WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Wciąż nie możemy się do niego przekonać. Wspiera serce i daje zastrzyk energii

Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wzmacnia odporność, dodaje energii, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i poprawia zdrowie jamy ustnej – to tylko część prozdrowotnych właściwości granatu. Jak jeść ten zdrowy i bardzo smaczny owoc?

Nasiona granatu to nie tylko dekoracjaNasiona granatu to nie tylko dekoracja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Granat właściwy (Punica granatum L.) to owoc pochodzący z rodziny krwawnicowartych (Lythracaea). Jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy. Ten pozornie zwyczajny, czerwony owoc stosunkowo niewielkich rozmiarów, ma ogromny potencjał leczniczy, dlatego w pełni zasługuje na miano superfood.

Przede wszystkim jest bogaty w witaminę K oraz C, a także minerały: żelazo, cynk, wapń, magnez, miedź, potas i fosfor. Zawiera również kwas foliowy, kwas pantotenowy i sporą ilość błonnika. Granat posiada dużą ilość przeciwutleniaczy, np. - elagotaniny oraz związki fenolowe, punikalaginę, kwas elagowy oraz inne kwasy: galusowy, chlorogenowy, kawowy, punicowy oraz sterole: betasitosterol, sigma i sterol.

Granat wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi - obniża ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi oraz korzystnie wpływa na układ krążenia. Charakteryzuje się także silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Dodatkowo wzmacnia odporność, dodaje energii, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i poprawia zdrowie jamy ustnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak jeść owoce granatu?

Częścią nadająca się do spożycia są nasiona razem z tak zwaną osnówką. To właśnie nasiona są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ze względu na soczysty i słodko-kwaśny smak. Niejadalna jest zaś skórka i białe błonki. Kluczowe jest zatem dostanie się do środka owocu, by zjeść smaczne nasiona, co nie zawsze jest takim prostym zadaniem. Jak w prawidłowy sposób go pokroić, by wydostać nasiona?

Szybka metoda obierania owocu granatu

Przekrój owoc na połówki lub na ćwiartki, a następnie w delikatny sposób spróbuj odwinąć skórkę każdej z nich. W ten sposób zyskasz dostęp do nasion. W kolejnym kroku oddziel je od białych błonek, używając łyżeczki. Możesz to zrobić również palcami.

Inną metodą wyjmowania pestek jest uderzanie w łupinkę, by pestki same wypadały - ta opcja ma dodatkową zaletę, gdyż nie zmiażdżysz pestek palcami czy łyżką.

Co można zrobić z dodatkiem owocu granatu?

Owsianka z granatem

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 200 ml kefiru,
  • 1/3 szklanki borówek,
  • 1/3 szklanki malin,
  • pół brzoskwini,
  • łyżka nasion owocu granatu,
  • pół łyżeczki syropu klonowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Płatki owsiane wsyp do miski i zalej kefirem. Wymieszaj dokładnie całość i wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Rano wyjmij owsiankę z lodówki, dodaj maliny, brzoskwinie, borówki i nasiona owocu granatu. Całość skrop odrobiną syropu klonowego.
Owsianka z granatem jest idealna na śniadanie
Owsianka z granatem jest idealna na śniadanie © Adobe Stock

Kanapki z serem kozim i granatem

Składniki:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
  • 80 g sera koziego,
  • 2 łyżki pestek,
  • łyżka nasion owocu granatu,
  • dodatki: masło, sól, pieprz, do podania rukola i jajko gotowane.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kromki chleba posmaruj cienką warstwą masła, na to pokrój ser kozi, na wierzchu nasiona owocu granatu. Całość dopraw solą i pieprzem.
  2. Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo i garścią rukoli.
Granat sprawdzi się również na kanapce
Granat sprawdzi się również na kanapce © Adobe Stock

Koktajl z granatem, gruszką, jabłkiem i bananem

Składniki:

  • pół gruszki,
  • pół jabłka,
  • 1 banan.
  • sok z połowy cytryny,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki nasion owocu granatu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj gruszkę, jabłko oraz banana. Obierz ze skóry, pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, sok pomarańczowy, mleko owsiane oraz łyżkę miodu. Zblenduj całość na gładką masę. W przypadku, gdy konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
  2. Przelej koktajl do szklanki i na wierzch wsyp nasiona owocu granatu. Pij, delektując się smakiem.
Granat to świetny dodatek do koktajlu
Granat to świetny dodatek do koktajlu © Adobe Stock | Dejan Lecic

Sałatka z jarmużem

Składniki:

  • 4 garście jarmużu,
  • 200 g dyni,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g orzechów pekan,
  • 1 granat,
  • sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i osusz liście jarmużu. Następnie ugnieć w dłoniach, drobno pokrój i wsyp do miski.
  2. Dynię piecz w piekarniku przez ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie obierz ze skóry. Pokrój w kostkę i dodaj do miski.
  3. Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski.
  4. Dorzuć orzechy pekan, obierz granat i dodaj do sałatki.
  5. Przygotuj sos, polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Granat wzbogaci sałatkę
Granat wzbogaci sałatkę © Adobe Stock
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw