Rurki z kremem. Jeszcze lepsze niż w cukierni
Rurki z kremem to deser, który jest tak pyszny i chrupiący, że nie sposób mu się oprzeć. Przepis nie nie jest trudny, a większość składników znajdziecie w kuchni. Jak zrobić domowe rurki z kremem? Oto przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka śmietany
- 2 żółtka
Składniki na krem:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 30 dag masła
- 3 jajka
- 1 płaska łyżka mąki
- dowolny aromat do ciasta
Przepis
- Zagnieść starannie ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, pociąć na paski i nawinąć na posmarowane tłuszczem formy.
- Piec do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed pieczeniem można również roztrzepać jajko na talerzu, posmarować nim rurki i obtoczyć w cukrze.
- Jajko roztrzepać z mąką, wlać mleko i zagotować. Ukręcić z masłem i aromatem. Kremem nadziać gotowe i wystudzone rurki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl