Trwa ładowanie...
dbd2pjh
dbd2pjh

Sałatka makaronowa z boczkiem i warzywami

Przepis

Ta sałatka bardzo często gości na moim stole, ponieważ smakuje niemal wszystkim. Połączenie makaronu, boczku i warzyw to smaczna propozycja na obiad lub imprezową przekąskę.

2.5
(14 głosów)
Oceń:
dbd2pjh
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Sałatka makaronowa z boczkiem i warzywami
123
Składniki
  • 300 g filetów z kurczaka lub indyka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 300 g makaronu świderki
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 żółta papryka
  • 1 opakowanie mieszanki sałat z roszponką

Sos majonezowy:

  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany (gęstej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g startego parmezanu/grana padano
  • 1 starty ząbek czosnku (opcjonalnie).
Przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem dodajemy fasolkę szparagową. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy. Na tym samym tłuszczu rumienimy lekko rozbite filety oprószone solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy je na bok do ostygnięcia i kroimy w kostkę.
Mieszankę sałat wsypujemy do salaterek i dodajemy makaron z fasolką, pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka i boczek. Wszystkie składniki na sos mieszamy, doprawiamy pieprzem i polewamy sałatkę.

dbd2pjh
Sałatka makaronowa z boczkiem i warzywami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh