Sałatka gyros z kurczakiem na imprezę
Sałatka gyros jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie kosztuje zbyt wiele, a przede wszystkim zasmakuje prawie każdemu! Jeśli planujesz domową imprezę lub szukasz inspiracji na pyszne danie na kolację, to sałatka gyros jest najlepszym wyborem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Sałatka gyros warstwowa
Sałatka gyros jest jedną z najbardziej popularnych sałatek serwowanych w Polsce. Jej największym atutem jest to, że gyros dobrze komponuje się zarówno z makaronem i ryżem. Każdy może więc wybrać i przetestować swój ulubiony smak. Mimo licznych różnorodnych wersji, najczęściej na polskich stołach króluje sałatka gyros warstwowa, która jest uznawana za najbardziej klasyczną i smakowitą wersję. Oprócz oczywistych walorów smakowych, sałatka ta pięknie prezentuje się w szklanym naczyniu uwidaczniającym poszczególne jej warstwy. Podstawowym składnikiem tej sałatki jest mięso typu gyros wymieszane ze świeżymi oraz puszkowanymi warzywami. Kwintesencji smaku dodaje majonez, który jest spoiwem wszystkich składników.
Historia sałatki gyros
Nie wiadomo do końca gdzie, kiedy i kto skomponował pierwszą sałatkę typu gyros. Wiadomo natomiast, że ojczyzną gyrosa jest Grecja, gdzie terminem tym określa się mięso opiekane na pionowym ruszcie z dodatkiem odpowiednich przypraw. Może być to mięso wieprzowe, drobiowe, wołowe oraz baranie. Sałatki z klasycznym mięsem gyros z rusztu najczęściej jadane są w restauracjach typu fast-food. W domowej wersji do sałatki gyros używa się mięsa drobiowego. Składniki na sałatkę gyros z kurczakiem są następujące:
• 2 filety piersi z kurczaka
• przyprawa gyros
• 2 łyżki oleju
• 1 cebula czerwona
• 3 ogórki korniszone
• 1 papryka czerwona
• ½ kapusty pekińskiej
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki keczupu
• 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania sałatki gyros:
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, następnie posiekaj lub zetrzyj na tarce 2 ząbki czosnku, wetrzyj w mięso i posyp je przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawionego kurczaka i podsmażaj przez około dwie minuty i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę, ogórki i paprykę posiekaj w kostkę. Kapustę pekińską pokrój lub zetrzyj na tarce w drobne paseczki. Wszystkie składniki układaj kolejno warstwami:
- pierś kurczaka
- cienka warstwa keczupu
- cebula
- ogórki korniszone
- odsączona kukurydza
- majonez
- papryka czerwona
- kapusta pekińska
Całość możesz również posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Po nałożeniu na talerz, wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.