Sałatki na sylwestra
Sałatka gyros
Składniki sałatki gyros:
- 2 filety z piersi kurczaka;
- 3 ogórki korniszony;
- 1 czerwona cebula;
- 1 czerwona papryka;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 kapusty pekińskiej;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki majonezu;
- 2 łyżki keczupu;
- 2 łyżki oleju;
- przyprawa gyros.
Sposób przygotowania:
1. Pokrój kurczaka w kostkę.
2. Zetrzyj na tarce 2 ząbki czosnku.
3. Wetrzyj czosnek w kurczaka.
4. Podsmaż kurczaka na oleju.
5. Posyp mięso przyprawą.
6. Posiekaj cebulę, ogórki i paprykę.
7. Pokrój kapustę pekińską w wąskie paski.
8. Ułóż składniki warstwami. Dodaj keczupu i majonezu do kurczaka.
Sałatka grecka
Składniki sałatki greckiej:
- 5 średnich pomidorów;
- 2 małe ogórki zielone;
- 1 czerwona cebula;
- szklanka czarnych oliwek;
- 250 g sera feta;
- sałata;
- oliwa z oliwek;
- suszone oregano;
- sól i pieprz;
- opcjonalnie ocet winny.
Sposób przygotowania:
1. Pokrój pomidory w ósemki, cebulę w talarki i ogórki w plasterki.
2. Porwij sałatę na drobne kawałki.
3. Pokrój ser feta w kostki.
4. Zmieszaj składniki w misce.
5. Polej oliwą i dopraw.
Sałatka z makaronem
Składniki sałatki z makaronem:
- opakowanie makaronu penne;
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie ziołowej;
- 2 czerwone papryki;
- 15 dag tartego parmezanu;
- 3 lub 4 garście świeżego szpinaku;
- natka pietruszki;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente.
2. Pokrój suszone pomidory w paseczki
3. Pokrój paprykę na kształt słupka.
4. Poszatkuj szpinak i pietruszkę.
5. Wymieszaj składniki, dodając 3 lub 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów.
6. Dopraw.
Sałatka Cezar
Składniki sałatki Cezar:
- sałata rzymska;
- pół szklanki tartego parmezanu;
- pół bagietki;
- łyżka masła;
- 3 ząbki czosnku;
- 4 łyżki majonezu;
- łyżeczka musztardy;
- łyżeczka soku z cytryny;
- łyżeczka sosu worcestershire;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Pokrój sałatę i wyściel nią miskę.
2. Polej sałatę sosem i posyp parmezanem (zostaw część na wierzchnią posypkę).
3. Wyciśnij czosnek przez praskę i dodaj do niego majonezu, musztardy, soku z cytrynu i sosu worcestershire.
4. Dopraw solą i pieprzem.
5. Wymieszaj składniki.
6. Bagietkę przekrój na małe cienkie plastry i podsmaż na maśle i czosnku.
7. Dorzuć grzanki do sałatki, a następnie całość posyp resztą parmezanu.
Sałatka tortellini
Składniki sałatki tortellini:
- tortellini z mięsem lub serem i szpinakiem;
- 200 g szynki konserwowej;
- 4 małe ogórki konserwowe;
- natka pietruszki;
- 3 jajka na twardo;
- 1 puszka kukurydzy;
- majonez;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj tortellini i umieść w misie.
2. Pokrój w kostkę szybkę, ogórki konserwowe i jajka, a następnie wrzuć do misy.
3. Dodaj kukurydzę i przypraw solą i pieprzem.
4. Wierzch pokryj majonezem i dodaj natkę pietruszki.
Klasyczna sałatka jarzynowa
Składniki klasycznej sałatki jarzynowej:
- 5 marchewek;
- 1 średnia cebula;
- 5-7 sztuk ogórków kwaszonych;
- 2 jabłka;
- 4 jajka ugotowane na twardo;
- 2 pietruszki;
- 7 ziemniaków;
- sól i pieprz;
- łyżeczka musztardy;
- kilka łyżek majonezu (opcjonalnie jogurtu naturalnego i majonezu).
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj marchewkę, pietruszkę i ziemniaki w mundurkach.
2. Obierz cebulę, jajka, ogórki i jabłka, a następnie drobno je pokrój.
3. Wszystkie składniki zamieszaj i dopraw solą i pieprzem.
4. Dodaj majonez i musztardę.
Sałatka z pora
Składniki sałatki z pora:
- biała część pora;
- 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki;
- jajko;
- 2 kiszone ogórki;
- 3 łyżki majonezu;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Przekrój pora wzdłuż i pokrój na cienkie talarki.
2. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz je i pokrój w kostkę.
3. Ugotuj jajka, obierz i pokrój w kostkę.
4. Pokrój drobno ogórki kiszone.
5. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.
6. Dodaj majonezu.
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
Składniki sałatki z kurczakiem i selerem naciowym:
- 160 g filetu z kurczaka;
- 10 ml sosu sojowego;
- 80 g mieszanki sałat;
- 60 g selera naciowego oczyszczonego;
- 60 g cząstek ananasa;
- 30 g orzechów włoskich;
- 30 g jogurtu greckiego (lub majonezu);
- 10 ml białego wina wytrawnego;
- curry;
- tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, zamocz w soi, a następnie usmaż na domowym grillu.
2. Pokrój kurczaka w kostkę.
3. Pokrój ananasa i selera, rozdrobnij orzechy włoskie i sałatę.
4. Jogurt lub majonez zmieszaj z curry, tymiankiem i winem.
5. Wszystkie składniki wymieszaj.
Sałatka z łososiem
Składniki sałatki z łososiem:
- 160 g filetu z kurczaka;
- 10 ml sosu sojowego;
- 80 g mieszanki sałat;
- 60 g selera naciowego oczyszczonego;
- 60 g cząstek ananasa;
- 30 g orzechów włoskich;
- 30 g jogurtu greckiego (lub majonezu);
- 10 ml białego wina wytrawnego;
- curry;
- tymianek.
Sposób przygotowania:
1. Dopraw łososia solą i pieprzem cytrynowym, a następnie umieść na nim plastry cytryny i wsadź do piekarnika, nastawionego na 200°. Piecz 20-25 min.
2. Obierz cebulę i pokrój w piórka.
3. Odetnij wierzchnią warstwę obranej pomarańczy.
4. Rozdrobnij orzechy i praż przez moment na patelni. Zalej wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dodaj oliwkę, musztardę, chilli, sól i pieprz, a następnie wymieszaj.
5. Talerz lub misę wyściel sałatą, dodaj cebulę i kawałki pomarańczy. Posyp orzechami, a na wierzch umieść łososia.
6. Posyp owocami granatu.
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, papryką i szpinakiem
Składniki sałatki makaronowej z suszonymi pomidorami, papryką i szpinakiem:
- opakowanie makaronu penne;
- ½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie ziołowej;
- 2 czerwone papryki;
- 15 dag tartego parmezanu;
- 3-4 garście świeżego szpinaku;
- natka pietruszki;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente.
2. Pokrój suszone pomidory w paseczki.
3. Pokrój paprykę w słupki.
4. Poszatkuj szpinak i natkę pietruszki.
5. Wszystkie składniki wymieszaj.
6. Dodaj trochę zalewy z suszonych pomidorów i dopraw solą i pieprzem.
7. Całość posyp parmezanem.
Sałatka owocowa
Składniki sałatki owocowej:
- 2 kiwi;
- 1 różowy grejpfrut;
- 2 mandarynki;
- mała kiść czerwonych winogron;
- 1 szklanka ziarenek granatu;
- 1 łyżka miodu;
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Pokrój kiwi i cytrusy w plasterki, a winogrona na połówki, pozbywając się pestek.
2. Dodaj owoce granatu.
3. Zalej miodem z sokiem z cytryny i zamieszaj.
4. Schłódź w lodówce.