Sałatka gyros z kurczakiem na imprezę

Sałatka gyros jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie kosztuje zbyt wiele, a przede wszystkim zasmakuje prawie każdemu! Jeśli planujesz domową imprezę lub szukasz inspiracji na pyszne danie na kolację, to sałatka gyros jest najlepszym wyborem.

sałatka gyros
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Sałatka gyros warstwowa

Sałatka gyros jest jedną z najbardziej popularnych sałatek serwowanych w Polsce. Jej największym atutem jest to, że gyros dobrze komponuje się zarówno z makaronem i ryżem. Każdy może więc wybrać i przetestować swój ulubiony smak. Mimo licznych różnorodnych wersji, najczęściej na polskich stołach króluje sałatka gyros warstwowa, która jest uznawana za najbardziej klasyczną i smakowitą wersję. Oprócz oczywistych walorów smakowych, sałatka ta pięknie prezentuje się w szklanym naczyniu uwidaczniającym poszczególne jej warstwy. Podstawowym składnikiem tej sałatki jest mięso typu gyros wymieszane ze świeżymi oraz puszkowanymi warzywami. Kwintesencji smaku dodaje majonez, który jest spoiwem wszystkich składników.

Historia sałatki gyros

Nie wiadomo do końca gdzie, kiedy i kto skomponował pierwszą sałatkę typu gyros. Wiadomo natomiast, że ojczyzną gyrosa jest Grecja, gdzie terminem tym określa się mięso opiekane na pionowym ruszcie z dodatkiem odpowiednich przypraw. Może być to mięso wieprzowe, drobiowe, wołowe oraz baranie. Sałatki z klasycznym mięsem gyros z rusztu najczęściej jadane są w restauracjach typu fast-food. W domowej wersji do sałatki gyros używa się mięsa drobiowego. Składniki na sałatkę gyros z kurczakiem są następujące:
• 2 filety piersi z kurczaka
• przyprawa gyros
• 2 łyżki oleju
• 1 cebula czerwona
• 3 ogórki korniszone
• 1 papryka czerwona
• ½ kapusty pekińskiej
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki keczupu
• 2 ząbki czosnku

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© Shutterstock.com
Ogórki kiszone i czosnek
© Shutterstock.com

Sposób przygotowania sałatki gyros:
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, następnie posiekaj lub zetrzyj na tarce 2 ząbki czosnku, wetrzyj w mięso i posyp je przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawionego kurczaka i podsmażaj przez około dwie minuty i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę, ogórki i paprykę posiekaj w kostkę. Kapustę pekińską pokrój lub zetrzyj na tarce w drobne paseczki. Wszystkie składniki układaj kolejno warstwami:

  1. pierś kurczaka
  2. cienka warstwa keczupu
  3. cebula
  4. ogórki korniszone
  5. odsączona kukurydza
  6. majonez
  7. papryka czerwona
  8. kapusta pekińska

Całość możesz również posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Po nałożeniu na talerz, wymieszaj wszystkie składniki sałatki.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów