Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro. Mięso rozpłynie się w ustach
Lubisz połączenie mięsa, owoców i pikanterii? Musisz wypróbować przepis na schabowe roladki z gruszką i miodem, w wersji na ostro! - Sezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 4 średnie plastry schabu
- 1 większa gruszka (najlepiej twarda)
- 4 łyżki miodu
- sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka
- mąka ziemniaczana do oprószenia roladek
- 3-4 łyżki oleju do obsmażenia
- 3-4 łyżki masła
Schab rozbić dość cienkie plastry. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami (użyłam pikantną mieszankę pieprzów). Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu.
Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować. Takiego sosu nie zagęszczam już niczym więcej, gdyż jest pyszny sam w sobie.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze