie. Na koniec zagęść sos – odrobinę zimnej wody wymieszaj z łyżką mąki i tak przygotowaną mieszankę dodaj do gotującego się sosu.
Roladę wołową podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów