Trwa ładowanie...
d3p83l0
09-12-2021 10:01

Śledzik cytrynowo-majerankowy. Palce lizać!

Przepis

Grudzień to czas, kiedy na polskich stołach rządzą śledzie. W occie, w śmietanie a może w oleju z nutą cytryny? Wypróbujcie nasz przepis na świąteczną przystawkę.

d3p83l0
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Jacek Chabraszewski
Składniki
  • 6 płatów śledzi typu matias
  • 1 duża cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 3 szczypty pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 szk oleju ryżowego
Przepis
  • Śledzie wymoczyć kilka razy zmieniając wodę.
  • Pokroić je w kostkę i wrzucić do miski. Cebulę obrać, umyć i również pokroić w kostkę.
  • Dodać pozostałe składniki, majeranek rozetrzeć w dłoniach.
  • Gotowe śledzie przełożyć np. do słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Najlepiej smakują po około 2-3 dniach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Śledzik cytrynowo-majerankowy. Palce lizać!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3p83l0
d3p83l0
d3p83l0
d3p83l0
Więcej tematów
d3p83l0