Trwa ładowanie...
d3t7axm
15-11-2022 12:52

Sałatka z czerwonej papryki i pomidorów

Przepis

To danie inspirowane marokańskimi sałatkami z duszonych warzyw ma piękny kolor i znakomicie smakuje. Moją własną fantazją jest dodanie gotowanej cytryny – ma niepowtarzalny, wyrazisty smak. Cytrynę (koniecznie niewoskowaną!) gotuj przez około 30 minut, aż stanie się bardzo miękka.

d3t7axm
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

"Mediterranea. Kuchnia słońca"
Źródło: "Mediterranea. Kuchnia słońca"
Składniki
  • 3 duże mięsiste czerwone papryki
  • 1⁄2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 gramów pomidorków koktajlowych
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki cukru
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • posiekane liście z kilku gałązek kolendry
  • sól
  • 1⁄2–1 świeża papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana, albo solidna szczypta mielonego chili (opcjonalnie)
  • 1 mała ugotowana cytryna (zobacz powyżej) lub 1⁄2 dużej (opcjonalnie)
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza lub 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Papryki przekrój wzdłuż na połowy, usuń gniazda nasienne i nasiona, a następnie ułóż na blasze przeciętą stroną do dołu. Piecz przez 25–35 minut, aż staną się miękkie, a ich skórka zacznie pękać. Przełóż je do rondla i przykryj szczelnie pokrywką lub włóż do miski i nakryj talerzem. Odstaw na 10 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić. Gdy papryki przestygną obierz je i pokrój w paski.
  • Gdy warzywa się pieką rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć na nią pomidorki, a także chili, jeśli zamierzasz je dodać. Duś na małym ogniu przez około 10 minut, potrząsając co jakiś czas patelnią i przewracając pomidorki drewnianą szpatułką. Gdy będą miękkie przesuń je na bok patelni, na środek wrzuć czosnek i przesmaż mieszając aż lekko się zrumieni i uwolni aromat. Dodaj cukier, odrobinę soli do smaku i dokładnie wymieszaj.
  • Dorzuć paprykę. Jeśli chcesz użyć cytryny, pokrój ją na małe kawałki, usuń pestki i dodaj do pomidorów na patelni. Podgrzewaj, mieszając mniej więcej przez minutę na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcie.
  • Podawaj w temperaturze pokojowej, skropione obficie oliwą z oliwek i oprószone kolendrą.

Przepis pochodzi z książki Claudii Roden "Mediterranea. Kuchnia słońca"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Sałatka z czerwonej papryki i pomidorów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj