Sernik z białą czekoladą. Majestatyczny i elegancki

Sernik z białą czekoladą przypomina nieco ten tradycyjny, ale jest dużo słodszy, a przy tym z uwagi na brak bakalii i polewy – bardzo minimalistyczny i elegancki w swej prostocie. Pięknie się prezentuje, a jego wykonanie nie powinno przysporzyć żadnych trudności.

Sernik z białą czekoladąSernik z białą czekoladą
oprac. Karolina Rozmus

Spód migdałowy:

  • 50 g migdałów bez skórki
  • 200 g ciastek kruchych lub zbożowych
  • 100 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 900 g sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu na sernik
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 6 jajek klasy L
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g (2 tabliczki) białej czekolady

Składniki na formę o średnicy 22-23 cm

  • Przygotować spód. Migdały zmielić w młynku do kawy na drobną mąkę, a ciastka rozkruszyć w blenderze i wymieszać z ostudzonym masłem. Dodać zmielone migdały i dokładnie wyrobić masę.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno masę z ciasteczek. Docisnąć do dna i wyrównać powierzchnię np. za pomocą grzbietu łyżki.
  • Wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a w tym czasie przygotować masę serową.
  • Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, mieszając ją od czasu do czasu.
  • Żółtka ubić na puszystą masę wraz z cukrem. Gdy kogel-mogel stanie się biały, powoli dodawać do niego twaróg. Najlepiej robić to w 3-4 partiach, za każdym razem miksując masę na niskich obrotach.
  • Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować, po czym wlać niewielkim strumieniem roztopioną czekoladę z masłem.
  • Wymieszać dokładnie. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę serową.
  • Wyjąć tortownicę z lodówki i na ciasteczkowy spód wylać masę z sera i białej czekolady.
  • Delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni Celsjusza.
  • Piec przez 65 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki. Po ostudzeniu piekarnika zostawić w nim sernik nawet na kilka godzin.

Przepis

Po tym czasie można schłodzić sernik w lodówce lub podawać od razu.
Świetnie smakuje z polewą z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady lub posypany cukrem pudrem. Dla kontrastu można polać go syropem z malin.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika