Mirabelki – jak wykorzystać w kuchni?

Mirabelki należą do niedocenianych owoców, które trudno spotkać w sklepach i na targowiskach. Coraz rzadziej widzimy je również w sadach. Najczęściej potykamy się o nie na chodnikach w większych miastach. Tymczasem, jeśli mamy możliwość skorzystania z mirabelek, zróbmy to! Są nie tylko smaczne, ale też zawierają wiele wartościowych składników odżywczych. Co można z nich zrobić?

MirabelkiMirabelki dają nam szerokie pole do popisów kulinarnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Kolodziej

Właściwości mirabelek

Mirabelki zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, fosfor, potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, a także garbniki, błonnik, polifenole i beta-karoten.

Dzięki zawartości sorbitolu mają działanie przeczyszczające, więc przeciwdziałają zaparciom, regulując pracę jelit i procesy trawienne, a także wspomagają odchudzanie.

Mirabelki korzystnie działają również na pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Przeciwdziałają miażdżycy i anemii, a także łagodzą stany zapalne. Można je jeść profilaktycznie przeciw osteoporozie, chorobie Alzheimera i depresji.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Dodatkowo mirabelki mają działanie zmniejszające reakcje alergiczne pojawiające się w wyniku uczulenia na pyłki drzew. Korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz na wzrok. Mają właściwości antyoksydacyjne, niszczą wolne rodniki, opóźniają starzenie się organizmu, a także zapobiegają nowotworom.

Mirabelek nie powinni jednak spożywać w nadmiarze chorzy na cukrzycę ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny i zawartość węglowodanów.

Wykorzystanie mirabelek w kuchni

Mirabelki dają nam szerokie pole do popisów kulinarnych. Sprawdzą się nie tylko na słodko, ale również w wytrawnych połączeniach. Można z nich przygotować smaczny kompot, dżem, zupę owocową, ciasto, nalewkę lub likier, a także dodawać do sosów podawanych do mięs. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na mirabelkowe niebo w gębie.

Kruche ciasto z mirabelkami i budyniową pianką

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na piankę:

  • 7 białek,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 szkl. cukru,
  • ¾ szkl. oleju.

Składniki dodatkowe:

  • 300 g wydrylowanych mirabelek,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Składniki:

  1. Z pierwszych składników zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je w proporcji 2:1. Większą część masy wkładamy na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy większym kawałkiem ciasta i nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą, a na wierzchu układamy ciasno połówki mirabelek.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po łyżce cukru, budynie oraz olej wlewany wąskim strumieniem.
  4. Powstałą masą przykrywamy mirabelki. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce jarzynowej ciasto wyjęte z zamrażarki.
  5. Całość pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Mirabelki
© Adobe Stock

Knedle z mirabelkami

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1,25 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 0,5 kg mirabelek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę, odrobinę cukru i jajka. Wszystko mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z niego długi wałek i kroimy na mniejsze cząstki, z których robimy placki.
  2. Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Na każdy przygotowany kawałek ciasta kładziemy połówkę mirabelki.
  3. Placki zlepiamy z zawartością w kulkę lub wałek.
  4. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
  5. Na wrzątek wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 4 minuty i wyjmujemy z wody. Odsączamy. Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną lub posypaną cukrem.

Mirabelkowy kompot

Składniki:

  • 2 kg mirabelek,
  • 1 l wody,
  • ½ kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Mirabelki myjemy i odsączamy z wody. Nie wydrążamy pestek, a w całości układamy je w słoikach do około ¾ wysokości.
  2. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy ją z cukrem. Gorący syrop wlewamy do słoików tak, by zakrywał owoce, ale jednocześnie zostawiał ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
  3. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 25 minut. Słoiki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Kompot przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności