Sernik morelowy na zimno. Osłodzi rodzinne spotkania
Przepyszny kremowy serniczek z morelami. Jest prosty w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Biszkopt:
- 2 jaja
- 8 dag cukru
- 6 dag mąki
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 puszka moreli
- 80 dag chudego twarożku
- 600 ml śmietany kremówki
- 10 dag cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 łyżek żelatyny
- sok z jednej cytryny
- 2 opakowania cukru waniliowego
- Białka jajek ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka i lekko wymieszać. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem i przesiać do jajek.
- Tortownicę obłożyć pergaminem, wypełnić ciastem biszkoptowym gotowym lub biszkoptami. Morele ułożyć na spodzie ciasta.
- Żelatynę namoczyć w szklance zimnej wody. Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.
- Śmietanę ubić, lekko wymieszać z masą twarogową. Gotowy krem rozsmarować na morelach i wstawić na 3 godziny do lodówki.
- Drugi biszkopt ułożyć na wierzchu i posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze