Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro. Mięso rozpłynie się w ustach
Lubisz połączenie mięsa, owoców i pikanterii? Musisz wypróbować przepis na schabowe roladki z gruszką i miodem, w wersji na ostro! - Sezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 średnie plastry schabu
- 1 większa gruszka (najlepiej twarda)
- 4 łyżki miodu
- sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka
- mąka ziemniaczana do oprószenia roladek
- 3-4 łyżki oleju do obsmażenia
- 3-4 łyżki masła
Przepis
Schab rozbić dość cienkie plastry. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami (użyłam pikantną mieszankę pieprzów). Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu.
Przepis
Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować. Takiego sosu nie zagęszczam już niczym więcej, gdyż jest pyszny sam w sobie.