Śledzie korzenne Darii Ładochy
Śledzie w takim wydaniu przypadną do gustu wszystkim miłośnikom korzennych przypraw. Są niezwykle aromatyczne i pyszne. Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Wypróbujcie przepis Darii Ładochy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 6 solonych śledzi z certyfikatem MSC
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 goździki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 gwiazdki anyżu
- 150 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 1/2 łyżeczki cukru palmowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki imbiru startego na tarce o małych oczkach
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 cebula cukrowa
Przepis
- Śledzie mocz w mleku przez około 4 godziny. Potem dokładnie wysusz je ręcznikiem papierowym.
- Goździki, pieprz i anyż̇ utłucz w moździerzu. Połącz z resztą przypraw i podsmaż̇ na oleju na patelni z dodatkiem imbiru.
- Dodaj połowę̨ cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki, cukier palmowy oraz sos sojowy. Następnie ostudź́. Do miski wsadź́ filety śledziowe i zalej je wystudzoną marynatą.
- Na wierzch możesz dodać́ anyż̇ i cynamon do dekoracji. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie korzenne muszą leżakować w lodówce minimum 1 dobę̨.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl