Sałatka z czerwonej papryki i pomidorów

To danie inspirowane marokańskimi sałatkami z duszonych warzyw ma piękny kolor i znakomicie smakuje. Moją własną fantazją jest dodanie gotowanej cytryny – ma niepowtarzalny, wyrazisty smak. Cytrynę (koniecznie niewoskowaną!) gotuj przez około 30 minut, aż stanie się bardzo miękka.

"Mediterranea. Kuchnia słońca""Mediterranea. Kuchnia słońca"
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 duże mięsiste czerwone papryki
  • 1⁄2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 gramów pomidorków koktajlowych
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki cukru
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • posiekane liście z kilku gałązek kolendry
  • sól
  • 1⁄2–1 świeża papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana, albo solidna szczypta mielonego chili (opcjonalnie)
  • 1 mała ugotowana cytryna (zobacz powyżej) lub 1⁄2 dużej (opcjonalnie)

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza lub 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Papryki przekrój wzdłuż na połowy, usuń gniazda nasienne i nasiona, a następnie ułóż na blasze przeciętą stroną do dołu. Piecz przez 25–35 minut, aż staną się miękkie, a ich skórka zacznie pękać. Przełóż je do rondla i przykryj szczelnie pokrywką lub włóż do miski i nakryj talerzem. Odstaw na 10 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić. Gdy papryki przestygną obierz je i pokrój w paski.
  • Gdy warzywa się pieką rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć na nią pomidorki, a także chili, jeśli zamierzasz je dodać. Duś na małym ogniu przez około 10 minut, potrząsając co jakiś czas patelnią i przewracając pomidorki drewnianą szpatułką. Gdy będą miękkie przesuń je na bok patelni, na środek wrzuć czosnek i przesmaż mieszając aż lekko się zrumieni i uwolni aromat. Dodaj cukier, odrobinę soli do smaku i dokładnie wymieszaj.
  • Dorzuć paprykę. Jeśli chcesz użyć cytryny, pokrój ją na małe kawałki, usuń pestki i dodaj do pomidorów na patelni. Podgrzewaj, mieszając mniej więcej przez minutę na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcie.
  • Podawaj w temperaturze pokojowej, skropione obficie oliwą z oliwek i oprószone kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru