WAŻNE
TERAZ

B. szef CBA doprowadzony na komisję. Od razu spięcie

Składnik, który zapewnia przedłużone uczucie sytości

Niemieccy naukowcy przekonują, że zastosowanie unowocześnionej postaci metylocelulozy w produktach spożywczych pozwoli na długotrwałe zaspokojenie głodu.

Składnik, który zapewnia przedłużone uczucie sytości
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
4
Obraz

Metyloceluloza jest od dawna stosowana w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający lub emulgator. Wykorzystuje się ją przy produkcji wypieków, słodkich i słonych przekąsek oraz gotowych dań.

Związek chemiczny ma postać białego proszku, który rozpuszcza się w zimnej wodzie, tworząc gęsty roztwór. Po podgrzaniu roztwór zamienia się w żel.

Właśnie ten mechanizm został wykorzystany przez naukowców z Dow Wolff Cellulosics w Bomlitz (Niemcy), którzy stworzyli unowocześnioną wersję metylocelulozy - SATISFIT-LTG - po zjedzeniu przemieniającą się pod wpływem temperatury ciała człowieka w żel. Żel ten zalega w żołądku przez jakiś czas, wywołując wrażenie sytości i powodując zmniejszone spożycie kalorii w ciągu następnych godzin.

"Ten składnik sprawia, że ludzie czują się pełni po zjedzeniu mniejszych ilości pokarmu. Mając poczucie pełności i zaspokojenia głodu, nie będą oni znów pragnąć jedzenia" - mówi Carsten Huettermann, pracownik formy Dow Wolff Cellulosics, który zaprezentował rezultaty badań na 244 zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.

Ochotnicy, który zdecydowali się na wypróbowanie SATISFIT-LTG, zostali zaproszeni na ucztę dwie godziny po połknięciu unowocześnionej metylocelulozy. Dzięki temu podczas właściwego posiłku zjedli mniej, ograniczając spożycie kalorii o 13 proc.

Tradycyjna wersja metylocelulozy nie wywoływała efektu nasycenia, gdyż zbyt szybko "przelatywała" przez żołądek. Nowa postać metylocelulozy, dzięki swym właściwościom, zostanie prawdopodobnie wykorzystana w przyszłości do wytwarzania zimnych produktów spożywczych, jogurtów, koktajli itp. (PAP)

ooo/ tot/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne