Slushy. Orzeźwiające drinki z mrożonych owoców i wina

Wysokie temperatury, słoneczne dni i coraz dłuższe wieczory to jasne oznaki zbliżającego się lata. W upalne dni szczególnie chętnie sięgamy po zimne napoje. W tym sezonie warto spróbować koktajlu, który łączy w sobie cechy lodowego sorbetu i pysznego drinka. Slushy to szybki, prosty i wyjątkowo przyjemny sposób na orzeźwienie. Podpowiadamy więc, jak go przygotować!

SlushySlushy
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Ten winny koktajl przywędrował do nas z USA, chociaż niektórym przypomina popularną włoską granitę, czyli słodki lód. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu. 

Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych truskawek,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego, 
  • łyżka soku z limonki,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal, 
  • kilka listków mięty.

Przygotowanie:

  1. W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki.
  2. Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty.
  3. Slushy, ze względu na konsystencję, podawaj z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju. 

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych malin,
  • 1 cytryna,
  • szklanka lodu,
  • 2 łyżki syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina.

Przygotowanie:

  1. W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części.
  2. Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu.
  3. Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny. 

Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)

Składniki: 

  • ½ szklanki świeżych jagód,
  • 2 łyżki lodów waniliowych,
  • szklanka lodu,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina.

Przygotowanie:

  1. Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach. 

Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie, 
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
  2. Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach. 
Slushy
Slushy © Materiały prasowe

Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)

Składniki: 

  • 300 g arbuza,
  • 1 kiwi,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie),
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina.

Przygotowanie:

  1. Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj.
  3. Całość przelej do wysokich szklanek. 

Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęcą cię do samodzielnego wykonania slushy z dodatkiem ulubionych owoców. Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina. 

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy