Smacznie i kolorowo – zimowe dania

Zima, to czas, kiedy każdy bardziej docenia rozgrzewające zupy oraz warzywa i owoce, które smakują latem – soczyste, aromatyczne i przede wszystkim pełne wyrazistego smaku. O tej porze roku trudno jest znaleźć świeże produkty, ale nie jest to niemożliwe. A przygotowane z nich dania, to prawdziwa uczta kulinarna – nie tylko dla zmysłów, ale też dla zdrowia.

Zimą trudno o świeże produkty.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Pożywne zupy, sałatki i surówki to zarówno smak i kolory, jak i prawdziwe bogactwo witamin. Kilka sprawdzonych przepisów oraz sposobów na przechowywanie warzyw i owoców, aby nie straciły cennych wartości odżywczych, to prosta droga do kulinarnego sukcesu.

Kuchnia pełna witamin ważnych zimą

Warzywa i owoce są niezwykle cennymi składnikami w każdej kuchni, nie tylko ze względu na swoją ogromną różnorodność, ale też z uwagi na zawartość witamin. Zimą, szczególnie ważną rolę odgrywa kilka witamin i składników mineralnych, które mają pozytywny wpływ na stan skóry (witamina E), poprawiają nastrój i dodają witalności (witamina C i witaminy z gr. B), redukują stres i dbają o układ nerwowy (magnez) oraz wzmacniają organizm (cynk). Ich źródłem są takie warzywa i owoce, jak:

  • awokado, szpinak, kapusta biała – witamina E,
  • fasola, morele, szpinak – witaminy z grupy B,
  • cytrusy, kiwi, ziemniaki gotowane w łupinach, szpinak, czerwona papryka, natka pietruszki, dereń, chrzan, brukselka, berberys, dzika róża, czarna porzeczka, rokitnik – witamina C,
  • fasola, zielony groszek – cynk,
  • brokuły, natka pietruszki, banan, fasola biała – magnez.

Szczególnie zimą warto zadbać o ich obecność w menu. Najlepiej w postaci rozgrzewających, pożywnych zup oraz sałatek i surówek pełnych surowych warzyw i owoców, bo takie są najbogatsze w witaminy. A po rozmaite przepisy i inspiracje na zimowe dania, warto zajrzeć na tę stronę.

Zupy zimowe – rozgrzewające i pełne witamin

Do przygotowania pożywnej zupy, pełnej witamin i składników odżywczych, warto wykorzystać jak najwięcej warzyw. Podane w głębokim talerzu i zalane wywarem, w formie "kąpieli", będą prawdziwą ucztą dla oczu, a zblendowane pozwolą przyrządzić sytą zupę krem. Warto przy tym nie zapominać o bulionie, który może być mięsny lub rybny. Taki wywar, to także cenna skarbnica wartości odżywczych. Szczególnie ryby i czerwone mięso są bogate w witaminę D, cynk i magnez.

Ale, by nie serwować swoim gościom wyłącznie domowych zup, które są niezwykle popularne w kuchni polskiej, warto wykorzystać innowacyjne pomysły na tradycyjne dania. Wśród nich znajduje się przepis na zupę rybną z konfitowanymi ziemniakami i warzywami, podaną z mini gołąbkami z ryby w liściach szpinaku. Innym, równie ciekawym pomysłem, jest gęsty i pożywny krem z pieczarek z rozmarynem.

Kolorowe sałatki i surówki na zimę

W karcie menu nie może zabraknąć kolorowych sałatek i surówek, również zimą. Tego rodzaju dania to doskonała okazja do tego, aby przemycić jak najwięcej witamin i cennych wartości odżywczych. Inspiracją do zaserwowania swoim gościom świeżych warzyw i owoców, są sezonowe produkty. Zimą świetnie sprawdzi się sałatka podawana na ciepło – z pieczonych warzyw i z lekkim dressingiem. Jej bazą jest marchew, topinambur, dynia piżmowa, cebula czerwona i pasternak. Warzywa, zamarynowane odpowiednio wcześnie w bulionie warzywnym, posypane solą i polane oliwą, wystarczy upiec, a następnie podawać skropione sokiem z cytryny i oliwą. Dla urozmaicenia i dodania jeszcze większej ilości witamin, smak sałatki można wzbogacić ulubionymi ziołami.

Wyzwaniem dla kucharzy, szczególnie w okresie zimowym, może być zatrzymanie jak największej ilości witamin i składników mineralnych w potrawach. Na szczęście, jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

Sposoby na zatrzymanie witamin w potrawach

Najlepszym źródłem cennych wartości odżywczych są świeże składniki. O ile wiosną, latem, a nawet jesienią nie trudno o sezonowe warzywa i owoce, o tyle zimą nie jest łatwo znaleźć produkty, które są w jak najmniejszym stopniu przetworzone, a przez to pełne witamin i składników mineralnych. Warto więc postarać się samodzielnie o to, aby w kuchni nie brakowało zdrowych składników, które pozwolą przygotować każde danie, nawet zimą.
Do najlepszych sposobów, które pozwalają zatrzymać witaminy w potrawach, należy:

  • mrożenie – warzywa i owoce przed mrożeniem koniecznie muszą być świeże. Dobrze jest je wcześniej oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć, a w razie potrzeby – pokroić na drobniejsze kawałki. Należy używać tylko specjalnych woreczków do mrożenia żywności albo plastikowych pojemników. Dzięki temu, produkty dłużej zachowają świeżość i łatwiej będzie je rozmrozić. Dobrym rozwiązaniem jest także mrożenie warzyw i owoców na tacce, dzięki temu nie skleją się, lub w pojemnikach na lód. Ten drugi sposób jest szczególnie polecany do mrożenia drobno posiekanych ziół. Wystarczy zalać je odrobiną wody, aby uzyskać ziołowo-lodowe kostki – idealne do zup i innych dań poddanych obróbce termicznej przed podaniem;
  • sous vide – gotowanie w niskiej temperaturze pozwala zachować więcej witamin i wartości odżywczych w produktach, niż podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Szczególnie sous vide zapobiega dużym stratom witamin;
  • surowe warzywa i owoce – jakakolwiek obróbka termiczna sprawia, że w daniach pozostaje mniej witamin i składników mineralnych, dlatego, jeśli to tylko możliwe, warto serwować surowe warzywa i owoce.

Inspirowanie się innowacyjnym podejściem do tradycyjnych dań, odpowiednia organizacja w kuchni i dbałość o świeże produkty, pozwoli stworzyć zimowe menu – zaskakująco pyszne i zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych.

Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć