Mirabelki – jak wykorzystać w kuchni?

Mirabelki należą do niedocenianych owoców, które trudno spotkać w sklepach i na targowiskach. Coraz rzadziej widzimy je również w sadach. Najczęściej potykamy się o nie na chodnikach w większych miastach. Tymczasem, jeśli mamy możliwość skorzystania z mirabelek, zróbmy to! Są nie tylko smaczne, ale też zawierają wiele wartościowych składników odżywczych. Co można z nich zrobić?

MirabelkiMirabelki dają nam szerokie pole do popisów kulinarnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Kolodziej

Właściwości mirabelek

Mirabelki zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, fosfor, potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, a także garbniki, błonnik, polifenole i beta-karoten.

Dzięki zawartości sorbitolu mają działanie przeczyszczające, więc przeciwdziałają zaparciom, regulując pracę jelit i procesy trawienne, a także wspomagają odchudzanie.

Mirabelki korzystnie działają również na pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Przeciwdziałają miażdżycy i anemii, a także łagodzą stany zapalne. Można je jeść profilaktycznie przeciw osteoporozie, chorobie Alzheimera i depresji.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Dodatkowo mirabelki mają działanie zmniejszające reakcje alergiczne pojawiające się w wyniku uczulenia na pyłki drzew. Korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz na wzrok. Mają właściwości antyoksydacyjne, niszczą wolne rodniki, opóźniają starzenie się organizmu, a także zapobiegają nowotworom.

Mirabelek nie powinni jednak spożywać w nadmiarze chorzy na cukrzycę ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny i zawartość węglowodanów.

Wykorzystanie mirabelek w kuchni

Mirabelki dają nam szerokie pole do popisów kulinarnych. Sprawdzą się nie tylko na słodko, ale również w wytrawnych połączeniach. Można z nich przygotować smaczny kompot, dżem, zupę owocową, ciasto, nalewkę lub likier, a także dodawać do sosów podawanych do mięs. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na mirabelkowe niebo w gębie.

Kruche ciasto z mirabelkami i budyniową pianką

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na piankę:

  • 7 białek,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 szkl. cukru,
  • ¾ szkl. oleju.

Składniki dodatkowe:

  • 300 g wydrylowanych mirabelek,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Składniki:

  1. Z pierwszych składników zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je w proporcji 2:1. Większą część masy wkładamy na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy większym kawałkiem ciasta i nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą, a na wierzchu układamy ciasno połówki mirabelek.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po łyżce cukru, budynie oraz olej wlewany wąskim strumieniem.
  4. Powstałą masą przykrywamy mirabelki. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce jarzynowej ciasto wyjęte z zamrażarki.
  5. Całość pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Mirabelki
© Adobe Stock

Knedle z mirabelkami

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1,25 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 0,5 kg mirabelek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę, odrobinę cukru i jajka. Wszystko mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z niego długi wałek i kroimy na mniejsze cząstki, z których robimy placki.
  2. Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Na każdy przygotowany kawałek ciasta kładziemy połówkę mirabelki.
  3. Placki zlepiamy z zawartością w kulkę lub wałek.
  4. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
  5. Na wrzątek wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 4 minuty i wyjmujemy z wody. Odsączamy. Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną lub posypaną cukrem.

Mirabelkowy kompot

Składniki:

  • 2 kg mirabelek,
  • 1 l wody,
  • ½ kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Mirabelki myjemy i odsączamy z wody. Nie wydrążamy pestek, a w całości układamy je w słoikach do około ¾ wysokości.
  2. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy ją z cukrem. Gorący syrop wlewamy do słoików tak, by zakrywał owoce, ale jednocześnie zostawiał ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
  3. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 25 minut. Słoiki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Kompot przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀