Różne rodzaje ryżu i proste przepisy
Ryż na talerzu
Ryż jest rodzajem kaszy i można znaleźć go w większości polskich kuchni. Doskonale smakuje z owocami oraz warzywami, zarówno duszonymi, jak i surowymi. Nadaje się również do przygotowania sałatek i deserów owocowych. To niezbędny składnik risotto czy sushi. Z ryżu produkowane są mąka i płatki. Na świecie znanych jest ok. 800 gatunków ryżu, z których w Polsce dostępnych jest stosunkowo niewiele. Co prawda, w sklepach pojawiają się różne jego odmiany, jednak większość konsumentów wybiera najpopularniejsze ziarna, nie zdając sobie zupełnie sprawy z różnic między poszczególnymi gatunkami.
Ryż jest rodzajem kaszy i można znaleźć go w większości polskich kuchni. Doskonale smakuje z owocami oraz warzywami, zarówno duszonymi, jak i surowymi. Nadaje się również do przygotowania sałatek i deserów owocowych. To niezbędny składnik risotto czy sushi. Z ryżu produkowane są mąka i płatki. Na świecie znanych jest ok. 800 gatunków ryżu, z których w Polsce dostępnych jest stosunkowo niewiele. Co prawda w sklepach pojawiają się różne jego odmiany, jednak większość konsumentów wybiera najpopularniejsze ziarna, nie zdając sobie zupełnie sprawy z różnic między poszczególnymi gatunkami.