- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 puszki pomidorów
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki papryki w proszku
- kilka kropel Tabasco (ilość według uznania)
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- Do podania:
- bagietka zapiekana z serem
- natka pietruszki
- łyżka gęstego jogurtu greckiego
Przepis
Do garnka z grubym dnem wlać ok. 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać posiekany ząbek czosnku, 2 łyżeczki papryki i mieszać przez pół minuty. Następnie wlać bulion i pomidory z puszki. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować całość przez 10 minut.
Przepis
Zdjąć garnek z kuchenki i zblendować zawartość na gładki, gęsty płyn.
Przepis
Podawać z jogurtem bałkańskim, pietruszką i grzankami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl