Sałatka ze szpinaku, brokuła, truskawek i sera koziego

Obraz

Składniki

  • Sałatka:
  • 150 g brokuła (wykorzystano Nordis Brokuły)
  • 150 g truskawek
  • 4 garście szpinaku
  • 2 plasterki sera koziego w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich.
    • Sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • sól, pieprz

Przepis

Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy parę minut tak, aby były jędrne. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak i brokuły płuczemy, ser kozi kroimy w kostkę. Orzechy siekamy, czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy czosnek wraz z siekanymi orzechami, aż się lekko zarumieni.

Przepis

Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy razem. Do salaterek lub głębokich talerzy wkładamy liście szpinaku, brokuła podzielonego na małe różyczki, truskawki pokrojone w plastry i kozi ser. Całość posypujemy zrumienionym czosnkiem, orzechami i polewamy sosem winegret.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja