Trwa ładowanie...
d3byxbk
d3byxbk

Smak dzieciństwa. Najlepszy ryż na mleku, jaki kiedykolwiek jadłeś

Przepis

- Gotując ryż na mleku upominam o poświęcenie temu zajęciu w fazie gotowania uwagi całkowitej. Jak zapewne bowiem większość kobiet przynajmniej raz w życiu miała okazję się przekonać – mało jest rzeczy, które tak lubią się w ciągu kilku sekund przypalać! - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Smak dzieciństwa. Najlepszy ryż na mleku, jaki kiedykolwiek jadłeś
kuchenny kredens
Składniki
  • 0,5 szkl ryżu (ja użyłam takiego do risotto)
  • 1,5 szkl mleka
  • cukier (do smaku - u mnie ok. 1/4 szkl)
  • laska cynamonu
  • łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)
Przepis
  • W rondelku zalać mlekiem odmierzoną ilość ryżu i gotować na średnim ogniu z laską cynamonu, co kilka chwil mieszając. W razie potrzeby podlewać dodatkowo mlekiem.
  • Gdy ryż jest już prawie miękki, dodać cukier do smaku, kilka łyżek śmietany oraz otartą skórkę z cytryny.
  • Gotować, aż ryż będzie miękki i kleisty a cała masa - gęsta. Odstawić do ostudzenia.
  • Foremki posmarować cienko masłem lub przelać zimną wodą. Nakładać masę ryżową, uciskając do dna foremki. Schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.
  • Przed podaniem polać sosem waniliowym lub ubrać konfiturami.
Smak dzieciństwa. Najlepszy ryż na mleku, jaki kiedykolwiek jadłeś
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
Więcej tematów
d3byxbk