Sałatka z czerwonej papryki i pomidorów
To danie inspirowane marokańskimi sałatkami z duszonych warzyw ma piękny kolor i znakomicie smakuje. Moją własną fantazją jest dodanie gotowanej cytryny – ma niepowtarzalny, wyrazisty smak. Cytrynę (koniecznie niewoskowaną!) gotuj przez około 30 minut, aż stanie się bardzo miękka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 3 duże mięsiste czerwone papryki
- 1⁄2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 gramów pomidorków koktajlowych
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1⁄2 łyżeczki cukru
- 3–4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- posiekane liście z kilku gałązek kolendry
- sól
- 1⁄2–1 świeża papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana, albo solidna szczypta mielonego chili (opcjonalnie)
- 1 mała ugotowana cytryna (zobacz powyżej) lub 1⁄2 dużej (opcjonalnie)
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza lub 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Papryki przekrój wzdłuż na połowy, usuń gniazda nasienne i nasiona, a następnie ułóż na blasze przeciętą stroną do dołu. Piecz przez 25–35 minut, aż staną się miękkie, a ich skórka zacznie pękać. Przełóż je do rondla i przykryj szczelnie pokrywką lub włóż do miski i nakryj talerzem. Odstaw na 10 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić. Gdy papryki przestygną obierz je i pokrój w paski.
- Gdy warzywa się pieką rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć na nią pomidorki, a także chili, jeśli zamierzasz je dodać. Duś na małym ogniu przez około 10 minut, potrząsając co jakiś czas patelnią i przewracając pomidorki drewnianą szpatułką. Gdy będą miękkie przesuń je na bok patelni, na środek wrzuć czosnek i przesmaż mieszając aż lekko się zrumieni i uwolni aromat. Dodaj cukier, odrobinę soli do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć paprykę. Jeśli chcesz użyć cytryny, pokrój ją na małe kawałki, usuń pestki i dodaj do pomidorów na patelni. Podgrzewaj, mieszając mniej więcej przez minutę na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcie.
- Podawaj w temperaturze pokojowej, skropione obficie oliwą z oliwek i oprószone kolendrą.
Przepis pochodzi z książki Claudii Roden "Mediterranea. Kuchnia słońca"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze