18+
Uwaga!
Ta strona zawiera treści przeznaczone
wyłącznie dla osób dorosłych.
Wróć

Slushy. Orzeźwiające drinki z mrożonych owoców i wina

Wysokie temperatury, słoneczne dni i coraz dłuższe wieczory to jasne oznaki zbliżającego się lata. W upalne dni szczególnie chętnie sięgamy po zimne napoje. W tym sezonie warto spróbować koktajlu, który łączy w sobie cechy lodowego sorbetu i pysznego drinka. Slushy to szybki, prosty i wyjątkowo przyjemny sposób na orzeźwienie. Podpowiadamy więc, jak go przygotować!

SlushySlushy
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Ten winny koktajl przywędrował do nas z USA, chociaż niektórym przypomina popularną włoską granitę, czyli słodki lód. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu. 

Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych truskawek,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego, 
  • łyżka soku z limonki,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal, 
  • kilka listków mięty.

Przygotowanie:

  1. W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki.
  2. Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty.
  3. Slushy, ze względu na konsystencję, podawaj z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju. 

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych malin,
  • 1 cytryna,
  • szklanka lodu,
  • 2 łyżki syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina.

Przygotowanie:

  1. W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części.
  2. Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu.
  3. Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny. 

Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)

Składniki: 

  • ½ szklanki świeżych jagód,
  • 2 łyżki lodów waniliowych,
  • szklanka lodu,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina.

Przygotowanie:

  1. Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach. 

Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie, 
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
  2. Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach. 
Slushy
Slushy © Materiały prasowe

Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)

Składniki: 

  • 300 g arbuza,
  • 1 kiwi,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie),
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina.

Przygotowanie:

  1. Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj.
  3. Całość przelej do wysokich szklanek. 

Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęcą cię do samodzielnego wykonania slushy z dodatkiem ulubionych owoców. Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina. 

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę