Trwa ładowanie...
d4ee12n
24-11-2020 11:47

Sernik z białą czekoladą. Majestatyczny i elegancki

Przepis

Sernik z białą czekoladą przypomina nieco ten tradycyjny, ale jest dużo słodszy, a przy tym z uwagi na brak bakalii i polewy – bardzo minimalistyczny i elegancki w swej prostocie. Pięknie się prezentuje, a jego wykonanie nie powinno przysporzyć żadnych trudności.

d4ee12n
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Spód migdałowy:

  • 50 g migdałów bez skórki
  • 200 g ciastek kruchych lub zbożowych
  • 100 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 900 g sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu na sernik
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 6 jajek klasy L
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g (2 tabliczki) białej czekolady
Przepis

Składniki na formę o średnicy 22-23 cm

  • Przygotować spód. Migdały zmielić w młynku do kawy na drobną mąkę, a ciastka rozkruszyć w blenderze i wymieszać z ostudzonym masłem. Dodać zmielone migdały i dokładnie wyrobić masę.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno masę z ciasteczek. Docisnąć do dna i wyrównać powierzchnię np. za pomocą grzbietu łyżki.
  • Wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a w tym czasie przygotować masę serową.
  • Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, mieszając ją od czasu do czasu.
  • Żółtka ubić na puszystą masę wraz z cukrem. Gdy kogel-mogel stanie się biały, powoli dodawać do niego twaróg. Najlepiej robić to w 3-4 partiach, za każdym razem miksując masę na niskich obrotach.
  • Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować, po czym wlać niewielkim strumieniem roztopioną czekoladę z masłem.
  • Wymieszać dokładnie. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę serową.
  • Wyjąć tortownicę z lodówki i na ciasteczkowy spód wylać masę z sera i białej czekolady.
  • Delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni Celsjusza.
  • Piec przez 65 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki. Po ostudzeniu piekarnika zostawić w nim sernik nawet na kilka godzin.

Po tym czasie można schłodzić sernik w lodówce lub podawać od razu.
Świetnie smakuje z polewą z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady lub posypany cukrem pudrem. Dla kontrastu można polać go syropem z malin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Sernik z białą czekoladą. Majestatyczny i elegancki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n