Smaki Polski: bandurjanki. Podkarpackie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa, która niezwykle często gości w polskich domach. Nic w tym dziwnego. W końcu są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Występują w wielu wersjach – możemy przygotować klasyczne z ziemniakami cebulą lub z dodatkiem cukinii, papryki, marchewki, a nawet twarogu. W ramach kolejnej części cyklu "Smaki Polski" postanowiliśmy wziąć pod lupę te ostatnie – bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z Podkarpacia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W kuchni bieszczadzkiej łączy kilka dawniej mieszkających obok siebie kultur. Możemy dostrzec w niej zarówno wpływy kuchni polskiej, żydowskiej, jak i węgierskiej i słowackiej. Mieszkający na tych terenach Łemkowie nie byli zamożni. W związku z tym przygotowywali potrawy oparte na ziemniakach, kaszach i produktach mlecznych. Idealnym przykładem takiego dania są bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Według niektórych źródeł, Łemkowie piekli je w piecach chlebowych na liściach kapusty. Podawano je zawsze z dodatkiem śmietany.

Jednym z problemów, który może powstać podczas przygotowywania placków jest zmiana koloru ziemniaczanej masy. Istnieje prosty sposób jak sprawić, by bandurjanki nie stracił złocistego koloru. Wystarczy, że do ziemniaków dodamy odrobinę soku z cytryny, startej marchewki lub śmietany.

Przepis na bandurjanki

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g białego sera
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: ziemniaki ścieramy na tarce, po czym dodajemy do nich ser, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, aż do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy placki po obu stronach będą złociste i chrupiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami