Jak rolada to tylko śląska
Jak wygląda tradycyjny śląski obiad? Zapewne najczęstszą odpowiedzią, jaka by padła na to pytanie, byłaby rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To niedzielny, obiadowy klasyk w wielu śląskich domach. W ramach cyklu Smaki Polski przygotowaliśmy dla was przepis na najlepszą roladę śląską, w innych częściach kraju znaną jako zawijane zrazy wołowe.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kuchnia śląska jest chyba najbardziej rozpoznawalną regionalną kuchnią Polski. Jest smaczna i zróżnicowana. Kształtowała się przez dziesiątki lat, odnajdziemy w niej wpływy czeskie, niemieckie, austriackie i żydowskie. Obok języka, stanowi ważny element tożsamości mieszkańców tego regionu. A rolada śląska tak bardzo wpisała się w ich tradycję, że w 2006 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych.
Rolada wołowa była znana mieszkańcom Śląska już w dwudziestoleciu międzywojennym, ale wówczas podawano ją jedynie z okazji większych uroczystości rodzinnych, np. podczas wesel, ponieważ mięso wołowe było trudno dostępne. Z czasem ten śląski przysmak zaczął pojawiać się także podczas świątecznych obiadów, chrzcin i komunii, a po II wojnie światowej, kiedy już sytuacja materialna zarówno miast, jak i wsi, unormowała się, roladę zaczęto serwować jako główne danie niedzielnego obiadu. W wielu śląskich rodzinach, które zwyczaj ten jest kultywowany do dziś.
Składniki:
- 4 plastry schabu wołowego,
- 150 g wędzonego boczku,
- cebula,
- dosyć duży ogórek kiszony,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- olej rzepakowy,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania składników na farsz – ogórka i boczek pokrój w słupki, a cebulę w piórka. Teraz plastry schabu rozbij tłuczkiem i posmaruj musztardą. Następnie na każdy kawałek mięsa połóż po równo: cebuli, boczku i po słupku ogórka kiszonego. Zawijaj roladki, zabezpieczając je białą nicią. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż oprószone mąką mięso z każdej strony, a kiedy się przyrumieni, podlej je wodą, dorzuć ziele angielskie, listki laurowe, sól oraz pieprz do smaku i gotuj przez ok. 1,5 godziny, aż stanie się miękkie. Na koniec zagęść sos – odrobinę zimnej wody wymieszaj z łyżką mąki i tak przygotowaną mieszankę dodaj do gotującego się sosu.
Roladę wołową podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.