Trwa ładowanie...
d3n4xb0
09-11-2022 11:13

Sernik z brzoskwiniami. Nie ma lepszego ciasta na rodzinne uroczystości

Przepis

Kremowy, rozpływający się w ustach sernik zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest bardzo aromatyczny, wilgotny i aksamitny. Trzymaj się przepisu, a sukces masz gwarantowany.

d3n4xb0
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 240 gram masła
  • 125 gram margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 kg sera z wiaderka
Przepis
  • Przygotowujemy kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 5 sztuk żółtek, 240 gram masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na dwie równe kule i wstawiamy do zamrażarki na około 1 godzinę.
  • Brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy. Dzielimy na ćwiartki.
  • Przygotowujemy masę serową: 1 kg sera z wiaderka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 125 gram margaryny, 1/2 szklanki cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 3 sztuki jaj. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodajemy margarynę i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo ciągle ucierając dodajemy ser.
  • Ubijamy pianę: 3/4 szklanki cukru, 5 białek. Cukier wraz z białkami ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Aby ułatwić ubijanie, może dodać szczyptę soli.
  • Na dno blachy wykładamy papier do pieczenia. Na dno ścieramy (na tarce o grubych oczkach) jedną kulkę ciasta, na ciasto wykładamy masę serową, na masie układamy ćwiartki brzoskwiń. Następnie wylewamy pianę z białek i na wierzch ścieramy drugą kulkę ciasta.
  • Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik z brzoskwiniami. Nie ma lepszego ciasta na rodzinne uroczystości
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3n4xb0
d3n4xb0
d3n4xb0
d3n4xb0
Więcej tematów
d3n4xb0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj