Sałatka jarzynowa. Jak ją zrobić, by była smaczna i jakich błędów unikać?

Sałatka jarzynowa to jedno z ulubionych dań Polaków. Robimy ją nie tylko z okazji świąt, gości na naszych stołach przy każdej możliwej okazji. Ta prosta potrawa wymaga jednak uwagi przy przygotowywaniu, bo bardzo łatwo ją zepsuć. Czego powinniśmy unikać, żeby nasza sałatka była smaczna i cieszyła jednocześnie oko?

Sałatka jarzynowaBez sałatki jarzynowej nie ma Świąt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Yevhen - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Najważniejszy w każdej potrawie jest smak. Nie inaczej jest w przypadku sałatki jarzynowej. Nie powinniśmy więc bać się różnego rodzaju połączeń. Najbardziej smaczna to taka, która jest połączeniem smaku kwaśnego ze słodkim i słonym. Słodki smak zapewnią jabłko, marchewka i groszek. Kwaskowatości dostarczy ogórek kiszony lub konserwowy, a słoność to z kolei zasługa dobrej jakości majonezu. Smak sałatki nie może być mdły. Dlatego też nie żałujmy pieprzu, który dopełni całość. Możemy również dodać pokrojoną pikantną kiełbasę lub szynkę, a nawet pieczone mięso. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Największy błąd

Jednym z największych błędów przy robieniu sałatki warzywnej jest zły dobór proporcji poszczególnych składników. Jeśli z jednym przesadzimy, a drugiego dodamy zbyt mało, smak nie będzie taki, jak trzeba. W tym przypadku zasada jest bardzo prosta: wszystkich składników powinno być tyle samo. Najlepiej mierzyć to w objętości. I tak: jedna szklanka pokrojonych ziemniaków, jedna szklanka jajek, marchewki, pietruszki, pora, selera, jabłek i groszku zapewni nam doskonały balans. A wszystkiego dopełni szklanka majonezu, albo - w zdrowszej choć mniej tradycyjnej wersji - jogurtu.

Pamiętajmy również o tym, by składników nie kroić zbyt drobno. Nie ma nic gorszego, niż sałatka, w której znajdziemy kawałki nieokreślonych warzyw. Zazwyczaj przyjmuje się, że składniki powinny być pokrojone w kostkę nie mniejszą od ziarnka groszku, czyli warzywa kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Ziemniaki należy pokroić w nieco grubiej, bo są bardziej kruche. Jajek również nie należy siekać zbyt drobno.

Nie dodawajmy do sałatki również ani groszku mrożonego, ani świeżego i ugotowanego. Ten pierwszy szybko się rozpadnie, drugi będzie zbyt twardy. Najlepszy jest groszek z puszki – ma on odpowiednią konsystencję i kruchość.

Jak przedłużyć świeżość sałatki?

No i jeszcze kwestia ostatnia: jeśli chcemy, by sałatka nadawała się do jedzenia dłużej niż dwa dni, nie mieszajmy warzyw od razu z majonezem. Dzięki temu nasze składniki będą nadal odpowiednio twarde. Wystarczy dodać majonez na chwilę przed podaniem. Smaki zdążą się przegryźć, a sałatka będzie idealna.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę