Jak rolada to tylko śląska

Jak wygląda tradycyjny śląski obiad? Zapewne najczęstszą odpowiedzią, jaka by padła na to pytanie, byłaby rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To niedzielny, obiadowy klasyk w wielu śląskich domach. W ramach cyklu Smaki Polski przygotowaliśmy dla was przepis na najlepszą roladę śląską, w innych częściach kraju znaną jako zawijane zrazy wołowe.

Śląski obiad
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

Kuchnia śląska jest chyba najbardziej rozpoznawalną regionalną kuchnią Polski. Jest smaczna i zróżnicowana. Kształtowała się przez dziesiątki lat, odnajdziemy w niej wpływy czeskie, niemieckie, austriackie i żydowskie. Obok języka, stanowi ważny element tożsamości mieszkańców tego regionu. A rolada śląska tak bardzo wpisała się w ich tradycję, że w 2006 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych.
Rolada wołowa była znana mieszkańcom Śląska już w dwudziestoleciu międzywojennym, ale wówczas podawano ją jedynie z okazji większych uroczystości rodzinnych, np. podczas wesel, ponieważ mięso wołowe było trudno dostępne. Z czasem ten śląski przysmak zaczął pojawiać się także podczas świątecznych obiadów, chrzcin i komunii, a po II wojnie światowej, kiedy już sytuacja materialna zarówno miast, jak i wsi, unormowała się, roladę zaczęto serwować jako główne danie niedzielnego obiadu. W wielu śląskich rodzinach, które zwyczaj ten jest kultywowany do dziś.

Przepis na roladę śląską

Składniki:

  • 4 plastry schabu wołowego,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • cebula,
  • dosyć duży ogórek kiszony,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • olej rzepakowy,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna.

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania składników na farsz – ogórka i boczek pokrój w słupki, a cebulę w piórka. Teraz plastry schabu rozbij tłuczkiem i posmaruj musztardą. Następnie na każdy kawałek mięsa połóż po równo: cebuli, boczku i po słupku ogórka kiszonego. Zawijaj roladki, zabezpieczając je białą nicią. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż oprószone mąką mięso z każdej strony, a kiedy się przyrumieni, podlej je wodą, dorzuć ziele angielskie, listki laurowe, sól oraz pieprz do smaku i gotuj przez ok. 1,5 godziny, aż stanie się miękkie. Na koniec zagęść sos – odrobinę zimnej wody wymieszaj z łyżką mąki i tak przygotowaną mieszankę dodaj do gotującego się sosu.
Roladę wołową podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯