Smacznie i kolorowo – zimowe dania
Zima, to czas, kiedy każdy bardziej docenia rozgrzewające zupy oraz warzywa i owoce, które smakują latem – soczyste, aromatyczne i przede wszystkim pełne wyrazistego smaku. O tej porze roku trudno jest znaleźć świeże produkty, ale nie jest to niemożliwe. A przygotowane z nich dania, to prawdziwa uczta kulinarna – nie tylko dla zmysłów, ale też dla zdrowia.
Pożywne zupy, sałatki i surówki to zarówno smak i kolory, jak i prawdziwe bogactwo witamin. Kilka sprawdzonych przepisów oraz sposobów na przechowywanie warzyw i owoców, aby nie straciły cennych wartości odżywczych, to prosta droga do kulinarnego sukcesu.
Kuchnia pełna witamin ważnych zimą
Warzywa i owoce są niezwykle cennymi składnikami w każdej kuchni, nie tylko ze względu na swoją ogromną różnorodność, ale też z uwagi na zawartość witamin. Zimą, szczególnie ważną rolę odgrywa kilka witamin i składników mineralnych, które mają pozytywny wpływ na stan skóry (witamina E), poprawiają nastrój i dodają witalności (witamina C i witaminy z gr. B), redukują stres i dbają o układ nerwowy (magnez) oraz wzmacniają organizm (cynk). Ich źródłem są takie warzywa i owoce, jak:
- awokado, szpinak, kapusta biała – witamina E,
- fasola, morele, szpinak – witaminy z grupy B,
- cytrusy, kiwi, ziemniaki gotowane w łupinach, szpinak, czerwona papryka, natka pietruszki, dereń, chrzan, brukselka, berberys, dzika róża, czarna porzeczka, rokitnik – witamina C,
- fasola, zielony groszek – cynk,
- brokuły, natka pietruszki, banan, fasola biała – magnez.
Szczególnie zimą warto zadbać o ich obecność w menu. Najlepiej w postaci rozgrzewających, pożywnych zup oraz sałatek i surówek pełnych surowych warzyw i owoców, bo takie są najbogatsze w witaminy. A po rozmaite przepisy i inspiracje na zimowe dania, warto zajrzeć na tę stronę.
Zupy zimowe – rozgrzewające i pełne witamin
Do przygotowania pożywnej zupy, pełnej witamin i składników odżywczych, warto wykorzystać jak najwięcej warzyw. Podane w głębokim talerzu i zalane wywarem, w formie "kąpieli", będą prawdziwą ucztą dla oczu, a zblendowane pozwolą przyrządzić sytą zupę krem. Warto przy tym nie zapominać o bulionie, który może być mięsny lub rybny. Taki wywar, to także cenna skarbnica wartości odżywczych. Szczególnie ryby i czerwone mięso są bogate w witaminę D, cynk i magnez.
Ale, by nie serwować swoim gościom wyłącznie domowych zup, które są niezwykle popularne w kuchni polskiej, warto wykorzystać innowacyjne pomysły na tradycyjne dania. Wśród nich znajduje się przepis na zupę rybną z konfitowanymi ziemniakami i warzywami, podaną z mini gołąbkami z ryby w liściach szpinaku. Innym, równie ciekawym pomysłem, jest gęsty i pożywny krem z pieczarek z rozmarynem.
Kolorowe sałatki i surówki na zimę
W karcie menu nie może zabraknąć kolorowych sałatek i surówek, również zimą. Tego rodzaju dania to doskonała okazja do tego, aby przemycić jak najwięcej witamin i cennych wartości odżywczych. Inspiracją do zaserwowania swoim gościom świeżych warzyw i owoców, są sezonowe produkty. Zimą świetnie sprawdzi się sałatka podawana na ciepło – z pieczonych warzyw i z lekkim dressingiem. Jej bazą jest marchew, topinambur, dynia piżmowa, cebula czerwona i pasternak. Warzywa, zamarynowane odpowiednio wcześnie w bulionie warzywnym, posypane solą i polane oliwą, wystarczy upiec, a następnie podawać skropione sokiem z cytryny i oliwą. Dla urozmaicenia i dodania jeszcze większej ilości witamin, smak sałatki można wzbogacić ulubionymi ziołami.
Wyzwaniem dla kucharzy, szczególnie w okresie zimowym, może być zatrzymanie jak największej ilości witamin i składników mineralnych w potrawach. Na szczęście, jest na to kilka sprawdzonych sposobów.
Sposoby na zatrzymanie witamin w potrawach
Najlepszym źródłem cennych wartości odżywczych są świeże składniki. O ile wiosną, latem, a nawet jesienią nie trudno o sezonowe warzywa i owoce, o tyle zimą nie jest łatwo znaleźć produkty, które są w jak najmniejszym stopniu przetworzone, a przez to pełne witamin i składników mineralnych. Warto więc postarać się samodzielnie o to, aby w kuchni nie brakowało zdrowych składników, które pozwolą przygotować każde danie, nawet zimą.
Do najlepszych sposobów, które pozwalają zatrzymać witaminy w potrawach, należy:
- mrożenie – warzywa i owoce przed mrożeniem koniecznie muszą być świeże. Dobrze jest je wcześniej oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć, a w razie potrzeby – pokroić na drobniejsze kawałki. Należy używać tylko specjalnych woreczków do mrożenia żywności albo plastikowych pojemników. Dzięki temu, produkty dłużej zachowają świeżość i łatwiej będzie je rozmrozić. Dobrym rozwiązaniem jest także mrożenie warzyw i owoców na tacce, dzięki temu nie skleją się, lub w pojemnikach na lód. Ten drugi sposób jest szczególnie polecany do mrożenia drobno posiekanych ziół. Wystarczy zalać je odrobiną wody, aby uzyskać ziołowo-lodowe kostki – idealne do zup i innych dań poddanych obróbce termicznej przed podaniem;
- sous vide – gotowanie w niskiej temperaturze pozwala zachować więcej witamin i wartości odżywczych w produktach, niż podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Szczególnie sous vide zapobiega dużym stratom witamin;
- surowe warzywa i owoce – jakakolwiek obróbka termiczna sprawia, że w daniach pozostaje mniej witamin i składników mineralnych, dlatego, jeśli to tylko możliwe, warto serwować surowe warzywa i owoce.
Inspirowanie się innowacyjnym podejściem do tradycyjnych dań, odpowiednia organizacja w kuchni i dbałość o świeże produkty, pozwoli stworzyć zimowe menu – zaskakująco pyszne i zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych.