Rolada z kremem z białej czekolady
Słodka rolada może stać się ozdobą każdego stołu. Najlepiej smakują oczywiście te ciasta, które są przygotowane samodzielnie, dlatego mam dla was przepis na przepyszną roladę z kremem z białej czekolady.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
CIASTO KAKAOWE
- 4 jajka
- 50 g kakao
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
- 100 g białej czekolady
- 50 g orzechów włoskich
- 340 g jogurtu naturalnego typu greckiego
Żółtka oraz cukier ucieramy na puszystą masę. W drugiej misce ubijamy białka, następnie obie masy delikatnie ze sobą łączymy i mieszamy. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do całej masy wraz z olejem. Powoli i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do blachy 33 x 23 cm i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wykładamy spodem do góry na ścierce i zdejmujemy papier do pieczenia, następnie zawijamy je tak jak roladę i odkładamy, aby wystygło.
W tym czasie przygotowujemy krem – rozpuszczamy czekoladę i czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy orzechy i wrzucamy je na patelnię, aby się podprażyły. Ostudzoną czekoladę i orzechy łączymy z jogurtem. Następnie rozwijamy ciasto i pokrapiamy je delikatnie likierem o smaku czekoladowym. Na cieście rozsmarowujemy masę i ponownie formujemy je w roladę. Dla dekoracji zaleca się posypanie rolady kakao.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze