Smak dzieciństwa. Najlepszy ryż na mleku, jaki kiedykolwiek jadłeś
- Gotując ryż na mleku upominam o poświęcenie temu zajęciu w fazie gotowania uwagi całkowitej. Jak zapewne bowiem większość kobiet przynajmniej raz w życiu miała okazję się przekonać – mało jest rzeczy, które tak lubią się w ciągu kilku sekund przypalać! - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W rondelku zalać mlekiem odmierzoną ilość ryżu i gotować na średnim ogniu z laską cynamonu, co kilka chwil mieszając. W razie potrzeby podlewać dodatkowo mlekiem.
- Gdy ryż jest już prawie miękki, dodać cukier do smaku, kilka łyżek śmietany oraz otartą skórkę z cytryny.
- Gotować, aż ryż będzie miękki i kleisty a cała masa - gęsta. Odstawić do ostudzenia.
- Foremki posmarować cienko masłem lub przelać zimną wodą. Nakładać masę ryżową, uciskając do dna foremki. Schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.
- Przed podaniem polać sosem waniliowym lub ubrać konfiturami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl