Sernik z białą czekoladą. Majestatyczny i elegancki
Sernik z białą czekoladą przypomina nieco ten tradycyjny, ale jest dużo słodszy, a przy tym z uwagi na brak bakalii i polewy – bardzo minimalistyczny i elegancki w swej prostocie. Pięknie się prezentuje, a jego wykonanie nie powinno przysporzyć żadnych trudności.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spód migdałowy:
- 50 g migdałów bez skórki
- 200 g ciastek kruchych lub zbożowych
- 100 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 900 g sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu na sernik
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 6 jajek klasy L
- 50 g masła
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 g (2 tabliczki) białej czekolady
Składniki na formę o średnicy 22-23 cm
- Przygotować spód. Migdały zmielić w młynku do kawy na drobną mąkę, a ciastka rozkruszyć w blenderze i wymieszać z ostudzonym masłem. Dodać zmielone migdały i dokładnie wyrobić masę.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno masę z ciasteczek. Docisnąć do dna i wyrównać powierzchnię np. za pomocą grzbietu łyżki.
- Wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a w tym czasie przygotować masę serową.
- Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, mieszając ją od czasu do czasu.
- Żółtka ubić na puszystą masę wraz z cukrem. Gdy kogel-mogel stanie się biały, powoli dodawać do niego twaróg. Najlepiej robić to w 3-4 partiach, za każdym razem miksując masę na niskich obrotach.
- Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować, po czym wlać niewielkim strumieniem roztopioną czekoladę z masłem.
- Wymieszać dokładnie. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę serową.
- Wyjąć tortownicę z lodówki i na ciasteczkowy spód wylać masę z sera i białej czekolady.
- Delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni Celsjusza.
- Piec przez 65 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki. Po ostudzeniu piekarnika zostawić w nim sernik nawet na kilka godzin.
Przepis
Po tym czasie można schłodzić sernik w lodówce lub podawać od razu.
Świetnie smakuje z polewą z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady lub posypany cukrem pudrem. Dla kontrastu można polać go syropem z malin.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl