Sałatka makaronowa z boczkiem i warzywami
Ta sałatka bardzo często gości na moim stole, ponieważ smakuje niemal wszystkim. Połączenie makaronu, boczku i warzyw to smaczna propozycja na obiad lub imprezową przekąskę.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g filetów z kurczaka lub indyka
- 100 g boczku wędzonego
- 300 g makaronu świderki
- 150 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
- 1 żółta papryka
- 1 opakowanie mieszanki sałat z roszponką
Sos majonezowy:
Przepis
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem dodajemy fasolkę szparagową. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy. Na tym samym tłuszczu rumienimy lekko rozbite filety oprószone solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy je na bok do ostygnięcia i kroimy w kostkę.
Mieszankę sałat wsypujemy do salaterek i dodajemy makaron z fasolką, pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka i boczek. Wszystkie składniki na sos mieszamy, doprawiamy pieprzem i polewamy sałatkę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl