Slushy. Orzeźwiające drinki z mrożonych owoców i wina
Wysokie temperatury, słoneczne dni i coraz dłuższe wieczory to jasne oznaki zbliżającego się lata. W upalne dni szczególnie chętnie sięgamy po zimne napoje. W tym sezonie warto spróbować koktajlu, który łączy w sobie cechy lodowego sorbetu i pysznego drinka. Slushy to szybki, prosty i wyjątkowo przyjemny sposób na orzeźwienie. Podpowiadamy więc, jak go przygotować!
Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Ten winny koktajl przywędrował do nas z USA, chociaż niektórym przypomina popularną włoską granitę, czyli słodki lód. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu.
Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 3 szklanki świeżych truskawek,
- szklanka lodu,
- łyżka syropu cukrowego,
- łyżka soku z limonki,
- ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal,
- kilka listków mięty.
Przygotowanie:
- W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki.
- Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty.
- Slushy, ze względu na konsystencję, podawaj z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju.
Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady
Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 2 szklanki świeżych malin,
- 1 cytryna,
- szklanka lodu,
- 2 łyżki syropu cukrowego,
- ½ szklanki białego półwytrawnego wina.
Przygotowanie:
- W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części.
- Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu.
- Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny.
Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- ½ szklanki świeżych jagód,
- 2 łyżki lodów waniliowych,
- szklanka lodu,
- ½ szklanki białego półwytrawnego wina.
Przygotowanie:
- Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.
Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 3 dojrzałe brzoskwinie,
- szklanka lodu,
- łyżka syropu cukrowego,
- ½ szklanki białego półsłodkiego wina.
Przygotowanie:
- Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
- Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.
Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 300 g arbuza,
- 1 kiwi,
- szklanka lodu,
- łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie),
- ½ szklanki białego półsłodkiego wina.
Przygotowanie:
- Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj.
- Całość przelej do wysokich szklanek.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęcą cię do samodzielnego wykonania slushy z dodatkiem ulubionych owoców. Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina.