Sernik z białą czekoladą. Majestatyczny i elegancki

Sernik z białą czekoladą przypomina nieco ten tradycyjny, ale jest dużo słodszy, a przy tym z uwagi na brak bakalii i polewy – bardzo minimalistyczny i elegancki w swej prostocie. Pięknie się prezentuje, a jego wykonanie nie powinno przysporzyć żadnych trudności.

Sernik z białą czekoladąSernik z białą czekoladą
oprac. Karolina Rozmus

Spód migdałowy:

  • 50 g migdałów bez skórki
  • 200 g ciastek kruchych lub zbożowych
  • 100 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 900 g sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu na sernik
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 6 jajek klasy L
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g (2 tabliczki) białej czekolady

Składniki na formę o średnicy 22-23 cm

  • Przygotować spód. Migdały zmielić w młynku do kawy na drobną mąkę, a ciastka rozkruszyć w blenderze i wymieszać z ostudzonym masłem. Dodać zmielone migdały i dokładnie wyrobić masę.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno masę z ciasteczek. Docisnąć do dna i wyrównać powierzchnię np. za pomocą grzbietu łyżki.
  • Wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a w tym czasie przygotować masę serową.
  • Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, mieszając ją od czasu do czasu.
  • Żółtka ubić na puszystą masę wraz z cukrem. Gdy kogel-mogel stanie się biały, powoli dodawać do niego twaróg. Najlepiej robić to w 3-4 partiach, za każdym razem miksując masę na niskich obrotach.
  • Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować, po czym wlać niewielkim strumieniem roztopioną czekoladę z masłem.
  • Wymieszać dokładnie. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę serową.
  • Wyjąć tortownicę z lodówki i na ciasteczkowy spód wylać masę z sera i białej czekolady.
  • Delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni Celsjusza.
  • Piec przez 65 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki. Po ostudzeniu piekarnika zostawić w nim sernik nawet na kilka godzin.

Przepis

Po tym czasie można schłodzić sernik w lodówce lub podawać od razu.
Świetnie smakuje z polewą z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady lub posypany cukrem pudrem. Dla kontrastu można polać go syropem z malin.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców