Smaki Polski: bandurjanki. Podkarpackie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa, która niezwykle często gości w polskich domach. Nic w tym dziwnego. W końcu są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Występują w wielu wersjach – możemy przygotować klasyczne z ziemniakami cebulą lub z dodatkiem cukinii, papryki, marchewki, a nawet twarogu. W ramach kolejnej części cyklu "Smaki Polski" postanowiliśmy wziąć pod lupę te ostatnie – bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z Podkarpacia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W kuchni bieszczadzkiej łączy kilka dawniej mieszkających obok siebie kultur. Możemy dostrzec w niej zarówno wpływy kuchni polskiej, żydowskiej, jak i węgierskiej i słowackiej. Mieszkający na tych terenach Łemkowie nie byli zamożni. W związku z tym przygotowywali potrawy oparte na ziemniakach, kaszach i produktach mlecznych. Idealnym przykładem takiego dania są bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Według niektórych źródeł, Łemkowie piekli je w piecach chlebowych na liściach kapusty. Podawano je zawsze z dodatkiem śmietany.

Jednym z problemów, który może powstać podczas przygotowywania placków jest zmiana koloru ziemniaczanej masy. Istnieje prosty sposób jak sprawić, by bandurjanki nie stracił złocistego koloru. Wystarczy, że do ziemniaków dodamy odrobinę soku z cytryny, startej marchewki lub śmietany.

Przepis na bandurjanki

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g białego sera
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: ziemniaki ścieramy na tarce, po czym dodajemy do nich ser, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, aż do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy placki po obu stronach będą złociste i chrupiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,