Smak dzieciństwa. Najlepszy ryż na mleku, jaki kiedykolwiek jadłeś
- Gotując ryż na mleku upominam o poświęcenie temu zajęciu w fazie gotowania uwagi całkowitej. Jak zapewne bowiem większość kobiet przynajmniej raz w życiu miała okazję się przekonać – mało jest rzeczy, które tak lubią się w ciągu kilku sekund przypalać! - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- W rondelku zalać mlekiem odmierzoną ilość ryżu i gotować na średnim ogniu z laską cynamonu, co kilka chwil mieszając. W razie potrzeby podlewać dodatkowo mlekiem.
- Gdy ryż jest już prawie miękki, dodać cukier do smaku, kilka łyżek śmietany oraz otartą skórkę z cytryny.
- Gotować, aż ryż będzie miękki i kleisty a cała masa - gęsta. Odstawić do ostudzenia.
- Foremki posmarować cienko masłem lub przelać zimną wodą. Nakładać masę ryżową, uciskając do dna foremki. Schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.
- Przed podaniem polać sosem waniliowym lub ubrać konfiturami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze