Smak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Wiele osób pamięta z dzieciństwa wspaniały smak ryżu zapiekanego z cynamonem oraz jabłkami. Jak przygotować ten deser? Przepis jest banalnie prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne. A więc do dzieła!

Smak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonemSmak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • po 2 szklanki ryżu i mleka
  • 3/4 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • 2 laski cynamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka soli
  • po 2 łyżki cukru i masła

Przepis

  • Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut.
  • Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki.
  • Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
  • Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut.
  • Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem.
  • Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę