Smaki Polski: bandurjanki. Podkarpackie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa, która niezwykle często gości w polskich domach. Nic w tym dziwnego. W końcu są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Występują w wielu wersjach – możemy przygotować klasyczne z ziemniakami cebulą lub z dodatkiem cukinii, papryki, marchewki, a nawet twarogu. W ramach kolejnej części cyklu "Smaki Polski" postanowiliśmy wziąć pod lupę te ostatnie – bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z Podkarpacia.

Smaki Polski: bandurjanki. Podkarpackie placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © 123RF

W kuchni bieszczadzkiej łączy kilka dawniej mieszkających obok siebie kultur. Możemy dostrzec w niej zarówno wpływy kuchni polskiej, żydowskiej, jak i węgierskiej i słowackiej. Mieszkający na tych terenach Łemkowie nie byli zamożni. W związku z tym przygotowywali potrawy oparte na ziemniakach, kaszach i produktach mlecznych. Idealnym przykładem takiego dania są bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Według niektórych źródeł, Łemkowie piekli je w piecach chlebowych na liściach kapusty. Podawano je zawsze z dodatkiem śmietany.

Jednym z problemów, który może powstać podczas przygotowywania placków jest zmiana koloru ziemniaczanej masy. Istnieje prosty sposób jak sprawić, by bandurjanki nie stracił złocistego koloru. Wystarczy, że do ziemniaków dodamy odrobinę soku z cytryny, startej marchewki lub śmietany.

Przepis na bandurjanki

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g białego sera
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: ziemniaki ścieramy na tarce, po czym dodajemy do nich ser, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, aż do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy placki po obu stronach będą złociste i chrupiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita