Wciąż nie możemy się do niego przekonać. Wspiera serce i daje zastrzyk energii

Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wzmacnia odporność, dodaje energii, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i poprawia zdrowie jamy ustnej – to tylko część prozdrowotnych właściwości granatu. Jak jeść ten zdrowy i bardzo smaczny owoc?

Nasiona granatu to nie tylko dekoracjaNasiona granatu to nie tylko dekoracja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Granat właściwy (Punica granatum L.) to owoc pochodzący z rodziny krwawnicowartych (Lythracaea). Jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy. Ten pozornie zwyczajny, czerwony owoc stosunkowo niewielkich rozmiarów, ma ogromny potencjał leczniczy, dlatego w pełni zasługuje na miano superfood.

Przede wszystkim jest bogaty w witaminę K oraz C, a także minerały: żelazo, cynk, wapń, magnez, miedź, potas i fosfor. Zawiera również kwas foliowy, kwas pantotenowy i sporą ilość błonnika. Granat posiada dużą ilość przeciwutleniaczy, np. - elagotaniny oraz związki fenolowe, punikalaginę, kwas elagowy oraz inne kwasy: galusowy, chlorogenowy, kawowy, punicowy oraz sterole: betasitosterol, sigma i sterol.

Granat wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi - obniża ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi oraz korzystnie wpływa na układ krążenia. Charakteryzuje się także silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Dodatkowo wzmacnia odporność, dodaje energii, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i poprawia zdrowie jamy ustnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak jeść owoce granatu?

Częścią nadająca się do spożycia są nasiona razem z tak zwaną osnówką. To właśnie nasiona są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ze względu na soczysty i słodko-kwaśny smak. Niejadalna jest zaś skórka i białe błonki. Kluczowe jest zatem dostanie się do środka owocu, by zjeść smaczne nasiona, co nie zawsze jest takim prostym zadaniem. Jak w prawidłowy sposób go pokroić, by wydostać nasiona?

Szybka metoda obierania owocu granatu

Przekrój owoc na połówki lub na ćwiartki, a następnie w delikatny sposób spróbuj odwinąć skórkę każdej z nich. W ten sposób zyskasz dostęp do nasion. W kolejnym kroku oddziel je od białych błonek, używając łyżeczki. Możesz to zrobić również palcami.

Inną metodą wyjmowania pestek jest uderzanie w łupinkę, by pestki same wypadały - ta opcja ma dodatkową zaletę, gdyż nie zmiażdżysz pestek palcami czy łyżką.

Co można zrobić z dodatkiem owocu granatu?

Owsianka z granatem

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 200 ml kefiru,
  • 1/3 szklanki borówek,
  • 1/3 szklanki malin,
  • pół brzoskwini,
  • łyżka nasion owocu granatu,
  • pół łyżeczki syropu klonowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Płatki owsiane wsyp do miski i zalej kefirem. Wymieszaj dokładnie całość i wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Rano wyjmij owsiankę z lodówki, dodaj maliny, brzoskwinie, borówki i nasiona owocu granatu. Całość skrop odrobiną syropu klonowego.
Owsianka z granatem jest idealna na śniadanie
Owsianka z granatem jest idealna na śniadanie © Adobe Stock

Kanapki z serem kozim i granatem

Składniki:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
  • 80 g sera koziego,
  • 2 łyżki pestek,
  • łyżka nasion owocu granatu,
  • dodatki: masło, sól, pieprz, do podania rukola i jajko gotowane.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kromki chleba posmaruj cienką warstwą masła, na to pokrój ser kozi, na wierzchu nasiona owocu granatu. Całość dopraw solą i pieprzem.
  2. Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo i garścią rukoli.
Granat sprawdzi się również na kanapce
Granat sprawdzi się również na kanapce © Adobe Stock

Koktajl z granatem, gruszką, jabłkiem i bananem

Składniki:

  • pół gruszki,
  • pół jabłka,
  • 1 banan.
  • sok z połowy cytryny,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki nasion owocu granatu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj gruszkę, jabłko oraz banana. Obierz ze skóry, pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, sok pomarańczowy, mleko owsiane oraz łyżkę miodu. Zblenduj całość na gładką masę. W przypadku, gdy konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
  2. Przelej koktajl do szklanki i na wierzch wsyp nasiona owocu granatu. Pij, delektując się smakiem.
Granat to świetny dodatek do koktajlu
Granat to świetny dodatek do koktajlu © Adobe Stock | Dejan Lecic

Sałatka z jarmużem

Składniki:

  • 4 garście jarmużu,
  • 200 g dyni,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g orzechów pekan,
  • 1 granat,
  • sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i osusz liście jarmużu. Następnie ugnieć w dłoniach, drobno pokrój i wsyp do miski.
  2. Dynię piecz w piekarniku przez ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie obierz ze skóry. Pokrój w kostkę i dodaj do miski.
  3. Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski.
  4. Dorzuć orzechy pekan, obierz granat i dodaj do sałatki.
  5. Przygotuj sos, polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Granat wzbogaci sałatkę
Granat wzbogaci sałatkę © Adobe Stock
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska