Trwa ładowanie...
d2jl0p2
16-12-2022 11:06

Śledzie korzenne Darii Ładochy

Przepis

Śledzie w takim wydaniu przypadną do gustu wszystkim miłośnikom korzennych przypraw. Są niezwykle aromatyczne i pyszne. Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Wypróbujcie przepis Darii Ładochy.

d2jl0p2
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Joanna Matyjek
Źródło: Joanna Matyjek, fot: Joanna Matyjek
Składniki
  • 6 solonych śledzi z certyfikatem MSC
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 150 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 1/2 łyżeczki cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki imbiru startego na tarce o małych oczkach
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 cebula cukrowa
Przepis
  • Śledzie mocz w mleku przez około 4 godziny. Potem dokładnie wysusz je ręcznikiem papierowym.
  • Goździki, pieprz i anyż̇ utłucz w moździerzu. Połącz z resztą przypraw i podsmaż̇ na oleju na patelni z dodatkiem imbiru.
  • Dodaj połowę̨ cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki, cukier palmowy oraz sos sojowy. Następnie ostudź́. Do miski wsadź́ filety śledziowe i zalej je wystudzoną marynatą.
  • Na wierzch możesz dodać́ anyż̇ i cynamon do dekoracji. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie korzenne muszą leżakować w lodówce minimum 1 dobę̨.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Śledzie korzenne Darii Ładochy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jl0p2
d2jl0p2
d2jl0p2
d2jl0p2
Więcej tematów
d2jl0p2