Grypa szaleje. Te napoje rozgrzeją i wzmocnią odporność
Zima to dobry czas, aby wzmocnić organizm i odporność. Pomogą w tym rozgrzewające, aromatyczne napoje, które łatwo przygotujesz z dodatkiem korzennych przypraw, miodu czy mleka. Są szybkie do zrobienia, a przy okazji dostarczą cennych antyoksydantów, które będą Cię wspierać w walce z sezonowymi infekcjami. Poznaj nasze ulubione przepisy i wypróbuj je u siebie!
Gdy za oknem mróz, a wieczór jest nadal długi, najlepiej pozwolić sobie na rozgrzewający napój. W okresie wzmożonych infekcji warto również zadbać o odporność i dorzucić do herbaty lub naparu odpowiednie składniki. W tym artykule znajdziesz przepisy, które pozwolą ci skomponować pyszny i zdrowy napój, który ogrzeje cię w ten chłodny czas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc
Sekret odporności na chłodniejsze dni – co pić zimą?
Już dawno po sezonie na orzeźwiające koktajle i lemoniady, teraz trwa czas na ciepłe herbaty oraz kakao. Aby bardziej je urozmaicić, dodaj do nich zioła i przyprawy, takie jak np.:
- chilli,
- anyż,
- imbir,
- pieprz,
- goździki,
- kurkumę,
- cynamon,
- kardamon,
- gałkę muszkatołową.
Jeśli jeszcze bardziej chcesz wzmocnić ich smak, nie zapomnij o:
- wanilii,
- miodzie,
- cytrusach,
- syropie klonowym,
- gorzkiej czekoladzie,
- syropach owocowych,
- mleku i napojach roślinnych,
- świeżych i suszonych owocach.
A jeśli od czasu do czasu lubisz zanurzyć się w słodyczy, dodaj też pianki, watę cukrową, wiórki kokosowe lub czekoladowe, a nawet kruszone orzechy. Eksperymentuj z różnymi smakami i składnikami, komponuj własne i niepowtarzalne przepisy, a teraz sprawdź nasze propozycje.
Cynamonowa herbata z mlekiem
Cynamon to niezbędny składnik zimowych potraw i napojów. Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz antyoksydacyjne. Łagodzi stany zapalne i pomaga zwalczać sezonowe infekcje.
Składniki:
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej,
- ½ szklanki gorącej wody,
- ½ szklanka mleka krowiego,
- 1 laska cynamonu,
- 2-3 goździki,
- 2-centymetrowy kawałek obranego imbiru,
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
- Zalej liście herbaty gorącą wodą i odczekaj ok. 5 minut. Następnie odcedź herbatę przez sitko.
- Podgrzej mleko w rondelku i wlej do niego herbatę. Dodaj cynamon, goździki i starty imbir. Podgrzewaj całość przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Przelej napój do szklanki. Gdy trochę przestygnie, dodaj miód i wymieszaj.
Zimowy napój anyżowo-cytrusowy
Anyż wspomaga trawienie i łagodzi stany zapalne. Warto częściej po niego sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ zawiera związki o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Może być szczególnie pomocny podczas infekcji górnych dróg oddechowych, ze względu na jego działanie wykrztuśne i ułatwiające usunięcie śluzu z dróg oddechowych.
Składniki:
- 2 gwiazdki anyżu,
- 2-centymetrowy kawałek imbiru,
- 1 laska cynamonu,
- 4 goździki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 pomarańcza,
- ½ cytryny,
- 1 duża szklanka wody,
- plasterki cytryny i pomarańczy do dekoracji,
- szczypta kurkumy.
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj gwiazdki anyżu, pokrojony w plasterki imbir, laskę cynamonu i goździki. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Wyciśnij sok z cytrusów.
- Poczekaj, aż napar w garnku przestygnie, a następnie wlej do niego sok z cytrusów i dodaj łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj.
- Do dużej szklanki włóż plasterki pomarańczy i cytryny oraz dodaj szczyptę kurkumy.
- Zawartość garnka przecedź i wlej do szklanki.
Kakao z gałką muszkatołową i chilli
Nic tak nie poprawia humoru w zimowe wieczory, jak ciepłe kakao. Jednak możesz je jeszcze bardziej urozmaicić i dodać do niego rozgrzewającą gałkę muszkatołową i chilli. Obie te przyprawy wzmacniają odporność, wykazują działanie przeciwbólowe i wspomagają walkę z infekcjami.
Składniki:
- 1 szklanka mleka krowiego,
- 2 łyżeczki kakao w proszku,
- 1 łyżeczka miodu,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- szczypta mielonego chilli,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
- W małym garnku podgrzej mleko na średnim ogniu. Gdy już będzie ciepłe, dodaj kakao, gałkę muszkatołową, chilli i cynamon. Całość energicznie wymieszaj trzepaczką i podgrzewaj ok. 5 minut.
- Odstaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodaj miód, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Wymieszaj i przelej do dużego kubka.
Rozgrzewający napój migdałowo-kardamonowy
Do jego przygotowania wykorzystaj napój migdałowy. Jest on bogaty w witaminę E o silnym działaniu antyoksydacyjnym oraz wapń, który wspiera zdrowie kości. Pamiętaj, aby w przepisie wykorzystać całe ziarna kardamonu, które zmielisz tuż przed podgrzewaniem napoju. Dzięki temu nadasz mu intensywny smak i aromat.
Składniki:
- 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego,
- 2-3 ziarna kardamonu,
- 2-centymetrowy kawałek obranego imbiru,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Podgrzewaj mleko w rondelku na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
- Dodaj cynamon, rozgniecione ziarna kardamonu i starty imbir.
- Napój pozostaw na ogniu przez ok. 5 minut. Mieszaj go od czasu do czasu.
- Przelej napój do szklanki i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Po kilku minutach dodaj miód i całość wymieszaj.
Tymiankowo-gruszkowy koktajl na chłodne wieczory
To, co wyróżnia tymianek na tle innych ziół to jego intensywny zapach przypominający drzewa iglaste. Poza tym, że można go wykorzystać do przyprawiania wytrawnych dań, warto wykorzystać go również do jesiennych koktajli. Tymianek to źródło polifenoli oraz związków o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym. Poprawia trawienie, działa wykrztuśnie i łagodzi stany zapalne.
Składniki:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżka miodu,
- sok z ½ cytryny,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Obierz gruszkę, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki. Wrzuć do garnka, a następnie zalej wodą i dopraw tymiankiem. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Po tym czasie odstaw garnek na kilka minut, aby wystygł.
- Do gruszki dodaj sok z cytryny i miód. Zblenduj całość i wlej do wysokiej szklanki. Wierzch posyp cynamonem.