WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Sałatka gyros z kurczakiem na imprezę

Sałatka gyros jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie kosztuje zbyt wiele, a przede wszystkim zasmakuje prawie każdemu! Jeśli planujesz domową imprezę lub szukasz inspiracji na pyszne danie na kolację, to sałatka gyros jest najlepszym wyborem.

sałatka gyros
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Sałatka gyros warstwowa

Sałatka gyros jest jedną z najbardziej popularnych sałatek serwowanych w Polsce. Jej największym atutem jest to, że gyros dobrze komponuje się zarówno z makaronem i ryżem. Każdy może więc wybrać i przetestować swój ulubiony smak. Mimo licznych różnorodnych wersji, najczęściej na polskich stołach króluje sałatka gyros warstwowa, która jest uznawana za najbardziej klasyczną i smakowitą wersję. Oprócz oczywistych walorów smakowych, sałatka ta pięknie prezentuje się w szklanym naczyniu uwidaczniającym poszczególne jej warstwy. Podstawowym składnikiem tej sałatki jest mięso typu gyros wymieszane ze świeżymi oraz puszkowanymi warzywami. Kwintesencji smaku dodaje majonez, który jest spoiwem wszystkich składników.

Historia sałatki gyros

Nie wiadomo do końca gdzie, kiedy i kto skomponował pierwszą sałatkę typu gyros. Wiadomo natomiast, że ojczyzną gyrosa jest Grecja, gdzie terminem tym określa się mięso opiekane na pionowym ruszcie z dodatkiem odpowiednich przypraw. Może być to mięso wieprzowe, drobiowe, wołowe oraz baranie. Sałatki z klasycznym mięsem gyros z rusztu najczęściej jadane są w restauracjach typu fast-food. W domowej wersji do sałatki gyros używa się mięsa drobiowego. Składniki na sałatkę gyros z kurczakiem są następujące:
• 2 filety piersi z kurczaka
• przyprawa gyros
• 2 łyżki oleju
• 1 cebula czerwona
• 3 ogórki korniszone
• 1 papryka czerwona
• ½ kapusty pekińskiej
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki keczupu
• 2 ząbki czosnku

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© Shutterstock.com
Ogórki kiszone i czosnek
© Shutterstock.com

Sposób przygotowania sałatki gyros:
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, następnie posiekaj lub zetrzyj na tarce 2 ząbki czosnku, wetrzyj w mięso i posyp je przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawionego kurczaka i podsmażaj przez około dwie minuty i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę, ogórki i paprykę posiekaj w kostkę. Kapustę pekińską pokrój lub zetrzyj na tarce w drobne paseczki. Wszystkie składniki układaj kolejno warstwami:

  1. pierś kurczaka
  2. cienka warstwa keczupu
  3. cebula
  4. ogórki korniszone
  5. odsączona kukurydza
  6. majonez
  7. papryka czerwona
  8. kapusta pekińska

Całość możesz również posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Po nałożeniu na talerz, wymieszaj wszystkie składniki sałatki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru