WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Sałatka jarzynowa. Jak ją zrobić, by była smaczna i jakich błędów unikać?

Sałatka jarzynowa to jedno z ulubionych dań Polaków. Robimy ją nie tylko z okazji świąt, gości na naszych stołach przy każdej możliwej okazji. Ta prosta potrawa wymaga jednak uwagi przy przygotowywaniu, bo bardzo łatwo ją zepsuć. Czego powinniśmy unikać, żeby nasza sałatka była smaczna i cieszyła jednocześnie oko?

Sałatka jarzynowaBez sałatki jarzynowej nie ma Świąt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Yevhen - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Najważniejszy w każdej potrawie jest smak. Nie inaczej jest w przypadku sałatki jarzynowej. Nie powinniśmy więc bać się różnego rodzaju połączeń. Najbardziej smaczna to taka, która jest połączeniem smaku kwaśnego ze słodkim i słonym. Słodki smak zapewnią jabłko, marchewka i groszek. Kwaskowatości dostarczy ogórek kiszony lub konserwowy, a słoność to z kolei zasługa dobrej jakości majonezu. Smak sałatki nie może być mdły. Dlatego też nie żałujmy pieprzu, który dopełni całość. Możemy również dodać pokrojoną pikantną kiełbasę lub szynkę, a nawet pieczone mięso. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Największy błąd

Jednym z największych błędów przy robieniu sałatki warzywnej jest zły dobór proporcji poszczególnych składników. Jeśli z jednym przesadzimy, a drugiego dodamy zbyt mało, smak nie będzie taki, jak trzeba. W tym przypadku zasada jest bardzo prosta: wszystkich składników powinno być tyle samo. Najlepiej mierzyć to w objętości. I tak: jedna szklanka pokrojonych ziemniaków, jedna szklanka jajek, marchewki, pietruszki, pora, selera, jabłek i groszku zapewni nam doskonały balans. A wszystkiego dopełni szklanka majonezu, albo - w zdrowszej choć mniej tradycyjnej wersji - jogurtu.

Pamiętajmy również o tym, by składników nie kroić zbyt drobno. Nie ma nic gorszego, niż sałatka, w której znajdziemy kawałki nieokreślonych warzyw. Zazwyczaj przyjmuje się, że składniki powinny być pokrojone w kostkę nie mniejszą od ziarnka groszku, czyli warzywa kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Ziemniaki należy pokroić w nieco grubiej, bo są bardziej kruche. Jajek również nie należy siekać zbyt drobno.

Nie dodawajmy do sałatki również ani groszku mrożonego, ani świeżego i ugotowanego. Ten pierwszy szybko się rozpadnie, drugi będzie zbyt twardy. Najlepszy jest groszek z puszki – ma on odpowiednią konsystencję i kruchość.

Jak przedłużyć świeżość sałatki?

No i jeszcze kwestia ostatnia: jeśli chcemy, by sałatka nadawała się do jedzenia dłużej niż dwa dni, nie mieszajmy warzyw od razu z majonezem. Dzięki temu nasze składniki będą nadal odpowiednio twarde. Wystarczy dodać majonez na chwilę przed podaniem. Smaki zdążą się przegryźć, a sałatka będzie idealna.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯