Wciąż nie możemy się do niego przekonać. Wspiera serce i daje zastrzyk energii
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wzmacnia odporność, dodaje energii, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i poprawia zdrowie jamy ustnej – to tylko część prozdrowotnych właściwości granatu. Jak jeść ten zdrowy i bardzo smaczny owoc?
Granat właściwy (Punica granatum L.) to owoc pochodzący z rodziny krwawnicowartych (Lythracaea). Jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy. Ten pozornie zwyczajny, czerwony owoc stosunkowo niewielkich rozmiarów, ma ogromny potencjał leczniczy, dlatego w pełni zasługuje na miano superfood.
Przede wszystkim jest bogaty w witaminę K oraz C, a także minerały: żelazo, cynk, wapń, magnez, miedź, potas i fosfor. Zawiera również kwas foliowy, kwas pantotenowy i sporą ilość błonnika. Granat posiada dużą ilość przeciwutleniaczy, np. - elagotaniny oraz związki fenolowe, punikalaginę, kwas elagowy oraz inne kwasy: galusowy, chlorogenowy, kawowy, punicowy oraz sterole: betasitosterol, sigma i sterol.
Granat wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi - obniża ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi oraz korzystnie wpływa na układ krążenia. Charakteryzuje się także silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Dodatkowo wzmacnia odporność, dodaje energii, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i poprawia zdrowie jamy ustnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Jak jeść owoce granatu?
Częścią nadająca się do spożycia są nasiona razem z tak zwaną osnówką. To właśnie nasiona są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ze względu na soczysty i słodko-kwaśny smak. Niejadalna jest zaś skórka i białe błonki. Kluczowe jest zatem dostanie się do środka owocu, by zjeść smaczne nasiona, co nie zawsze jest takim prostym zadaniem. Jak w prawidłowy sposób go pokroić, by wydostać nasiona?
Szybka metoda obierania owocu granatu
Przekrój owoc na połówki lub na ćwiartki, a następnie w delikatny sposób spróbuj odwinąć skórkę każdej z nich. W ten sposób zyskasz dostęp do nasion. W kolejnym kroku oddziel je od białych błonek, używając łyżeczki. Możesz to zrobić również palcami.
Inną metodą wyjmowania pestek jest uderzanie w łupinkę, by pestki same wypadały - ta opcja ma dodatkową zaletę, gdyż nie zmiażdżysz pestek palcami czy łyżką.
Owsianka z granatem
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 200 ml kefiru,
- 1/3 szklanki borówek,
- 1/3 szklanki malin,
- pół brzoskwini,
- łyżka nasion owocu granatu,
- pół łyżeczki syropu klonowego.
Przygotowanie krok po kroku:
- Płatki owsiane wsyp do miski i zalej kefirem. Wymieszaj dokładnie całość i wstaw do lodówki na całą noc.
- Rano wyjmij owsiankę z lodówki, dodaj maliny, brzoskwinie, borówki i nasiona owocu granatu. Całość skrop odrobiną syropu klonowego.
Kanapki z serem kozim i granatem
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
- 80 g sera koziego,
- 2 łyżki pestek,
- łyżka nasion owocu granatu,
- dodatki: masło, sól, pieprz, do podania rukola i jajko gotowane.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kromki chleba posmaruj cienką warstwą masła, na to pokrój ser kozi, na wierzchu nasiona owocu granatu. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo i garścią rukoli.
Koktajl z granatem, gruszką, jabłkiem i bananem
Składniki:
- pół gruszki,
- pół jabłka,
- 1 banan.
- sok z połowy cytryny,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1/2 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki nasion owocu granatu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj gruszkę, jabłko oraz banana. Obierz ze skóry, pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, sok pomarańczowy, mleko owsiane oraz łyżkę miodu. Zblenduj całość na gładką masę. W przypadku, gdy konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
- Przelej koktajl do szklanki i na wierzch wsyp nasiona owocu granatu. Pij, delektując się smakiem.
Sałatka z jarmużem
Składniki:
- 4 garście jarmużu,
- 200 g dyni,
- 100 g sera feta,
- 100 g orzechów pekan,
- 1 granat,
- sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj i osusz liście jarmużu. Następnie ugnieć w dłoniach, drobno pokrój i wsyp do miski.
- Dynię piecz w piekarniku przez ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie obierz ze skóry. Pokrój w kostkę i dodaj do miski.
- Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski.
- Dorzuć orzechy pekan, obierz granat i dodaj do sałatki.
- Przygotuj sos, polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj.