Rozgrzewająca zupa z mięsną wkładką. Każdy się skusi
Kuchnia polska zupami stoi. Warto więc nie rezygnować z ich jedzenia. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego niż talerz sycącej, rozgrzewającej zupy. Świetny przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 udek z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 szt. ziemniaków
- 2 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 1 litr bulionu rosołowego
- 1 szt. cukinii
- 200 g pieczarek
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryki żółtej
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- szczypta chili
Przepis
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieram, myję, kroję w kostkę, przekładam do garnka zalewam bulionem i gotuje.
- Udka myję, wyjmuję kości, zdejmuję skórę kroję na małe kawałki. Mięso doprawiam solą, papryką ostrą, słodką. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso, smażę około 15 minut. Mięso po usmażeniu przekładam do garnka z ziemniakami.
- Pieczarki kroję w plasterki, smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam pieprzem oraz solą. Cukinie obieram, kroję w kostkę, papryki oczyszczam z nasion, kroję w paseczki, warzywa przekładam do grzybów i smażę około 10 minut, następnie przekładam do garnka z zupą.
- Na koniec, jeżeli jest potrzeba dolewam wody, wsypuję majeranek, chili, dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, gotuję około 2 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl