Mirabelki – jak wykorzystać w kuchni?
Mirabelki należą do niedocenianych owoców, które trudno spotkać w sklepach i na targowiskach. Coraz rzadziej widzimy je również w sadach. Najczęściej potykamy się o nie na chodnikach w większych miastach. Tymczasem, jeśli mamy możliwość skorzystania z mirabelek, zróbmy to! Są nie tylko smaczne, ale też zawierają wiele wartościowych składników odżywczych. Co można z nich zrobić?
Właściwości mirabelek
Mirabelki zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, fosfor, potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, a także garbniki, błonnik, polifenole i beta-karoten.
Dzięki zawartości sorbitolu mają działanie przeczyszczające, więc przeciwdziałają zaparciom, regulując pracę jelit i procesy trawienne, a także wspomagają odchudzanie.
Mirabelki korzystnie działają również na pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Przeciwdziałają miażdżycy i anemii, a także łagodzą stany zapalne. Można je jeść profilaktycznie przeciw osteoporozie, chorobie Alzheimera i depresji.
Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado
Dodatkowo mirabelki mają działanie zmniejszające reakcje alergiczne pojawiające się w wyniku uczulenia na pyłki drzew. Korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz na wzrok. Mają właściwości antyoksydacyjne, niszczą wolne rodniki, opóźniają starzenie się organizmu, a także zapobiegają nowotworom.
Mirabelek nie powinni jednak spożywać w nadmiarze chorzy na cukrzycę ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny i zawartość węglowodanów.
Wykorzystanie mirabelek w kuchni
Mirabelki dają nam szerokie pole do popisów kulinarnych. Sprawdzą się nie tylko na słodko, ale również w wytrawnych połączeniach. Można z nich przygotować smaczny kompot, dżem, zupę owocową, ciasto, nalewkę lub likier, a także dodawać do sosów podawanych do mięs. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na mirabelkowe niebo w gębie.
Kruche ciasto z mirabelkami i budyniową pianką
Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na piankę:
- 7 białek,
- 3 budynie śmietankowe,
- 1 szkl. cukru,
- ¾ szkl. oleju.
Składniki dodatkowe:
- 300 g wydrylowanych mirabelek,
- 2 łyżki bułki tartej.
Składniki:
- Z pierwszych składników zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je w proporcji 2:1. Większą część masy wkładamy na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy większym kawałkiem ciasta i nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą, a na wierzchu układamy ciasno połówki mirabelek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po łyżce cukru, budynie oraz olej wlewany wąskim strumieniem.
- Powstałą masą przykrywamy mirabelki. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce jarzynowej ciasto wyjęte z zamrażarki.
- Całość pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Knedle z mirabelkami
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1,25 szkl. mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 0,5 kg mirabelek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę, odrobinę cukru i jajka. Wszystko mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z niego długi wałek i kroimy na mniejsze cząstki, z których robimy placki.
- Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Na każdy przygotowany kawałek ciasta kładziemy połówkę mirabelki.
- Placki zlepiamy z zawartością w kulkę lub wałek.
- W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
- Na wrzątek wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 4 minuty i wyjmujemy z wody. Odsączamy. Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną lub posypaną cukrem.
Mirabelkowy kompot
Składniki:
- 2 kg mirabelek,
- 1 l wody,
- ½ kg cukru.
Przygotowanie:
- Mirabelki myjemy i odsączamy z wody. Nie wydrążamy pestek, a w całości układamy je w słoikach do około ¾ wysokości.
- Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy ją z cukrem. Gorący syrop wlewamy do słoików tak, by zakrywał owoce, ale jednocześnie zostawiał ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 25 minut. Słoiki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kompot przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.