Smacznie i kolorowo – zimowe dania

Zima, to czas, kiedy każdy bardziej docenia rozgrzewające zupy oraz warzywa i owoce, które smakują latem – soczyste, aromatyczne i przede wszystkim pełne wyrazistego smaku. O tej porze roku trudno jest znaleźć świeże produkty, ale nie jest to niemożliwe. A przygotowane z nich dania, to prawdziwa uczta kulinarna – nie tylko dla zmysłów, ale też dla zdrowia.

Zimą trudno o świeże produkty.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Pożywne zupy, sałatki i surówki to zarówno smak i kolory, jak i prawdziwe bogactwo witamin. Kilka sprawdzonych przepisów oraz sposobów na przechowywanie warzyw i owoców, aby nie straciły cennych wartości odżywczych, to prosta droga do kulinarnego sukcesu.

Kuchnia pełna witamin ważnych zimą

Warzywa i owoce są niezwykle cennymi składnikami w każdej kuchni, nie tylko ze względu na swoją ogromną różnorodność, ale też z uwagi na zawartość witamin. Zimą, szczególnie ważną rolę odgrywa kilka witamin i składników mineralnych, które mają pozytywny wpływ na stan skóry (witamina E), poprawiają nastrój i dodają witalności (witamina C i witaminy z gr. B), redukują stres i dbają o układ nerwowy (magnez) oraz wzmacniają organizm (cynk). Ich źródłem są takie warzywa i owoce, jak:

  • awokado, szpinak, kapusta biała – witamina E,
  • fasola, morele, szpinak – witaminy z grupy B,
  • cytrusy, kiwi, ziemniaki gotowane w łupinach, szpinak, czerwona papryka, natka pietruszki, dereń, chrzan, brukselka, berberys, dzika róża, czarna porzeczka, rokitnik – witamina C,
  • fasola, zielony groszek – cynk,
  • brokuły, natka pietruszki, banan, fasola biała – magnez.

Szczególnie zimą warto zadbać o ich obecność w menu. Najlepiej w postaci rozgrzewających, pożywnych zup oraz sałatek i surówek pełnych surowych warzyw i owoców, bo takie są najbogatsze w witaminy. A po rozmaite przepisy i inspiracje na zimowe dania, warto zajrzeć na tę stronę.

Zupy zimowe – rozgrzewające i pełne witamin

Do przygotowania pożywnej zupy, pełnej witamin i składników odżywczych, warto wykorzystać jak najwięcej warzyw. Podane w głębokim talerzu i zalane wywarem, w formie "kąpieli", będą prawdziwą ucztą dla oczu, a zblendowane pozwolą przyrządzić sytą zupę krem. Warto przy tym nie zapominać o bulionie, który może być mięsny lub rybny. Taki wywar, to także cenna skarbnica wartości odżywczych. Szczególnie ryby i czerwone mięso są bogate w witaminę D, cynk i magnez.

Ale, by nie serwować swoim gościom wyłącznie domowych zup, które są niezwykle popularne w kuchni polskiej, warto wykorzystać innowacyjne pomysły na tradycyjne dania. Wśród nich znajduje się przepis na zupę rybną z konfitowanymi ziemniakami i warzywami, podaną z mini gołąbkami z ryby w liściach szpinaku. Innym, równie ciekawym pomysłem, jest gęsty i pożywny krem z pieczarek z rozmarynem.

Kolorowe sałatki i surówki na zimę

W karcie menu nie może zabraknąć kolorowych sałatek i surówek, również zimą. Tego rodzaju dania to doskonała okazja do tego, aby przemycić jak najwięcej witamin i cennych wartości odżywczych. Inspiracją do zaserwowania swoim gościom świeżych warzyw i owoców, są sezonowe produkty. Zimą świetnie sprawdzi się sałatka podawana na ciepło – z pieczonych warzyw i z lekkim dressingiem. Jej bazą jest marchew, topinambur, dynia piżmowa, cebula czerwona i pasternak. Warzywa, zamarynowane odpowiednio wcześnie w bulionie warzywnym, posypane solą i polane oliwą, wystarczy upiec, a następnie podawać skropione sokiem z cytryny i oliwą. Dla urozmaicenia i dodania jeszcze większej ilości witamin, smak sałatki można wzbogacić ulubionymi ziołami.

Wyzwaniem dla kucharzy, szczególnie w okresie zimowym, może być zatrzymanie jak największej ilości witamin i składników mineralnych w potrawach. Na szczęście, jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

Sposoby na zatrzymanie witamin w potrawach

Najlepszym źródłem cennych wartości odżywczych są świeże składniki. O ile wiosną, latem, a nawet jesienią nie trudno o sezonowe warzywa i owoce, o tyle zimą nie jest łatwo znaleźć produkty, które są w jak najmniejszym stopniu przetworzone, a przez to pełne witamin i składników mineralnych. Warto więc postarać się samodzielnie o to, aby w kuchni nie brakowało zdrowych składników, które pozwolą przygotować każde danie, nawet zimą.
Do najlepszych sposobów, które pozwalają zatrzymać witaminy w potrawach, należy:

  • mrożenie – warzywa i owoce przed mrożeniem koniecznie muszą być świeże. Dobrze jest je wcześniej oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć, a w razie potrzeby – pokroić na drobniejsze kawałki. Należy używać tylko specjalnych woreczków do mrożenia żywności albo plastikowych pojemników. Dzięki temu, produkty dłużej zachowają świeżość i łatwiej będzie je rozmrozić. Dobrym rozwiązaniem jest także mrożenie warzyw i owoców na tacce, dzięki temu nie skleją się, lub w pojemnikach na lód. Ten drugi sposób jest szczególnie polecany do mrożenia drobno posiekanych ziół. Wystarczy zalać je odrobiną wody, aby uzyskać ziołowo-lodowe kostki – idealne do zup i innych dań poddanych obróbce termicznej przed podaniem;
  • sous vide – gotowanie w niskiej temperaturze pozwala zachować więcej witamin i wartości odżywczych w produktach, niż podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Szczególnie sous vide zapobiega dużym stratom witamin;
  • surowe warzywa i owoce – jakakolwiek obróbka termiczna sprawia, że w daniach pozostaje mniej witamin i składników mineralnych, dlatego, jeśli to tylko możliwe, warto serwować surowe warzywa i owoce.

Inspirowanie się innowacyjnym podejściem do tradycyjnych dań, odpowiednia organizacja w kuchni i dbałość o świeże produkty, pozwoli stworzyć zimowe menu – zaskakująco pyszne i zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych.

Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie