Smaki Polski: bandurjanki. Podkarpackie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa, która niezwykle często gości w polskich domach. Nic w tym dziwnego. W końcu są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Występują w wielu wersjach – możemy przygotować klasyczne z ziemniakami cebulą lub z dodatkiem cukinii, papryki, marchewki, a nawet twarogu. W ramach kolejnej części cyklu "Smaki Polski" postanowiliśmy wziąć pod lupę te ostatnie – bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z Podkarpacia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W kuchni bieszczadzkiej łączy kilka dawniej mieszkających obok siebie kultur. Możemy dostrzec w niej zarówno wpływy kuchni polskiej, żydowskiej, jak i węgierskiej i słowackiej. Mieszkający na tych terenach Łemkowie nie byli zamożni. W związku z tym przygotowywali potrawy oparte na ziemniakach, kaszach i produktach mlecznych. Idealnym przykładem takiego dania są bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Według niektórych źródeł, Łemkowie piekli je w piecach chlebowych na liściach kapusty. Podawano je zawsze z dodatkiem śmietany.

Jednym z problemów, który może powstać podczas przygotowywania placków jest zmiana koloru ziemniaczanej masy. Istnieje prosty sposób jak sprawić, by bandurjanki nie stracił złocistego koloru. Wystarczy, że do ziemniaków dodamy odrobinę soku z cytryny, startej marchewki lub śmietany.

Przepis na bandurjanki

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g białego sera
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: ziemniaki ścieramy na tarce, po czym dodajemy do nich ser, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, aż do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy placki po obu stronach będą złociste i chrupiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀