Skórka od banana. Czy można ją jeść?
Wyrzucasz skórkę od banana? Niepotrzebnie! Okazuje się, że to prawdziwa odżywcza bomba. Kryje w sobie mnóstwo cennych substancji, dlatego zamiast ją wyrzucać do kosza, zróbmy z niej użytek. Warto pamiętać, że najlepsze są banany pochodzące z ekologicznych upraw, a więc oznaczone naklejką "bio". Wybierając je, mamy pewność, że kryją się w nich jedynie składniki odżywcze, a nie chemiczne środki ochrony roślin.
Skórka od banana – co zawiera?
Co kryje się w skórce od banana? Witaminy, minerały takie jak magnez czy potas, a także błonnik i przeciwutleniacze.
Skórka od banana – na co pomaga?
Ta część owocu obfituje również w substancje, które pobudzają wydzielanie w podwzgórzu serotoniny, nazywanej potocznie "hormonem szczęścia". Niski poziom serotoniny powoduje stres, smutek, skłonność do agresji, niepokój, lęki, brak apetytu bądź objadanie się. Dlatego tak ważne jest, aby zadbać o wyrównanie poziomu tego hormonu w organizmie.
Jedz banany. Przedłużysz swoje życie
Skórka banana jest także pełna jest tryptofanu, który pomaga w spokojnym śnie. W tej części banana odnajdujemy związki nazywane naturalnym "źródłem młodości", a także te, które chronią nasz organizm przed chorobami serca oraz udarem mózgu.
Skórka od banana – jak wykorzystać?
Jak skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw? Bez obaw, nie musimy jeść bananów ze skórką. Możemy przygotować bananową herbatkę. To bardzo proste. Zagotuj w rondelku litr wody. Wrzuć do niej wyszorowanego banana z odciętymi końcówkami. Gotuj przez 10 minut, następnie dopraw cynamonem i odrobiną miodu. Herbatkę najlepiej pić na godzinę przed snem.