Rozgrzewająca zupa z mięsną wkładką. Każdy się skusi

Kuchnia polska zupami stoi. Warto więc nie rezygnować z ich jedzenia. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego niż talerz sycącej, rozgrzewającej zupy. Świetny przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Rozgrzewająca zupa z mięsną wkładką. Każdy się skusiRozgrzewająca zupa z mięsną wkładką. Każdy się skusi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 szt. ziemniaków
  • 2 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 1 litr bulionu rosołowego
  • 1 szt. cukinii
  • 200 g pieczarek
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryki żółtej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta chili

Przepis

  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieram, myję, kroję w kostkę, przekładam do garnka zalewam bulionem i gotuje.
  • Udka myję, wyjmuję kości, zdejmuję skórę kroję na małe kawałki. Mięso doprawiam solą, papryką ostrą, słodką. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso, smażę około 15 minut. Mięso po usmażeniu przekładam do garnka z ziemniakami.
  • Pieczarki kroję w plasterki, smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam pieprzem oraz solą. Cukinie obieram, kroję w kostkę, papryki oczyszczam z nasion, kroję w paseczki, warzywa przekładam do grzybów i smażę około 10 minut, następnie przekładam do garnka z zupą.
  • Na koniec, jeżeli jest potrzeba dolewam wody, wsypuję majeranek, chili, dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, gotuję około 2 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja