Sernik z brzoskwiniami. Nie ma lepszego ciasta na rodzinne uroczystości

Kremowy, rozpływający się w ustach sernik zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest bardzo aromatyczny, wilgotny i aksamitny. Trzymaj się przepisu, a sukces masz gwarantowany.

Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 240 gram masła
  • 125 gram margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 kg sera z wiaderka

Przepis

  • Przygotowujemy kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 5 sztuk żółtek, 240 gram masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na dwie równe kule i wstawiamy do zamrażarki na około 1 godzinę.
  • Brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy. Dzielimy na ćwiartki.
  • Przygotowujemy masę serową: 1 kg sera z wiaderka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 125 gram margaryny, 1/2 szklanki cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 3 sztuki jaj. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodajemy margarynę i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo ciągle ucierając dodajemy ser.
  • Ubijamy pianę: 3/4 szklanki cukru, 5 białek. Cukier wraz z białkami ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Aby ułatwić ubijanie, może dodać szczyptę soli.
  • Na dno blachy wykładamy papier do pieczenia. Na dno ścieramy (na tarce o grubych oczkach) jedną kulkę ciasta, na ciasto wykładamy masę serową, na masie układamy ćwiartki brzoskwiń. Następnie wylewamy pianę z białek i na wierzch ścieramy drugą kulkę ciasta.
  • Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy