Sernik z brzoskwiniami. Nie ma lepszego ciasta na rodzinne uroczystości
Kremowy, rozpływający się w ustach sernik zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest bardzo aromatyczny, wilgotny i aksamitny. Trzymaj się przepisu, a sukces masz gwarantowany.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
- 3 szklanki mąki pszennej
- 8 żółtek
- 240 gram masła
- 125 gram margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 kg sera z wiaderka
- Przygotowujemy kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 5 sztuk żółtek, 240 gram masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na dwie równe kule i wstawiamy do zamrażarki na około 1 godzinę.
- Brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy. Dzielimy na ćwiartki.
- Przygotowujemy masę serową: 1 kg sera z wiaderka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 125 gram margaryny, 1/2 szklanki cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 3 sztuki jaj. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodajemy margarynę i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo ciągle ucierając dodajemy ser.
- Ubijamy pianę: 3/4 szklanki cukru, 5 białek. Cukier wraz z białkami ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Aby ułatwić ubijanie, może dodać szczyptę soli.
- Na dno blachy wykładamy papier do pieczenia. Na dno ścieramy (na tarce o grubych oczkach) jedną kulkę ciasta, na ciasto wykładamy masę serową, na masie układamy ćwiartki brzoskwiń. Następnie wylewamy pianę z białek i na wierzch ścieramy drugą kulkę ciasta.
- Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze