Rozgrzewająca zupa pomidorowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 puszki pomidorów
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki papryki w proszku
- kilka kropel Tabasco (ilość według uznania)
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- Do podania:
- bagietka zapiekana z serem
- natka pietruszki
- łyżka gęstego jogurtu greckiego
Do garnka z grubym dnem wlać ok. 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać posiekany ząbek czosnku, 2 łyżeczki papryki i mieszać przez pół minuty. Następnie wlać bulion i pomidory z puszki. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować całość przez 10 minut.
Zdjąć garnek z kuchenki i zblendować zawartość na gładki, gęsty płyn.
Podawać z jogurtem bałkańskim, pietruszką i grzankami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze